İfra

6.2K 494 98
                                    

(Medya : AKA)

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

(Medya : AKA)

Aka babası Talu'ya çadırlarında, İlay'ın sırtında gördüğü sembolleri ve ayın evrelerini teker teker çizip anlatmıştı. Talu çok bilge bir kam olsada kızı Aka babasından bile daha görkemli bir kam olacaktı , doğduğu gün gerçekleşen olaylarda bunun ilk işaretleriydi.

Babası tılsım hakkında birşey demeden Aka  kara büyü olduğunu söylemişti  Talu ya.

"Doğru dedin Aka kara büyüde var İlay'ın sırtında. Ama ay ın halleri ona annesinin hediyesi."

"Yoksa düşündüğüm gibimi..."

Kam Talu  başıyla kızını onaylayıp devam etti.

"... Koral'ın kızı meğer Ayra handanmış."

Bunca yıldır anası başka bir hatun bilinirken ay tanrıçası Ayra Han'ın kızı olduğu  gerçeği birçok şeyi değiştirebilirdi.

"O zaman ay parçaları da koruma tılsımıydı peki böylesine güçlü bir koruyucu tılsıma bile etki eden kara büyüyü kim yapmış olabilir ? Hiçbir kara Kam  buna cesaret edip Ayra Han'ın öfkesini karşısına almaz."

Aka bu güne kadar kara şamanların neler yapabildiklerini ne kadar tehlikeli olduklarını  biliyordu  ama asla bir tanrıça tılsımına etki edecek birinide  tanımıyordu.

Oturduğu yerden kalktı Kam Talu.

"İfra."

Aka nın gözleri büyümüştü.

"Yıllar önce onu öldürdüğünü sanıyordum."

İfra , Irık Han'ın ateşinin kara dumanından var olmuştu. Bütün kara şamanların  atası en tehlikelisi en şerlisiydi.

[[ Yazardan Not : Irık Han - Türk ve Altay mitolojisinde vardır. Şamanların atası olarak kabul edilir. Yeryüzündeki ilk şamandır. Üç yıl önce ölenleri bile diriltir, körlerin gözünü açar.Tanrı Ayığ Han onu yanına çağırtarak bu gücü nerden aldığını sorar. O da, hiçbir yüce güç tanımadığını ve yaptıklarının kendi gücü ile olduğunu söyleyerek tanrıya karşı saygısızlık yapar. Bunun üzerine Ayığ Han, Irıkı ateşe attırarak yaktırır. Onun yandığı bu ateş diğer gelecek kamların ruhlarını oluşturur.]]

Talu, İlay ve Tuna'yı küçük bir bebekken onları korumak ve büyütmek için karşıladığında olmuştu herşey. İfra birden ortaya çıkıp erkek olanı almak istemişti Talu onları korumaya çalışırken,  Güneşin Han'ı Gün Han'ın ona oğlunu koruması için  verdiği hançerle İfra nın boynundan yüzüne kadar derin ve ölümcül bir yara açmıştı. İfra gibi şerli olanlara tek ölümcül olan bu hançer Gün Han'ın güneşinde pişmiş ve  demir parçası sırasıyla bütün Hanların oturduğu katları dolaşmıştı.  Ayra handa buna dahil hepsi hançere bir özellik ve dayanıklılık katıp katman katman indirdiler en son olarak ise Bükrek in sularında soğutulup  Talu ya verilmişti.

ÖTÜKEN YOLU -final/düzenleme-Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin