Razlika između fantasy i paranormal

512 53 18
                                    

Vidim da ima mnogo zabune između ova dva žanra. Često ljudi znaju krivo označiti svoju priču. Možda mislite da to nije velika stvar, ali npr ja osobno volim čitati fantasy dok paranormal izbjegavam.

Koja je razlika? Ako uspoređujemo podžanr fantasyja zvan epic fantasy sa paranormalnim, prilično je lako. Epic fantasy je sasvim ili polovično smješten u izmišljenom svijetu. Pod polovično mislim da može započinjati u stvarnom svijetu gdje se likovi preko nekakvog portala prebacuju u izmišljeni (primjer: Kronike iz Narnije). Paranormal se uvijek događa u stvarnom svijetu, tako da je kod ove situacije lako razlikovati.

Problem počinje kada u usporedbu uvrstimo još jedan podžanr: urban fantasy. To je fantastika u stvarnom svijetu. Ne postoji točna definicija po kojem se urban fantasy i paranormal može razlikovati, ali ja sam iz nekih članaka po blogovima izvukla da je ključna uporaba magije. Dakle, ako se u vašoj priči radi o vampirima i vukodlacima u našem svijetu, to je paranormal. Ta bića su "magična" sama po sebi, ali obično se ne koriste magijom. 

Zato se zapitajte: koliko je magija važna u mojoj priči? Ako je iznimno bitna, onda vaša priča spada pod fantasy. Ako nije ili je uopće nema, to bi bio paranormal.

OBAVIJEST: Prvo, hvala vam od srca na 2 tisuće pregleda! Kada sam tek pokrenula ovu knjigu nisam mogla zamisliti da će netko stvarno čitati ove savjete. Ako imate neku temu o kojoj želite da pišem, ili imate bilo kakvo pitanje, slobodno napišite u komentarima!

Drugo, imam jednu molbu. Upravo sam objavila svoju novu fantasy knjigu "Nasljednica Planine", pa bi mi puno značilo kada biste bacili pogled i ostavili svoje iskreno mišljenje u komentaru. Prva dva poglavlja su objavljena :)

https://www.wattpad.com/story/88141551-nasljednica-planine-kronike-iz-trunkatisa-1

Savjeti za pisanjeWhere stories live. Discover now