Pogreške pisaca početnika

764 63 16
                                    

Ovdje ću nabrojati najčešće pogreške koje pisci početnici rade. Većinu njih sam i sama radila. Dakle, ako želite početi pisati ili ste već počeli, pripazite na ove greške!

1. Pisanje bez skice (outlinea)
Kada sam tek započela s pisanjem prije jedno sedam, osam godina, nisam znala da ova metoda uopće postoji. Tako da sam svoje priče pisala bez prethodne skice - što je dovelo do mnogih pogrešaka, blokade i udaranja glavom o zid. Naravno da ovaj stil ne paše svakom piscu, ali mislim da početnicima može jako pomoći. Zašto? Zato što vi kao početnici vjerojatno imate milijun ideja koje vam se vrte po glavi, a skiciranje će vam pomoći da ih sve posložite i ne izgubite se u svojoj kreativnosti.
Ako želite znati više o skiciranju, pogledajte drugo poglavlje ove knjige gdje govorim o tome! :)

2. Neodlučnost perspektive
Postoje tri perspektive: prvo lice (ja), drugo lice (ti) i treće lice (on/ona/ono). U prozi se najčešće pojavljuju prvo i treće lice. Kako odlučiti u kojem licu pisati? Razmislite o tome što želite pokazati čitatelju. Npr., u svojoj knjizi "Pjesma crne krune" sam odmah znala da želim pisati u prvom licu jer mi je bilo najvažnije da čitatelj uđe u umove mojih likova, te da razvije snažnu povezanost s njima. U fantasy serijalu na kojem trenutno radim sam odabrala treće lice jer čitatelju želim prikazati sve dijelove svog izmišljenog svijeta, te proširiti radnju.
Dobro razmislite o tome koja perspektiva najbolje odgovara vašoj priči!

3. Ne reci, pokaži!
O ovome također govorim u jednom od prethodnih poglavlja, pa bacite pogled ;)
Umjetnost pisanja se može svesti na ovu rečenicu - jer ona leži u sposobnosti pisca da čitatelju pokaže svijet i likove koje je stvorio. Zato umjesto da govorite što se događa, pokažite to pomoću detalja i osjeta.
Primjer: Umjesto "Bilo mi je hladno" napišite "Hladnoća me okrutno štipala za kožu, a oči su me zapekle od ledenog vjetra."

4. Loš dijalog
Novi pisci znaju pisati nespretne i neprirodne dijaloge, te likove koji svi zvuče jednako. Dijalog bi trebao služiti za pokazivanje važnih informacija i za guranje vaših likova naprijed. Izbrišite rečenice koje nisu nimalo važne za priču. Dajte svojim likovima različite glasove - ne pričamo svi isto! Dajte im nekakve poštapalice koje će ih učiniti jedinstvenima u razgovoru.

5. Ponavljanje
Ovu grešku ja osobno radim dan danas. Često ni ne shvaćamo koliko u svojoj priči ponavljamo određene rečenice, fraze, usporedbe. Kada primijetite da se previše ponavljate, moj vam je savjet uzeti knjigu i čitati - makar samo jedno poglavlje. To poglavlje bi već trebalo biti dovoljno da vas obogati s novim riječima i frazama.

6. Nestrpljivost 
Za smišljanje ideja treba vremena. Za pisanje treba vremena. Za uređivanje treba vremena. Novi pisci znaju biti jako nestrpljivi. Nemojte požurivati svoj kreativni proces. Strpljen - spašen :)


Savjeti za pisanjeWhere stories live. Discover now