ANT-MAN

663 22 5
                                    


Bizler gibi çizgi roman fanatiklerinin en büyük rüyalarından biri, belki de en büyüğü, içinde, ikonik süper kahramanlardan oluşan bir takımın yer aldığı uyarlama bir senaryonun beyaz perdeye yansımasıydı zannımca. Bu rüya, Avengers filmi gibi bir de iyi yönetmenliğin, komik diyalogların, göze direkt sokulmayan aksiyonun söz konusu olduğu ve başından sonuna kadar izlenebilir bir filmle gerçekleşince, yeme de yanında yat diyesi gelmişti insanın. Avengers'ın başarısı tabi biraz da pazarlama unsurları sayesinde sadece Marvel seyircisini değil, Marvel harici seyirciyi salonlara getirmesiyle de alakalıydı. Sonuç, tüm zamanların en çok hasılat yapan 3.filmi oldu Avengers. Kimine göre, süper kahraman filmlerinin zirvesiydi, daha ötesi yoktu, kimine göre de sadece bir başlangıçtı, sonrasında çok daha iyileri olacaktı. O kadarını bilemiyorum, ama çizgi roman dünyasını yakından tanıyan bir insan olarak, çizgi romanlar var oldukça, her zaman daha iyisinin yapılabileceğine olan inancım baki kalacak.
Avengers'in bu başarısından sonra Marvel'ın ikinci Avengers'ı yapacaklarını açıklamaları hiç şaşırtıcı olmadı, elbette ki. Ama ilk filmin bence küçük bir olumsuzluğu vardı ve benim gibi hardcore fanatiklerin, böyle inceden inceden söylendiği ama filmin büyüsüne haklı olarak kapıldığımız için unutulup giden bir sıkıntıydı bu. Avengers 2′nin isminin SDCC'de Avengers 2: The Age of Ultron olduğu açıklandığında, Yaşasın! nidaları attım, Ultron'un Marvel'ın en iyi kötülerinden biri olduğunu düşünüyorum çünkü. Amma velakin, bu açıklamanın çok öncesinde, filmde kimlerin yer alıp, kimlerin yer almayacağını öğrendiğimizde o zamanlar çok tepki vermemiştik ama esas kötünün Ultron olduğunu öğrendikten sonra, ilk filmde çok ufaktan serzenişte bulunduğumuz o olumsuzluğa artık tepki vermeden duramazdım.
Neydi bu konu? Avengers kadrosunda, Avengers'ın kurucularından Henry Pym (Ant-Man, Giant-man, Goliath, Yellowjacket, Wasp) ve Avengers ismini bulan eşi Janet Van Dyne'ın (Wasp) karakter listesinde yer almamasıydı ki Captain America, Black Widow ve Hawkeye kuruculardan değildir. Tamam, karakterlerin hepsinin ya giriş filmleri olmuştu veya giriş sahneleri olmuştu giriş filmlerinde, akuple edilemeyebilirlerdi hikayeye, bu kabul edilebilir dedim kendi kendime. Henry Pym'in de, Janet Van Dyne'ın da çok popüler olmadıkları, Hulk, Iron Man, Thor, Cap gibi kahramanların yanında süper güçler konusunda oldukça zayıf kaldıkları bir gerçek ama Black Widow veya Hawkeye gibi, albenileri az, süper olmayan karakterleri çok rahatlıkla koyabiliyorsan, bence Pym ve Dyne'ı da koyabilirsin, ya da devasa boyutlara ulaşabilen veya atomik seviyeye inip, karıncaları kontrol edebilen bir adamın hikayesinin inandırıcılıktan uzak olduğunu, özel efekt bakımından zorlayıcı olduğunu düşünüyorsan, ben de o zaman Nordik bir Tanrıyı ve sinirlenince devasa yemyeşil bir ucubeye dönüşen kendi halinde bir bilim insanını koyarım senin önüne. Bu konuda daha çok söylenebilecek şey var. Ancak önceden de dediğim gibi, film kötü bir film değil, hatta harika bir film. Henry Pym'de, Janet Van Dyne'da, Avengers fanları haricinde bilinmiyor zaten, ikinci filmde girerler, girmeseler de başka bir filmde ortaya çıkarlar dedim.
Nitekim haklı da çıktım, Ant-Man filminin yapılacağı açıklandı, hem de yönetmeni Edgar Wright olacak. Hoş, Ant-Man ismini alan çok karakter geçti Marvel dünyasından, ama ne bileyim, Spider-Man denince nasıl Peter Parker akla gelir, benim de aklıma direkt Henry Pym geldi, ilk duyduğumda, sevindim. (Bu yazıyı yazdığım ana kadar, Henry Pym'in Ant-Man'de olacağı açıklanmasına rağmen, esas Ant-Man'in Henry Pym mi olacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.)
Daha sonra sırasıyla Avengers 2 açıklandı, hah dedim Ant-Man 2.Avengers'a girecek o zaman, sonra Ant-Man'in yapılışı ertelendi, Avengers 2′nin çıkış tarihi Mayıs 2015, Ant-Man'in çıkış tarihi Kasım 2015 olarak açıklandı, aaaa, Ant-Man olmayacak mı yine, zaten kadroda da yer almıyordu adı, ama kadrolar değişebilir dedim, sonra Avengers ikinci filminin isminin, The Avengers: Age of Ultron olduğu açıklandı, önce yaşasın! Ultron! Ultron! Ultron! diye bağırdım, sonra, ama bir dakika ya, o zaman bir durun orada dedim, çünkü Ultron'un yaratıcısı Henry Pym yoktu kadroda, ama yine dedim tüm saflığımla, kadrolar değişebilir. Fakat bu sefer de, Age of Ultron'un yönetmeni Joss Whedon açıklama yaptı, Henry Pym olmayacak dedi. Dedim, Nasıl yani?? Çok yanlış bir karar, bari en azından yaratıcısı olarak, bilim adamı olarak yer alsın filmde, büyüyüp, küçülmesine gerek yok dedim. Dedim de dedim. Age of Ultron'da Pym'in gösterilmesi, sonrasında gösterime girecek Ant-Man'e de ilginin artması demek. Biraz pazarlamadan anlıyorlarsa, bunu yapmaları en doğrusu olacaktır, gerçi Henry Pym haricinde başka Ant-Man'i de konu edebilirler Ant-Man filminde ama yine de daha fazla para kazanmalarına yardımcı olacağı kesin. Joss Whedon'a güvenim sonsuz, ama Ultron'un yaratıcısını gidip Tony Stark yaparsa, Jarvis'i de gidip Ultron'a dönüştürürse acayip sinirlenirim bu da biline.
İşte bu gibi nedenlerle sitemizin karakter tanıtım dosyalarından ilkine bir Marvel karakteri, Henry Pym'in Ant-Man'i ile başlamak istedim, diğer Ant-Man'leri burada incelemedim, kim bilir belki zamanla onları da incelerim. Bir inceleme yazısından öte, bir nevi ufak bir çığlık bu makale, underrated diye tabir ettiğimiz, hak ettiğinden çok daha az değer verilen karakterlerden birisine yapılan haksızlığa karşı. Avengers kurucularından ve en zeki Marvel karakterlerinden birisi olmasına, doymak bilmeyen bilim tutkusuna rağmen, dengesiz davranışları, ciddi psikolojik sıkıntıları, buhranları ve kompleksleri ile hatırlandığı, bilindiği için. Hatta çizerin tekinin olan biteni yanlış yorumlaması yüzünden karısını dövmüşlüğü bile var maalesef bu kendine münhasır karakterin ki popüleritesinin az olmasının haklı olarak başlıca nedenlerinden biri de bu. Karakterindeki türlü olumsuzluklara ve garipliklere rağmen, Avengers dünyasına kattığı değer yadsınamaz, Ultron'un yaratıcısı olduğu için bile sadece, incelenmeyi, irdelenmeyi hak ediyor.
KARAKTER ÖZELLİKLERİ

Marvel Heroes and NewsHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin