96.

15 1 0
                                    


Malým deťom sa snažíme vysvetliť rozdiel medzi dobrom a zlom, hoci sami veľmi dobre vieme, že "dobro" a "zlo" je len obyčajné stanovisko teoretickej roviny. 

Vedia "zlí ľudia", že sú zlými? Kto je dobrovoľne zlý? Nejde len o uhol pohľadu?

Myslím si, že som zlý človek. Robím zlé veci a už ani často nemám výčitky. Znamená to však, že som zlý človek? Možno ľudia sú len určitou schránkou, v ktorej splýva dobro a zlo a vytvára tak neutrálny vzhľad duše človeka. A možno ľudia konajú podľa svojich nálad a uvážení, ktoré ich "ratio" akosi nedokáže poriadne ovplyvniť. Niekedy nepomôže ani správne vychovanie a vzdelanie, to platí aj pre človeka zásadového. A možno si ľudia myslia, že konajú dobre, pretože konajú tak, ako je pre nich najlepšie. Ako je pre ich samotné uváženie najlepšie.

A možno som i dobrý človek. A možno predsalen oboje.  

Čo vlastne sme my ľudia? Kto sme? Kedy nám bolo dané "žezlo práv a slobôd" do rúk?


________________________________________


A tak som zas späť. S niečím, čo poriadne nemá zmysel, pretože niekedy sformulovať myšlienku, určitý nápad, ktorý do vás vnukol letný vánok pri čakaní na dopravnom inšpektoráte na výdaj vodičského preukazu, je napodiv neuveriteľne náročné, no i tak je častejšie jednoduchšie písať o ničom, ako o niečom. Teraz sedím doma a rozmýšľam, či i vy trávite leto tak ako ja. Ak áno, dúfam, že ste aspoň o trochu viac produktívni ako ja (horšie to byť už naozaj nemôže). Dúfam, že si užívate leto, mnohí sa tak trošku "recoverujete" zo súčasných globálnych problémov, no pevne verím, že život ako taký vám nijako neuteká spomedzi prstov. Dúfam, že ste spokojní a nič vám nechýba.

Neviem, ako ukončiť svoj krátky príhovor bez toho, aby nevyznel trápne, ale... to je z mojej strany asi všetko. Strávte posledné týždne prázdnin čo najlepšie!

Vaša fleewex <3



 

AustraliaWhere stories live. Discover now