19. Experimentele pe oameni

1.1K 71 4
                                    

"Cel mai potrivit obiect de studiu al fiintei umane este insasi fiinta umana."
Henry K. Beecher

1.Operaţiunea Monstrul.

Aceasta a fost un studiu efectuat asupra a 22 de orfani, în Davenport, Iowa, în anul 1939. Studiul a fost condus de Mary Tudor, coordonată de Wendell Johnson, profesor la Universitatea din Iowa. Orfanii au fost împărţiţi în două grupuri experimentale - unul de terapie pozitivă, care i-a ajutat pe copii să-şi îmbunătăţească modul de comunicare, altul de terapie negativă. Ori de câte ori subiecţii făceau vreo greşeală de exprimare, li se spunea că sunt bâlbâiţi şi li se făceau numeroase reproşuri. O mare parte dintre orfanii supuşi terapiei negative au rămas cu deficienţe de comunicare pentru tot restul vieţii lor.




2.Experimentul asupra copiilor .

În anul 1953, la Universitatea Iowa, mai multor femei însărcinate li s-a administrat iod radioactiv, pentru a se studia pe embrionii avortați ulterior, în ce stadiu al expunerii se află, precum și cantitățile de substanță radioactivă care au trecut de bariera placentară. Înainte de macabrul experiment, sponsorizat de Comisia pentru Energie Atomică a S.U.A., cercetătorii, au administrat unui lot de nou-născuți iod radioactiv, la doar 36 ore de la naștere. De ce au făcut asta?

Conform propriilor declarații, pentru că erau, pur și simplu, curioși să măsoare concentrația substanței radioactive din glandele tiroide ale pruncilor. Iodul, după administrare, se concentrează în glanda tiroidă. Dacă este sub formă radioactivă, va distruge glanda. Copiii au fost afectați pe viață, fapt care nu i-a impresionat pe cei din spatele experimentului.

3.Experimentele japonezilor pe chinezi

Între anii 1930 și 1940, când armata imerială japoneză a ocupat China, medicii militari au testat atât metode de război biologic, cât și tratamente pentru rănile cauzate de război pe civilii chinezi.

Civilii chinezi au fost infectați deliberat cu tifos, holeră sau ciumă, se arată într-un raport al New York Times, publicat în urma unui studiu din 1995.

Alți chinezi au fost forțați să mărșăluiască prin zăpadă, pentru ca medicii japonezi să găsească cele mai bune metode de a trata degerăturile.

După război, guvernul SUA a ajutat Japonia să mușamalizeze aceste experimente, ca parte a negocierilor care au transformat Japonia într-un aliat al Americii, în timpul Războiului Rece, se mai arată în raportul din 1995.

4. Laboratorul de cercetare a otravurilor din Uniunea Sovietica

In perioada Uniunii Sovietice, agentiile secrete ruse incercau din rasputeri sa gaseasca otrava perfecta, fara gust, fara miros si fara posibilitatea de a fi detectata post-mortem.
Drept urmare, sovieticii au creat Laboratorul de cercetare a otravurilor. Victimele, prizonieri din Gulaguri, erau otravite cu Sarin, ricina, digitoxina si multe alte substante.
Intr-un final, rusii au gasit otrava perfecta, C-2. Martori oculari ai testelor initiale povestesc cum victimele erau sleite de puteri foarte rapid, deveneau foarte calme si mureau in maxim 15 minute.

5. Experimentul inchisorii de la Universitatea Stanford

Experimentul inchisorii de la Universitatea Stanford a reprezentat incercarea psihologului Philip Zimbado de a studia reactia fiintei umane in captivitate si efectele lipsirii de libertate atat asupra gardienilor, cat si asupra prizonierilor.
Pentru a afla raspunsurile pe care le cauta, Zimbardo a convins mai multi voluntari sa participe preia rolul de gardieni si detinuti intr-o inchisoare construita in subsolul universitatii.
Rezultatele cercetarii l-au socat pe Philip Zimbardo. O treime din gardieni au prezentat tendinte sadistice evidente, in timp ce o mare parte dintre prizonieri au prezentat semne de trauma emotionala.

 O treime din gardieni au prezentat tendinte sadistice evidente, in timp ce o mare parte dintre prizonieri au prezentat semne de trauma emotionala

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

Capitol scris de prietena mea cea mai bună, XxPufuletXx , mulțumesc bebe 😍😘😘

5 minute de...istorieUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum