Prihvaćanje kritika

401 47 12
                                    

Primijetila sam da je ovo veliki problem na Wattpadu. U nekoliko navrata sam bila svjedok konstruktivne kritike u komentaru na priču, na što je autor totalno poludio i odmah zauzeo obrambeni stav, a znalo se i desiti da se priče obrišu zbog kritiziranja.

Nadam se da ćete me poslušati kad vam kažem: kritika je vaš prijatelj. Ja sam jednako zahvalna na kritici koliko i na pohvali. One vam pomažu da budete bolji pisac i da poboljšate svoju priču. Autori koji žele biti profesionalci često daju svoje rukopise beta čitateljima i traže da ih kritiziraju. Čitatelji imaju sasvim drugi pogled na vašu priču od vas, te vam stoga mogu ukazati na greške koje sami nikada ne biste uočili. Na tome možete biti samo zahvalni.

Naravno, nećete dopustiti da vas netko vrijeđa. Komentari poput "priča ti je glupa i dosadna", "užasno pišeš" itd. nisu kritike već čiste uvrede. U tom slučaju imate pravo prijaviti komentar i korisnika koji je to napisao.

Zadnje što ću reći jest da je na VAMA hoćete li kritiku prihvatiti ili odbaciti. Tako da nema potrebe da odmah skačete u obranu i ljutite se na osobu koja vas kritizira. Uzmite u obzir ono što vam je rečeno, zahvalite se i nastavite dalje. Znam da kritike mogu boljeti, ali nemojte dopustiti da vas to smete u pisanju. Nitko se nije rodio naučen i svi učimo dok smo živi.

Ako želite, možete mi u komentaru napisati kako vi reagirate na kritike. Voljela bih čuti vaša mišljenja :)

Savjeti za pisanjeWhere stories live. Discover now