Robb

273 10 1
                                    

Robb nem tudta kiverni a fejéből Christinet és a tegnap esti csókot. Tudta, hogy nem lett volna szabad, de elragadta a pillanat. Most már megtörtént, változtatni nem lehet, bár a fiú nem is változtatta volna meg. A lány gyönyörű volt, zölt szemei tele voltak aggodalommal és szőke haja a vállára omlott. Robb pedig már nagyon régen látta őt.
Gondolataiból Olyvar, a fegyverhordozója szakította ki.
- Felség, Edmure úr és a zászlósurak összegyültek a nagycsarnokban, levél érkezett Stannis Baratheontól.
- Máris megyek.
Olyvar kíséretében átsétált a nagycsarnokba, ahonnan hatalmas hangzavar szűrödött ki, de amikor beléptek mindenki elcsendesedett.
Miközben Robb helyet foglalt Edmure Tully mellett magán érezte zászlósurai tekintetét.
- Mi történt? - hajolt oda nagybátyjához.
- Itt a leveled. - nyújtotta felé Edmure - Stannis nagyúr érdekes hírekkel látott el minket.
- Vagy, ahogy mostanában nevezi magát Stannis király. - szólt közbe a Hordó, aki Robb bal oldalán ült.
A fiú feltörte a pecsétet, majd olvasni kezdett. A levél tartalma megdöbbentette.
- Ez igaz? - kérdezte.
Ha ez igaz, akkor nem Joffrey a törvényes király, hanem Stannis.
- Csak rá kell nézni a gyerekekre. - jelentette ki Piper úr - Lannisterek. Egyáltalán nem hasonlíttanak Robert királyra.
- Ha szabad megjegyeznem, felség. Stannis mindig is egyenes, őszinte és becsületes ember volt. Ha ő ezt állítja, akkor így is van. - mondta Zúgó mestere.
- Szerintem hazugság. Stannisnek pont jól jön egy ilyen fajta hír, hogy megszerezze bátyja trónját, szerintem sose szerette őt. - fejtette ki a véleményét Fekete Walder.
- Kérdezzük meg a Királyölőt. - hallatszott a terem egyik végéből.
- Szerinted őszintén válaszolna rá? - kérdezett vissza valaki.
Pillanatok alatt kirobbant a veszekedés. Voltak akik azt állították, hogy a levél tartalma igaz,  mások szerint Stannis találta ki és nem több rágalomnál.
- Elég! - harsant Robb hangja a teremben - Nem tudom mi volt Stannis célja ezzel a levéllel. Igazság szolgáltatás vagy a hazugság terjesztése, nem a mi dolgunk eldönteni. Észak független királyság, nem számít ki ül a vastrónon, ha békében élhetünk.
- Csakhogy nincs béke, felség! - jegyezte meg Karstark nagyúr - Ráadásul ez a fattyú, aki most a vastrónon ül ölette meg atyádat, vagy talán elfelejtetted volna? Én azt mondom tegyük mi is ugyanazt vele és az összes Lannisterrel!
A teremben helyeslő morajlás hallatszott. Robb felállt és Rickard Karstark szemébe nézett, a terem újra elhalkult. 
- Nem felejtettem el, hogy mit tett atyámmal. De a bosszú, amit te javasolsz nem hozza vissza őt, ahogyan a fiaidat sem. - mondta hűvösen - Észak független! - ismételte meg - Nem a mi tisztünk eldönteni, hogy ki ül a vastrónon.
- De, felség. Egy fattyú a vastrónon? - kérdezte felháborodva Caryl Vance.
- Ha jól tudom neked nem Joffrey a királyod. - szólalt meg a Hordó - Döntsék el a déli urak, hogy kit akarnak követni, ahogy mi is tettük.  Észak királya! - kiáltotta.
- Észak királya! - ismételték többen.
Robb megkönnyebbült, sikerült elkerülni a vitát. Egyelőre.
Később miután páran elhagyták a csarnokot Robb is távozott, Szürke Szél csatlakozott hozzá és együtt mentek Christine szobájához.
Amikor a fiú benyitott a szobába a hercegnő éppen a szobalányával beszélgetett valamiről. Az ajtó nyitódásra mindketten odafordultak. A szobalány megrémült a belépő rémfarkastól és falfehér arccal nézett az állatra.
- Magunkra hagynál minket? - kérdezte Robb, bár inkább parancsnak hangzott.
A szobalány gyorsan kivonult a helyiségből.
Amikor találkozott a pillantása Christinével, a lány egyből megértett, hogy valami baj van.
- Mi történt? - kérdezte.
Robb odasétált mellé és a kezébe adta a levelet. A lány elvette és olvasni kezdte, egyre sápadtabb lett. Miután befejezte felnézett Robb szemeibe.
- Te elhiszed?
- A zászlósuraim fele azt állítja, hogy ez csak Stannis egyik hazugsága, hogy megszerezhesse a vastrónt. A másik fele azonban...
- De te mit gondolsz? - szakította félbe a lány.
- Ezen gondolkodtam, mióta megkaptam a levelet. És kezd összeálni a kép. Mivan, ha az, amit Stannis ír igaz, mivan, ha  Bran látott valamit a toronyban, ezért lökték le és küldték rá a gyilkost. Valamint atyám is rájött Királyvarban és ezért végeztette ki Joffrey. - mondta Robb.
- Tehát azt gondolod igaz. - bólintott a lány.
- És te mit gondolsz? - kérdezte a fiú.
Christine válaszra nyitotta a száját, amikor belépett Olyvar.
- Felség, újabb levél érkezett.
- Köszönöm, Olyvar. Majd később elolvasom. - válaszolta Robb.
- Rémvárból. - tette hozzá a fiú.
- Egy pilanat és megyek. - felelte, majd a hercegnőhöz fordult - A saját érdekedben maradj a szobádban.
A lány bólintott és Robb Szürke Széllel a nyomában távozott.
A szobájába már vártak rá, ott volt az anyja, Edmure, a Fekete Hal, a Hordó és Zúgó mestere a levéllel. Robb gyorsan átvette a levelet és feltörte a pecsétet. A levelet Roose Bolton fattya, Havas Ramsey írta.
Robb elkezdte olvasni, de az első pár sor után le kellett ülnie egy székre. Végigolvasta a levelet, majd mégegyszer, de a szöveg változatlan volt. Felnézett és szemével az anyját kereste.
Mond, hogy nem igaz! - akarta kérni, persze az asszony azt se tudhatta mi áll a levélben. Érezte, hogy a szemei megteltek könnyel.
- Robb, mi áll a levélven? - kérdezte Catelyn úrnő rémülten.
A fiú újra maga elé vette a levelet, de hang nem jött ki a torkán, így odanyújtotta a hozzá leközelebb állóhoz, ser Brynden volt az.

- Észak királyának!
Felség, fájdalmas hírekkel kell szolgálnom. A vasemberek nemrég újra elkezdtek portyázni a területeinken. Elfoglalták Erdőmélyét, Torrhen Mezejét és a Cailin-árkot, egy csoport Theon Greyjoy vezetésével elfoglalta Derest is. Mire összeszedtem az embereimet és a vasemberek ellen vonultam, hogy visszafoglaljam neked a várat, addigra a vas szülöttei távoztak és felgyújtották Derest. Átkutattuk a várat, de az öcséidet nem találtuk. Elküldtem egy csoportot, akik hamarosan visszatértek Theon Greyjoyjal, aki bevallotta, hogy megölette a fivéreidet. Fogadd részvétemet veszteségeid miatt.

Miután a Fekete Hal befejezte a levelet a szobában néma csend lett.
- Cat? - fordult óvatosan nővére felé Edmure.
Catelyn úrnőt megviselte a hír, de tartotta magát, Robb sejtette, hogy csak az ő kedvéért.
- Ezért valakinek felelnie kell! - jelentette ki a Hordó.
Robb dühösen az asztalra csapott, a bánata most haraggá vált.
- Theon Greyjoy fog érte felelni! Az életével! - megbízott a fiúban, együtt nőttek fel és Theon mégis elárulta őt - Vyman mester, üzenj Rémvárba, azt akarom, hogy Greyjoy még éljen, amikor visszatérek északra.
- Biztos, hogy ezt akarod? - kérdezte Edmure.
- Igen. A szemébe akarok nézni és megkérdezni miért, mielőtt én magam vágom le a fejét.

Következő részből:

Robb

- Emlékszel, amikor Deresben bemásztam az ablakodon? - kérdezte.
- Sosem fogom elfeljteni. - felelte a hercegnő - Akkor mondtad, hogy maradjak veled és legyek a feleséged, ha rajtam múlik maradtam volna.
- Még mindig hozzám jönnél?

A Farkas és az OroszlánWhere stories live. Discover now