Višestruke priče

503 47 11
                                    

U ovom nastavku ću govoriti o pisanju višestrukih priča u jednoj. Najbolji primjer za ovo je serijal "Pjesma leda i vatre" Georgea R.R. Martina, poznat i kao "Igra prijestolja". Pojam višestruke priče znači da vaša knjiga prati više protagonista, a ne samo jednog.

O ovome želim pričati zato što sam upravo i sama u procesu pisanja knjige sa višestrukim pričama (Nasljednica Planine), pa bih htjela podijeliti neke savjete.

Prvo, morate imati skicu (outline)! Ovo sam već dosta spominjala, cijelo drugo poglavlje ove knjige je o skiciranju. I rekla sam da to nije obavezno za svakoga, ali kod ovakve situacije zaista ne mogu zamisliti pisanje bez skice. Ne znam tko se ne bi pogubio u tolikim pričama. 

Drugo, preporučam vam da svaku priču skicirate odvojeno, odnosno za svakog protagonista radite posebnu skicu. Kada ste završili sa svim pričama, onda počnite raspoređivati poglavlja (tako da se vaša knjiga prebacuje sa jednog na drugog lika).

Svi vaši protagonisti, odnosno priče, moraju imati nekakvu poveznicu. Ako pišete serijal, priče se ne moraju povezati odmah u prvoj knjizi, već mogu i kasnije. Vaši glavni likovi se ne moraju nužno sresti. Posebno je zanimljivo vidjeti kako odluke jednog protagonista utječu na drugog bez da im se putevi križaju. Možete prikazati kako ista sila djeluje na dva ili više protagonista.

Pisanje višestrukih priča u jednoj može biti zaista komplicirano i zamorno, pa razmislite imate li uopće volje za to prije nego se date u pothvat. Ako mislite da to možete izvesti, obavezno pišite i vjerujte mi na riječ da je jako zanimljivo i zadovoljavajuće za pisca. ;)

OBAVIJEST: Prvo, hvala na tri tisuće pregleda!!!
Drugo, odlučila sam napraviti Writing Q&A. Dakle, ako vas nešto zanima u vezi pisanja, općenito ili u vezi mog osobnog iskustva, pitajte me u komentaru. Odgovorit ću na sva vaša pitanja u sljedećem poglavlju koje dolazi za otprilike tjedan dana. Ljubim vas <3

Savjeti za pisanjeWhere stories live. Discover now