1. Povratak

2.3K 104 5
                                    

Hladan vetar pirkao je kroz Dianinu kestenjastu kovrdžavu kosu kada se sa parkinga uputila prema svojoj zgradi vukući kofer i torbu. Trotoar je bio osvetljen uličnim svetlom kojeg ima na sve strane. Za njene dve drugarice, koje su jedine koje ima u životu, ona se zapravo vraća naredne nedelje. Daće sebi vremena da odmori a onda ujutru ima da bane u Lucijinu poslastičarnicu Krofna. Tada će ih videti obe jer Žana počinje jutro uz izvrstan Lucijin kolač i kafu s mlekom pre nego što pođe na posao. Obe su stalno dolazile u Berlin kod Diane ali nikako nisu mogle da nagovore drugaricu da se vrati u Beograd. Hrabra odluka o povratku koštaće Dianu mnogo, mnogo više nego što može zamisliti. Nije bio problem novac, niti vreme koje je trebalo da se izdvoji, problem je jedna osoba i život koji je ostavila u svom rodnom gradu. Svako mesto podseća je na njega, a on, kada ga bude srela, podsetiće je kako se osećala dok su provodili zajedno vreme na tim mestima. Od toga strahuje. Nasmejala se sebi u bradu pre nego što je ušla u svoj stan. On je beše u braku osam godina već? To ju je poguralo da ode. Znala je da se odavno ne dopada njegovim roditeljima i da su sve učinili kako se ne bi družili. Oni nikada nisu bili zajedno, ali Dianina ljubav prema njemu bila je očigledna. Da se nastavilo, možda bi, posle toliko godina prijateljstva bili zajedno, da nije te tako lepe vesti koja je dočekala Dianu jednog jutra kada je došla na fakultet. Lukina mama, dečka kojeg je ceo svoj život obožavala, radila je kao profesorka na fakultetu. Sva srećna, tog divnog jutra pre osam godina, sačekala je Dianu na ulazu arhitektonskog fakulteta i saopštila joj da je pozvana na proslavu veridbe Luke i Teodore, njegove sadašnje žene. Nakon toga je neočekivano dobila ponudu i otišla je ne dvoumeći se. Nije mogla da gleda na to da osoba koju voli bude s nekim drugim.
Kročila je nesigurnim koracima u stan unoseći sve što ima od stvari. Ostavila ih je u hodniku i zatvorila ulazna vrata. Let je ionako kratko trajao te nije bila mnogo umorna. Nakon što se presvukla bacila se na čišćenje čitavog stana. Poručila je Žani da obilazi stan dvaput nedeljno i čisti samo neke površine sa predmeta. Iako ona nije bila tu da proveri to njena drugarica je održavala dato obećanje.
Bilo je kasno i nije mogla puno da lupa što znači da usisavanje ima da sačeka do sutra. Dok je prolazila džogerom po parketu razmišljala je o danima koje su proveli zajedno. Njih dvoje sedeli su skoro svako veče na dvosedu pored kog briše. Smejali su se, gledali filmove i pričali su o životu. Zašto joj nije nikada rekao da ju je zaprosio i da uopšte izlaze? Zašto bi to krio od nje? Njihov poslednji razgovor protekao je užasno; bilo je suza, vikanja i svađe, a niko nikoga nije slušao.
Tek nakon mesec dana Diana je pokušala da pozove Luku i čestita mu veridbu s Teodorom ali on se nije javljao. Više ga nijednom nije pozvala. Nije ni on nju. Nijednom mu nije ulazila na profil niti gledala slike. Zatvorila je sve stare naloge i otvorila nove, gde nema njega. Krenula je od početka, daleko od njega, daleko od ovog grada i svih poznatih ljudi, ali ne i od sopstvenih misli. Sela je na kauč i spustila džoger pored sebe. U gluvoj tišini i noći, posle nekog vremena je zaplakala.

Večnost između nas (Završena)Where stories live. Discover now