24. Omul cu masca de fier

1K 76 7
                                    

Nu se știe cine a fost, dar se crede că a fost fratele geamăn al lui Ludovic al XIV-lea, născut cu câteva minute înaintea lui. Asta înseamnă că fratele lui geamăn, si nu el ar fi fost moștenitorul de drept al Frantei. Din această cauză, Ludovic i-a pus o mască de fier pe cap fratelui său, pentru a nu fi recunoscut, si l-a ținut captiv în mai multe închisori din Franța. El nu avea voie să isi dea masca jos de pe cap niciodată. Cu ea dormea, mânca, si isi facea "activitățile" zilnice.
De ce credem că a fost fratele lui geaman? Din mai multe motive simple:

- era bine păzit de gărzi în fiecare secundă a vieții lui.
- avea cele mai bune condiții în închisoare: mobila scumpa, paturi cu baldachin, haine din materiale nobile.
- cei care i se adresau, i se adresau cu titlul de "Mon Prince" (Printul meu).

De ce i-a pus Ludovic fratelui său geamăn o mască foarte grea de fier pe cap? Deoarece în acele vremuri regele era foarte cunoscut de toți, iar dacă cineva ar fi recunoscut captivul, s-ar fi răsculat împotriva Monarhiei.

Spre sfârșitul vieții lui, a fost mutat în închisoarea Bastilia, unde a murit. A purtat masca de fier timp de aproape 40 de ani pe cal, fără să o scoată macar o singura data.

În timpul Revoluției Franceze, la căderea Bastiliei, taranii au pătruns în cele mai infundate parti ale închisorii si au găsit un schelet de om legat inca in lanturi cu o mască de fier pe cap.

5 minute de...istorieUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum