50. Iuliu Maniu

339 30 5
                                    

1. Nascut la 8 ianuarie 1873 si mort la 5 februarie 1953, a fost un om politic de mare valoare, deputat de Transilvania in Dieta de la Budapesta, presedinte al Partidului National Taranesc si in final, detinut al inchisorii Sighet.

2. A sustinut si a participat la pregatirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat.

3. A luptat impotriva instaurarii comunismului in Romania prin adresarea de memorii catre marile puteri in care acesta se incredea. I-a trimis o telegrama vicemaresalului Donald Stevenson prin care il intrebare daca Marea Britanie are de gand sa predea Romania Uniunii Sovietice, iar raspunsul acestuia a fost negativ. (Haha)   Pe 8 noiembrie insa ministerul de externe al Marii Britanii ii scria reprezentantului sau la Bucuresti intr-o telegrama strict confidentiala ca intelegerea dintre Churchill si Stalin privind Grecia și Romania orienteaza politica britanica. (teapa, fraierilor, de fapt va dam pa mana URSS, haha)

4. A fost acuzat, culmea, de antisemitism, desi i-a ajutat mult pe evrei, si a fost judecat pentru inalta tradare. O scrisoare scrisa de Corneliu Coposu vorbeste inclusiv despre o intalnire pe care Maniu a avut-o în 1942 cu Antonescu, în care liderul taranist a reusit sa il convinga pe maresal sa puna in libertate un grup de 38 de evrei, pasibili de condamnarea la moarte.

5. La data de 5 februarie 1953 se stingea in inchisoarea de la Sighet.  
 Olivia Zamfirescu povestea: „Într-o noapte m-au mutat în altă celulă unde se afla un bărbat foarte bătrân şi foarte bolnav. Era Iuliu Maniu sau ceea ce mai rămăsese din el. Era pe jumătate paralizat şi nu se mai putea ridica din pat. Nu-l torturaseră, dar fusese lăsat să moară încetul cu încetul, neacordându-i-se îngrijire medicală şi fiind subnutrit. L-am îngrijit, l-am spălat. L-am hrănit până a închis ochii pentru totdeauna".  

 De asemenea, Carandino a relatat din perspectiva sa noaptea decesului: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă".  

Vasile Ciolpan ar fi comunicat, conform arhivelor, la Bucuresti, doar atat: "În celula nr...s-a stins lumina".  

La media, Iuliu Maniu in timp ce era detinut la Sighet. Ii puteti vizita celula la Memorialul Durerii (daca nu ati facut-o deja). E genial. Inchisoarea, camerele de tortura, celulele, totul. Da, inca mai traiesc, chiar daca nu am mai postat de aproape 2 luni, sorry 'bout that. 


5 minute de...istorieUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum