RED - 45. díl

16K 759 38
                                    

Zaslechnu bouchnutí dveří, které mě hned probere. Zamžourám a prohrábnu si vlasy. Podívám se na hodiny. Bude poledne. Zívnu si. Vylezu z postele a odejdu ze svého pokoje. „Jade?“ rozespale zvolám, ale vypadá to, že jsem tu sama. Rozejdu se k jejímu pokoji, do kterého nakouknu. Její skříně jsou otevřené a zejí prázdnotou. Znamená to, že už odjela za rodiči. Povzdechnu si. Budu si připadat osaměle. Pohled mi spočine na krabičku, které je položená na posteli. Posadím se na postel a vezmu si krabičku, na které je nalepený kus papíru. Odlepím ho a následně přečtu.

Otevři si mě, až za 9 dnů. Veselé Vánoce – Jade.“

Pocítím slzy v očích a tak rychle zamrkám. Nemůžu uvěřit, že mě tady na Vánoce nechává. Nechám dárek položený na posteli, protože ještě nemám vánoční stromek, pod který bych ho dala, a jdu do koupelny, abych se vysprchovala a tím probrala. Mám pár hodin času, než budu muset jít do práce, takže si nakoupím dárky, protože to nechci nechávat na poslední chvíli. Doufám, že to všechno stihnu.

Parkuju na parkovišti před Macy’s, které je skoro plné, takže se mi už teď zvedá žaludek z těch front u kas, kterým budu muset čelit. Hned u vchodu se prodávají vánoční stromky různých velikostí, pokud mi zbude čas, určitě si nějaký stromek rozumné velikosti vyberu. Vcházím do obchoďáku a hned protáčím očima, když mi do uší udeří vánoční koleda. Vánoce v Kalifornii mi přijdou absurdní, kdybych neměla kalendář, ani nevím, že už je prosinec. Vytáhnu si z kapsy kalhot papír se seznamem lidí, kterým potřebuji koupit dárek a propisku, abych si mohla škrtat ty, které vyřeším. Zalezu do prvního obchodu, abych to měla, co nejdříve z krku. Do oka mi padne povlečení s palmami a tak usoudím, že ho koupím mamce spolu s polštářem s kotvou, který je hned vedle. Odškrtnu si mamku na mém seznamu a odejdu ke kase, která je díko bohu bez fronty.

Zalezu do obchodu s pánskými košilemi, protože můj otec nic jiného ani nenosí. Leze mi s tím na nervy, ale vím, že mu tím udělám radost. Upřímně nevím jeho přesnou velikost, ale snad se trefím. Všimnu si pána, který je typově stejný jako můj otec, jak si vybírá košili. Nenápadně dojdu ke stejnému stojanu s košilemi a pozoruji, jakou si vybírá. Všimne si mého pohledu a usměje se na mě. Zrudnu a odvrátím pohled. Projedu rychle košile a popadnu jednu černou s malými bílými puntíky, kterou ten pán drží v ruce, a odejdu pryč. Prolezu ještě pár stojanů, ale usoudím, že tahle je stejně nejlepší. „Bože,“ vydechnu a postavím se do krátké fronty. „Pěkná košile,“ promluví na mě cizí hlas. Otočím se a spatřím toho pána, ke kterému jsem se připlížila. Drží stejnou košili. Zasměju se. „Ta vaše taky není špatná,“ směju se a on se přidá. „Dárek?“ zeptá se a já kývnu.

Jelikož znám Jade, tak vím, že mi koupila něco drahého, čímž mě dovádí k šílenství. Uleví se mi, když spatřím část s voňavkami různých druhů. Sjedu je pohledem a ty ceny mě nutí vyzvracet mou snídani. „Mohu vám nějak pomoci?“ promluví na mě vysoká blondýna v triku s logem Macy’s. „No, já nevím,“ zamumlám. Dívá se na mě pohrdavým pohledem, jakoby se divila, že někdo jako já, má na tak drahé voňavky. Je mi to nepříjemné. „Prodáváme i bižuterii,“ skoro se směje. Přimhouřím na ní oči. Co si to dovoluje? „Má neteř se pouze snaží sehnat dárek na vánoce, myslím, že to zvládne sama,“ ozve se hlas, který jsem už dnes slyšela. „Omlouvám se, pane řediteli. Nevěděla jsem, že…omlouvám se,“ vykoktá ze sebe a odejde pryč. Pohlédnu na muže, kterého jsem dnes už viděla u košil. „To jste nemusel, vážně,“ připadá si ještě víc trapně. „Ale musel, nelíbí se mi takový přístup. Takže voňavku?“ změní téma a pozvedne na mě obočí. Kývnu. „Máme tady voňavky všeho druhu. Nejlépe, ale voní takhle od Beyoncé,“ skoro se hlasitě zasměju, když mi podá zmiňovanou voňavku do ruky. „Kolik za ní chcete?“ zeptám se celá nesvá. „Když řeknete u kasy pan Barton, možná vás vyjde i levněji,“ mrkne na mě a odejde. Zamžikám. Stříknu si vůni na vnitřní stranu zápěstí a usoudím, že voní dobře. Pokrčím rameny a vrátím tester na své místo. Sáhnu po menším vydání voňavky a vydám se ke kase.

RED - CZKde žijí příběhy. Začni objevovat