H18: Ik ben een.. wat zei hij nu ook al weer?

30 3 0
                                    

*Zara*

'Jullie zijn geen mensen, Zaralynn en Matteo. Jullie zijn Dunames. Op een bepaalde leeftijd krijgt een Duname in het begin van de maand zijn meose. Je meose is het moment waarop de flauwvalt en soms ook andere reacties hebt. Na de meose wordt je metamorfose in gang gezet. Je krachten ontwikkelen zich en je lichaam wordt gevormd naar volmaaktheid. Het kan gevaarlijk zijn als een Duname zijn identiteit ontdekt voordat de metamorfose is afgerond. Daarom zijn ik, Cédric (vader Zara), Lara en David meteen na jullie meose vertrokken voor een weekje. Dunames hebben meestal donkere haren, felle ogen en een wispelturig karakter. Ze vormen per land een gemeenschap en worden in de gaten gehouden door de regering en militaire eenheden.

Iedere Duname heeft ergens op de wereld een Prosta rondlopen. Dat is een raadgever en beschermer die bovendien altijd hetzelfde geslacht heeft als zijn/haar Duname. En daar is waar Céline en Victor bij dit hele gebeuren betrokken worden. Het prosta-zijn wordt niet op generatie doorgegeven en vele Dunames ontmoeten zelfs nooit hun Prosta, Zara en Matteo zijn dus geluksvogels dat ze die van hun al gevonden hebben zonder dat ze het door hadden. Een Prosta voelt zich vriendschappelijk aangetrokken tot zijn Duname zelfs voordat er een meose plaatsgevonden heeft. Prosta's hebben een sterke mentale band met hun Duame, maar zijn qua uiterlijk zeer verschillend. Ze hebben meestal blonde haren en zachte oogkleuren.

In de meeste gevallen heeft een Duname ook een Sundese. Het begrip "Sundese" betekent dat er een connectie is met een andere Duname waarbij je elkaars pijn voelt. De ene is ziek, de andere ook. Ze hebben dezelfde bloedgroep en hetzelfde hartritme. Soms komen Dunames hun Sundese tegen, maar anderen vinden hun Sundese nooit omdat hij/zij gestorven is of omdat hun band verslapt. Eens Sundeses elkaar gevonden hebben blijven ze meestal voor altijd samen.

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Dunames hebben een natuurlijke vijand; Katastros. Ze hebben het bloed van Dunames nodig om te overleven, daarbij neemt hun kracht toe bij elke gedode Duname. Het gaat over van generatie op generatie en je kunt Katastros herkennen aan hun bruine ogen. Ongeveer een maand na je metamorfose ben je zichtbaar voor hen. Ze kunnen jullie ruiken en op jullie jagen.

Omdat het aantal Dunames met de jaren mindert en Katastros er steeds meer doden, worden er iedere tweede week van de maand nieuwe Dunames naar Het DTC (Duname Training Center) gestuurd na hun metamorfose om zich te leren verdedigen, hun krachten juist te kunnen gebruiken en alle informatie over het Duname-zijn leren'

Ik krijg plotseling te veel informatie in een keer. Mijn ademhaling is zwaar en mijn benen zweten. Ik kijk op en Matteo's diepblauwe ogen stellen mij gerust. Wij zijn Dunames en Sundeses. Wij zijn Dunames en Sundeses. Wij zijn Dunames en Sundeses... Een stemmetje in mijn hoofd blijft het maar herhalen. Wij zijn Dunames en Sundeses.

'Is Andreas ook een Duname?' vraag ik. 'Ja, dat is hij, maar hij kan andere dingen dan jij. Het soort krachten dat je hebt, hangt af van je sterrenbeeld' Zegt mijn vader. Ik voel me een beetje verraden door hem. Hij liegt al jaren tegen me.

'Welke krachten heb ik?' vraagt Matteo nieuwsgierig. 'Je bent jarig op 28 maart. Je bent dus een Ram en een Ram kan dingen van ver ruiken en is heel sterk.' Antwoordt David. 'Dat klopt, maar ik kan nog veel meer hoor' zegt hij trots. Al de volwassenen kijken Matteo aan alsof hij god is waarop hij grijnst. 'Wat kan je nog meer?' vraagt Lara, zijn moeder, met grote ogen. 'Ik kan plots super goed horen en zien. Als ik iets eet, kan ik alle ingrediënten opnoemen-', 'Oh God!' roept Lara uit en vliegt haar man rond de hals. 'Hij is een Asthees!'

Ze leggen uit wat een "Asthees" is en blijkbaar is hij een speciaal geval dat versterkte zintuigen heeft en zichzelf fysieke vaardigheden kan geven. Matteo blijft maar vragen stellen en Victor en Céline zitten met elkaar te babbelen. Niemand kijkt naar me om en ik heb zo een zin om "IK HEB OOK AANDACHT NODIG!" uit te schreeuwen, maar houd me in.

-

Na een kwartiertje vallen de gesprekken rond mij stil. Het enige dat ik opgevangen heb, is dat we morgen vertrekken naar dat DTC. Mijn moeder beseft dat ik bijna geen woord heb gezegd en vraagt: 'Wil je nog iets weten Zara?'

Ik zet me recht en spies mijn ogen in de hare. 'Ik wil verdomme alles weten!' zeg ik kil. De lucht buiten heeft een donkerdere tint gekregen en de zon zit verstopt achter een groep donkergrijze wolken. Mijn hoofd keert met een ruk naar Victor en Céline.

Ik kan me niet bedwingen en smijt de woorden die al de hele tijd op mijn tong lagen eruit. 'Als jullie toch zo graag samen gezellig willen kletsen als viswijven, kunnen jullie evengoed een kamer huren.' De paarse orchideeën op de lage boekenkast waren ondertussen al meters gegroeid en bonden Céline en Victor aan elkaar.

De mensen in de kamer happen naar adem behalve hij. David, de vader des huizes die nog geen woord tegen me gezegd heeft. 'En jij!' verwijt ik hem 'Geen woord heb je tegen mij gesproken. Ben ik te min misschien? Altijd knikken, maar nooit je mond opendoen.' Ik laat de vloeistof uit het glas naast hem, waarvan ik vermoed dat het wijn is, in de lucht zweven en neerkletsen op zijn beige broek. David zijn ogen verwijden om mijn brutale gedrag. Hij wil iets terugzeggen, maar Matteo is hem voor. 'Genoeg!' schreeuwt hij. Genoeg? Nog lang niet!

Ik beweeg mij pols en Matteo vliegt als een magneet naar de witte muur. De fotolijstjes vallen met enig kabaal op de grond. Mijn moeder staart beduusd voor zich uit, ik kan er niet tegen als mensen niet reageren. Ze is precies bevroren.

'Wees kalm, Zara!' de zware stem van mijn vader gonst in mijn oren. 'Ik ga niet kalm doen. Ik ga niet naar een of ander trainingscentrum gaan. Waarom kan alles niet gewoon blijven zoals het was?' De adrenaline giert door mijn lijf en ik moet iets kapotmaken. Men vader neemt me bij de arm om me tegen te houden. Uit het niets klaart de hemel op en vliegen alle spullen die niet op hun plaats lagen terug zoals ze stonden toen ik hier binnenkwam.

'Je bent een Manipulator.' Zegt David met zijn ogen strak op mij gericht. Het zijn de eerste woorden die hij tegen mij zegt. Alleen weet ik niet of ik er zo blij mee ben. Het gezicht van mijn moeder wordt lijkbleek, mijn vader kijkt naar zijn handen alsof ze plots vol glitters hangen en Lara begint zwaar adem te halen. Matteo, Céline en Victor aan de andere kant, kijken even verward als ik. Ik ben een.. wat zei hij nu ook al weer?

Lara begint rustig te spreken terwijl mijn vader me nog steeds tegen zijn borst klemt, bang dat ik ga weglopen of erger. 'Je bent een manipulator, Zara. Uiterst zeldzaam, en het krachtigste van allemaal. Iedere eeuw worden er ongeveer acht geboren over heel de wereld. Je kan alles "manipuleren", behalve jezelf.' Vertelt Lara geboeid. 'Je bent een geschenk van de goden.' Stelt David die mij zo te zien al vergeven heeft voor de donkerrode plek op zijn duur uitziende broek.

[EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID]

De gaves van iemand hangen af van hun sterrenbeeld. Hier zijn de krachten van de personen in het verhaal. Later komen er nog anderen en ook een overzicht van alle soorten gaves komt nog.

Eline Lauwers (moeder Zaralynn): MAAGD: Kan soms gedachtenlezen, krijgt visioenen van de toekomst.

Cedric Maes (vader Zaralynn): TWEELINGEN: Kunnen eigenschappen van een persoon overnemen door hen aan te raken, inclusief andere dunames.

Andreas Maes (broer Zaralynn): LEEUW: Kan mensen dwingen iets te doen door in ogen te kijken (lukt niet altijd) en is over het algemeen sneller en sterker dan normale mensen.

Lara Pargoossen (moeder Matteo): STEENBOK: Heeft heel goed gehoor en kan weersomstandigheden veranderen.

David Jacobs (vader Matteo): SCHORPIOEN: Is buitengewoon slim. Kan alleen maar de waarheid spreken, dus als hij iets niet kan uitspreken is het omdat het een leugen is.

Steven (oom Matteo): VISSEN: Kunnen ademen onderwater en zeer snel zwemmen. Komen goed overeen met watermannen en kunnen praten met dieren.

Heb je nog een vraag over dunames, sundeses of andere begrippen? Ik beantwoord hem graag in de reacties!

A/N: Ik heb alles zo goed mogelijk proberen uitleggen en naarmate je het verhaal verder leest, zal alles wel op zijn plek vallen. Zoals ik al zei, mag je altijd vragen stellen in de reacties als iets niet duidelijk is. XOXO Eliz00z

Je hebt het einde van de gepubliceerde delen bereikt.

⏰ Laatst bijgewerkt: Dec 21, 2021 ⏰

Voeg dit verhaal toe aan je bibliotheek om op de hoogte gebracht te worden van nieuwe delen!

We've got the powerWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu