32. Din istoria Jocurilor Olimpice

629 66 12
                                    

Ca tot se desfasoara Jocurile Olimpice, un scurt istoric cu evenimente marcante:

1. In secolul VII i.Hr.  la Jocurile Olimpice Panelenice apare proba de pugilism, după ce meciul de tenis dintre un micenian și un atenian degenerează într-o bătaie foarte nasoală. (nu aveam habar ca astia jucau tenis pe atunci)

2. In 1896 Pierre de Coubertin reia tradiția Jocurilor Olimpice, sub sloganul "Important e să participi, nu să câștigi".

3.  In 1916 a șasea ediție a JO se anulează din cauza Primului Război Mondial. Un val de furie și dezamăgire cuprinde Europa. Oamenii își cer banii înapoi pe bilete. În martie 1917, mulțimea revoltată din St. Petersburg îl obligă pe țarul Nicolae al II-lea să abdice. (Nu il obliga sa abdice din cauza JO ca sa fim mai clari =)) ) 

4. In 1976 Nadia Comăneci obține prima notă de 10 din istorie, la Olimpiada de la Montréal. Din păcate, Nadia trăia în plină dictatură comunistă. Ceaușescu îi confiscă zecele și începe să se laude pe la alți șefi de stat că el l-a obținut, pentru exercițiul ireproșabil de la paralele. Ca să fie mai convingător, învață câteva mișcări grațioase. Într-un poem, Corneliu Vadim Tudor se arată impresionat. (Stai ce? Cum? Cum vine asta? Am murit.)

5. In 1980 au loc Jocurile Olimpice de la Moscova. Multe state boicotează această ediție, pentru că, hei, n-are rost să te mai duci la Moscova după ce-ai văzut ce s-a întâmplat cu Napoleon și cu Hitler. (loool :))) )
 

5 minute de...istorieUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum