KOD ADI: Aden Bahçesi

34.4K 2.6K 1.4K
                                    




Bölümü beğenmeyi ve yorum bırakmayı unutmayın, özellikle satır arası yorumlarınızı eksik etmezseniz beni çok mutlu edersiniz.
Seviliyorsunuz! 🖤

KOD ADI: ADEN BAHÇESİ

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.



KOD ADI: ADEN BAHÇESİ

"Cennet ağacından bir elma düştü, kovulanlar bir daha dönemedi."




Tanrı, bir adam yarattı.

Onu çamur ile şekillendirerek var etti. Bedenine ruh üfledi. Ondan doğacak geleceğin kökenini hazırlarken yanına yoldaş olacak bir kadın da iliştirdi. Kehribar rengi saçlarında alevleri bulunduran bu kadın, tıpkı adam gibi topraktan yaratılmıştı. Aynı haklara benzer güçlere sahip olan bu çift başlangıç noktası olacak, üreyerek bizlere varoluş getireceklerdi. En azından plan buydu fakat hiçbir zaman gerçekleşemedi. Bütün dengeler altüst olmuştu zira içlerinden biri boyun eğmeyi kabul etmemişti.

Yaratılışta saklı kalan bir kadın vardı.

Tanrı'nın Âdem'le aynı anda ve eşitlikte yarattığı, tüm kutsal kitaplardan adını silerek cennetinden kovduğu, ölümsüzlüğü bahşettiği fakat sonsuza dek yalnız kalmasını sağlama aldığı biriydi o.

Âdem'in eşi ve Tanrı'ya başkaldıran kadın.

Destanın mihenk taşı, unutulması için şeytanlaştırılan insan.

Ataerkil düzene karşı çıkan ilk feminist, Lilith.

Bu, belki de tarihin ilk güç savaşıydı çünkü kadın kendinin farkındaydı. Lilith aynı topraktan ve aynı şartlarda yaratıldığı bir adam ile neden denk olmaması gerektiğine dair bir cevap bulamıyordu zira Âdem'in kendisini üstün gördüğü bütün durum ve koşullara rağmen Tanrı tarafından ortak var edilmişlerdi.

Efsanede yer alan bilgilere göre Âdem ve Lilith eşitlik konusunda tamamen zıt görüşlere sahiplerdi ama bu zıtlık sadece fikir ayrılıklarından kaynaklanmıyordu. Cinsel yaşantılarında da Âdem baskın bir tutum sergiliyordu. Birliktelikleri sırasında Lilith'in sırtı yere değiyor, altta olan, ezilen, toprağa yakın olan olarak ayrışıyordu. Âdem ise üstte olan olarak kontrol sahibi bir konumda duruyor, sırtını gökyüzüne çeviriyordu.

Günümüzde bile varlığını koruyan bu simgesel dağılım, başlı başına bir hakaret olarak görülür zira yeryüzü anaerkil, gökyüzü ise ataerkil olarak kabul edilir ve bu durum iki uç noktayı oluşturur. Toprağın doğurganlık ve üretkenliği çağrıştırdığı söylenir. Oysa toprak aynı zamanda ölümü, cehennemi, lanetlenmeyi, kötülük ve gizlilik gibi kavramları da betimler. Gökyüzü ise tanrısal olanı ve saflığı çağrıştırır. Gökyüzü güç demektir. Hükmetmek, emretmek anlamına gelir.

Yani hikâye der ki gökyüzü her daim toprağın üstündedir.

Toprak cehennem ise gökyüzü cennettir.

PERSONAWhere stories live. Discover now