JOCUL DE ȘAH

19 2 1
                                    

EXERCIȚIU PENTRU VIAȚĂ

     "Șahul - arta care apare
 sub forma unui joc."
Acum 2 ani și 3 luni  m-am bucurat de câteva partide de șah alături de pensionari din Galați care au organizat să se adune într-o piață să jucăm pe Monde de 5 banii :)

  Se întâmplă destul de rar să am această ocazie.
   Despre frumusețea și folosul jocului de șah s-a vorbit mult și se va mai vorbi.
   Privind acum tabla de șah, am realizat încă o dată câte similitudini există între acest joc și viața omului.
  N-am putut să nu comentez cu adversarul de masă despre importanța mutărilor făcute în deschiderea jocului și să nu fac analogii cu vremea unor situații.
  Mutările pe care le face jucătorul/tânărul în primii ani de școală, în liceu și chiar în anii studenției, marchează întregul joc și întreaga viață.
   O deschidere reușită determină în majoritatea cazurilor reușita unei partide de șah, iar în cazul vieții unui om, reușita acesteia.
   În deschidere, se caută dezvoltarea cât mai multor piese și plasarea lor pe câmpuri bune care să favorizeze o desfășurare sigură și avantajoasă. La vârsta tinereții avem visuri și așteptări mari. Dar unii tineri sunt schimbători și imprevizibili.
  Uneori iau decizii ce contrariază întreaga familie și pe prietenii cei mai apropiați. O mutare greșită sau prostească la început de partidă/viață are ca urmare pierderi mari sau dificultăți greu de rezolvat în timpul „jocului". O greșeală poate schimba pentru totdeauna viața și viitorul unui om.
  Avem nevoie de înțelepciunea unui început bun pentru a nu ajunge în final la o partidă nedecisă sau eșuată, la concluzia unei vieți neîmplinite al cărei rezultat sunt o sumă de regrete, părerea de rău că am fi putut face mai mult și am fi putut trăi mai frumos.
Strategia de viață este bine să fie pregătită din timp, mutările, apărarea, atacul... neuitând niciodată însă faptul că victoria este o parte importantă a oricărui joc, dar și că durează foarte puțin.   
    Victoriile din viața aceasta încă nu sunt totul.
   Este nevoie de reușite și de împlinirea unor proiecte frumoase și necesare și în viața noastră de pământeni.
  Dacă însă realizările și victoriile din viața vezi mai clar.
   Avem nevoie de reevaluări, de o ,,reconfigurare", așa cum auzim că ne spune GPS-ul de la mașină atunci când ne-am rătăcit, când „am luat-o pe căi greșite" care ne îndepărtează de destinația noastră.
   Revenind la jocul de șah, da, avem multe lucruri frumoase de învățat.
  Învățăm că în viață nu câștigăm întotdeauna, dar oricând putem începe un nou joc pe care îl putem câștiga datorită lecției învățate anterior. Șahul cere înțelegerea unei strategii logice. Înveți că este important să-ți scoți piesele în joc la început, să-ți ții regele/sufletul în siguranță tot timpul, să nu-ți risipești piesele pe gratis. Înveți și ce poți pierde (la ce poți renunța), pentru a câștiga. Greșelile sunt inevitabile mai ales pentru începători.
  Șahul, ca și viața, presupune și greșeli, dar și un proces continuu de învățare. Bine este ca de-a lungul vieții să avem aproape de noi un povățuitor, un maestru de joc.
  Experiența lui ne va ajuta să limităm riscurile, să evităm înfrângerile și descurajarea.
  Pentru a putea câștiga este necesar să cunoaștem bine puterea pieselor, să știm ce poate să facă fiecare. Este recomandat să nu blocăm piesele cu alte piese. Un pion prost plasat poate bloca câmpul de atac al turei sau al reginei, spre exemplu. Le face inutile, nelăsându-le să-și manifeste potențialul. În viață, preocupările mărunte și fără importanță ne împiedică să realizăm proiecte mari și cu impact asupra comunității în care trăim. Ne risipim darurile, timpul și inteligența în activități banale.
  Este bine să învățăm din șah și nu din viață că, cu cât valoarea unei piese este mai mare, cu atât mai mult va fi ținta atacurilor pieselor inferioare care vor dori să-i ia locul.
   Reevaluând situația, descoperim oportunități pe care le-am ratat.
Întotdeauna trebuie să îi mulțumim oponentului pentru jocul impecabil și pentru pașii deștepți pe care i-a făcut. Este semn de noblețe să îți respecți adversarul și semn de înțelepciune să nu-l subestimezi. Să nu uităm niciodată că este de preferat un inamic puternic unui prieten slab. Să avem curajul de a juca cu cei mai buni!
Cam atât deocamdată. Jocul continuă!
C. Ștefan

Evadare din matriceTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang