Skiciranje ili outlining

1.5K 129 29
                                    

Ovo je jako popularna metoda u svijetu pisanja, a još nisam vidjela da je netko spominje na Wattpadu.

Za mene, pisanje knjige ne može započeti bez prethodno dovršene skice. Naravno, ova metoda ne mora biti pogodna za svakoga, ali može biti jako korisna.

Što je outline ili skica?
Ovaj pojam podrazumijeva da vi ukratko skicirate kako će radnja vaše knjige teći. Postoje razni načini za napraviti to, ali ono što ja radim jest da radnju podijelim po poglavljima. O svakom poglavlju ukratko napišem koje trenutke u knjizi mora pokriti, te neke važne detalje za priču.
Dakle, kada odredite radnju i podijelite je na poglavlja, imate obris svoje knjige. Isplanirali ste svoju radnju i sada pisanje može započeti.

Na koje se načine skica može napraviti?
Ovaj proces možete uraditi kako god vama odgovara. Ja sam u početku zapisivala outline u bilježnicu. Dakle, napisala bi "1. POGLAVLJE:" i onda sve što se u njemu treba dogoditi. Sada sam prešla na pisanje skice u Word-u jer je mnogo lakše mijenjati i nadodavati stvari.
Možete prvo napisati kompletni kratki sadržaj vaše knjige, a onda ga podijeliti u poglavlja.
Možete napraviti umnu mapu. Možete se koristiti karticama i slagati ih po podu.
Mogućnosti su beskonačne.
Ako želite vidjeti kako to točno ide, potražite pojam "book outline" na YouTubeu.

Koji je smisao skiciranja?
Pisanje čini lakšim. Kada dođete do određenog poglavlja, samo pogledate svoju skicu i znate što sad trebate pisati. Manja je mogućnost pogreške i zapetljavanja u vlastitoj priči, a blokada je gotovo pa i nemoguća.
Svima toplo preporučam ovu metodu jer iskreno ne znam gdje bih bila bez nje! :)

Savjeti za pisanjeWhere stories live. Discover now