Kız Kuumay Oyunu

3.2K 318 101
                                    

Bilgi Notu: Kız Kuummay Oyunu kadim Türklerde eş seçiminde kullanılıyordu. Bu yarışlar bazen farklılıklar gösterse de amaç aynıydı atlı kızlar yarışa başlıyor ve arkalarından atlarını gurup halinde koşturan erkekler içlerinden birini yakalayıp atlarının terkilerine alıyorlardı. Daha sonra eş seçtikleri bu kızlarla evleniyorlardı. Bu oyun bir nevi nişan merasimi gibidir bu oyundan sonra resmen kız evleneceği erkeği herkese ilan etmiş olurdu aynı şekilde kızlarda. (AŞKAR VE MAYDA bölümümüzde daha detaylı anlatmıştık tekrar bi göz atabilirsiniz yada birazdan bölümü okuyarak anlamaya çalışabilirsiniz ki zaten ⬆️ yukarıda sizler için bir vidyo bıraktım.)

Kartoy Şenliğinden sonra kar yağışı olamamıştı ve esen rüzgarlar karı kaldırmıştı.
Borotan hanın dört bir yana gönderdiği ulak İlayın Kız Kuumay oyunuyla eş seçeceği duyurmu.ştu.

Haber her yerde duyulur duyulmaz obaya akın akın hediyelerle evlilik teklifleri yağmaya başlamıştı. Kimler yoktu ki evlilik teklifi göndermeyen.

Avarlar
Kutrigurlar
Gogeryolular
Antoklar
Persler
Tunguzlar
Ongurlar
Sasaniler
Frankler
Romalılar
Çinliler ve daha niceleri ülke yönetimine varis oğullarını Göktürk Hanının kızıyla evlendirip güçlerine güç katmak istiyirdu, yönetimde söz sahibi olmak isteyen soylu aileler ve asilzadelerin birbirleriyle yarışıda cabası.

Seçil , Mengü ve İlay önlerine bir dağ gibi yığılan mektupları okuyup kimin ne gönderdiği hakkında konuşup kıkırdaşıyorlardı. Amcasının örgininin yanında da gönderilen sandık dolusu altınlar ve hediyeler vardı.

"Talibin ne kadar da çokmuş İlay. Otağa altından giremiyoruz."

Hanın çadırına Burkay girmişti elinde de İlayın hediyesi olan ağır kilij vardı.

Saçlarını geriye savurup büyük bir egoyla konuştu İlay.

"Türk Hükümdarının biricik evladıyım önüme cihanı serseler az gelir."

"Şimdiden bu kadar hediye gönderildiyse kız kuumay günü geldiklerinde neler getirirler."

Yılışarak konuşmuştu Burkay sonuçta getirilen her altın ildeki herkese dağıtılacaktı.

"Hepsinin kız kuumaya geleceğini sanmam kağıt üstünde evlilik yapıp güç kazanmak dertleri. Türk katununa Türk beyleri dururken başkası denk olamaz ."

Burkayın arasında otağa giren Tunay konuşmuştu.

O kadar heybetli kendinden emin ve asıl duruyordu ki ondaki bu değişikliği gözle görmemek mümkün değildi.

"Bizans imparatoru Mauricius un oğlu Phocas demiş ki; güzelliginiz sınırlarınızı aşıp bana kadar ulaştı prenses İlay , imparatorluğumuz sizin gibi güzelliğe muhtaçtır gönderdiğim taç Bizans Prensesi olduğunuz gün güzelliginize güzellik katacak, sizinle tanışmak için Kız Kummay a geleceğimi mutlaka bilmelisiniz.
Bizans İmparatorluğu Veliahtı Phocas."

Mengü kıkırdarken İlay yüzünü buruşturdu. Seçil önlerindeki küçük sandıktan saf altından yapılmış zümrüt taşlı gösterişli tacı havaya kaldırdı.

ÖTÜKEN YOLU -final/düzenleme-Where stories live. Discover now