Kako se ponašati na Wattpadu

526 51 25
                                    

Za danas imam malo drugačiji nastavak. Ovo neće biti savjeti za sam proces pisanja, već savjeti kako (po meni) biti pristojan korisnik Wattpada.
Odgovarajte na komentare. Dođe mi milo kada vidim da netko ispusti dušu u komentaru na neku priču, a autor mu ne napiše niti "hvala". Obično su to priče sa milijun pregleda čiji si autori valjda umisle da su predobri za odgovaranje na komentare. Meni nekad Wattpad zna zaštekati sa notifikacijama, pa prekasno vidim neki komentar i budem tužna što na njega nisam odgovorila na vrijeme. Uvijek, uvijek odgovarajte na komentare.
Prihvaćajte kritike. O ovome sam napisala cijelo poglavlje i povezano je s odgovaranjem na komentare. Dakle, odgovarajte i na negativne komentare - ali ne ljutito i bezobrazno. Prihvatite svaku konstruktivnu kritiku jer vam one pomažu da budete bolji.
Nemojte ucjenjivati. Mnogo sam puta vidjela da autori u svojim pričama pišu nešto tipa "10 voteova i ide sljedeći nastavak". Moj je savjet da to ne radite. Nije ukusno ni lijepo. Ja sam npr na jednom od nastavaka "Nasljednice Planine" zamolila čitatelje da komentiraju, ali nisam ih s tim ucjenjivala. Objavljujte svoje priče bez obzira na komentare i voteove, jer da makar jedna osoba čita i željno iščekuje sljedeći nastavak - vrijedi.
Još jedna vrsta ucjene su poruke tipa "pročitat ću tvoju priču ako ti pročitaš moju". Radije recite da nećete pročitati priču uopće nego izvoditi ovakve jeftine ucjene.
Ne budite napadni u reklamiranju. Kad sam već spomenula zahtjeve za čitanje, dotaći ću se i ove teme. Normalno je reklamirati svoju priču na način da je šaljete ljudima u poruke, ali bitan je način na koji to radite. Uvijek naglasite korisniku da može pročitati priču ako ima volje i vremena, te da ćete mu biti jako zahvalni ako to napravi. Ako vas netko odbije, ne ljutite se nego prihvatite to kao čovjek.
To je to zasada jer mi ništa više ne pada napamet. Ako vi imate neki svoj savjet o ponašanju na Wattpadu, slobodno ga napišite u komentaru :)

Savjeti za pisanjeOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz