Enigma Otiliei ~ de George Călinescu

937 5 0
                                    

ROMAN DE TIP BALZACIAN, BILDUNGSROMAN, TRADIȚIONAL, CITADIN, OBIECTIV


TEMA SI VIZIUNE

George Calinescu face parte din seria scriitorilor reprezentativi ai perioadei interbelice, alaturi de Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Mircea Eliade, etc.

Aparuta in 1938, opera Enigma Otiliei este un roman realist de tip balzacian, cu elemente moderniste, apartinand prozei interbelice. De asemenea este un roman social si citadin.

Romanul este o create epica in proza, de mari dimensiuni, cu actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, plasate in timp si in spatiu, antrenand un numar mare de personaje puternic individualizate. Prin multitudinea aspectelor infatisate, romanul ofera o imagina ampla asupra vietii.

Caracterul realist al romanului este reprezentat de elementele de geneza ale acestuia, care pot fi gasite in biografia autorului. Precum a marturisit si acesta, in copilaria sa cunoscuse in mediul familiar o fata pe nume Otilia pe care a admirat-o si care l-a determinat ca mai tarziu sa fie eroina cartii sale.

Romanul s-a intitulat initial Parintii Otiliei, fiind o aluzie la tema balzaciana a paternitatii. Titlul, Enigma Otiliei, a fost schimbat din motive editoriale si totodata, sugereaza imprevizibilul eroinei, caracterul ei derutant care-l uimeste atat pe adolescentul Felix, cat si pe Pascalopol. Otilia nu este mai enigmatica ca alte femei, dar asa apare reflectata in ochii personajelor masculine.

De asemenea, realismul textului este reprezentat si de tema. Tema principala scoate in evidenta un aspect social: viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea. Caracterului de fresca al romanului i subordoneaza si alte teme balzaciene: mostenirea, lupta pentru inavutire, paternitatea. Complexitatea romanului se justifica si prin existenta unor teme secundare: dragostea prin triunghiul erotic Felix-Otilia-Pascalopol si conditia intelectualului in formare, capabil de sacrificii pentru realizarea profesionala.

Ca in orice proza realista, romanul este relatat la persoana a III-a de catre un narator detasat, obiectiv, omniscient, care rareori isi lasa cititorii sa patrunda in text prin viziunea cate unui personaj (cu ajutorul stilului indirect liber).

Compozitional, romanul este alcatuit din 20 de capitole numerotate, dar nedenumite. Acesta este construit pe doua planuri narative care fuzioneaza: unul urmareste destinul lui Felix Sima, iar altul prezinta istoria mostenirii lui Costache Giurgiuveanu. Primul plan narativ contine atat un conflict exterior (erotic, ce priveste rivalitatea lui Felix cu Pascalopol pentru mana Otiliei), cat si unul interior, care se focalizeaza asupra personajului Felix cu privire la ezitarile si comportamentul Otiliei. In cel de-al doilea plan narativ, conflictul exterior principal antreneaza doua familii si este de natura succesorala. Prima familie este a lui mos Costache si a Otiliei Marculescu, fiica celei de a doua sotii decedate. Cea de-a doua este a surorii batranului avar, Aglae Tulea. Numerosul clan Tulea este alcatuit din Simion, sotul Aglaei, si cei trei copii: Olimpia(casatorita cu Stanica Ratiu), Aurica si Titi.

Relatiile temporale si spatiale sunt bine fixate inca din incipitul romanului, fiind conturate prin tehnica detaliului in maniera balzaciana: "Bucuresti", "1909", "strada Antim", "seara de iulie". Finalul este in stransa relatie cu incipitul, cu care este simteric, trasatura specifica scrierilor realist-obiective. Dupa trecerea anilor, Felix revina la locurile strabatute ca licean, pe strada Antim, care insa se schimbase si ea, si-si aminteste nostalgic de cuvintele cu care il intampinase Costache: "Aici nu sta nimeni!".

Pentru a marca modul in care tema se manifesta in cadrul romanului, putem selecta doua scene reprezentative.

O prima scena semnificativa este venirea lui Felix in casa lui mos Costache. Tanarul este intampinat la intrarea in casa de catre Otilia, care ii apare drept o fiinta cocheta si prietenoasa. Aceasta ii face cunostinta cu clanul Tulea si cu Pascalopol si ii ofera camera ei pana cand tanarul va primi propria camera. Astfel, se declanseaza contrastul dintre Otilia si membrii familiei Tulea care sunt reci si rautaciosi, banuind ca aparitia lui Felix le va da planurile peste cap in obtinerea averii lui mos Costache.

Comentarii(Eseuri) BacalaureatWhere stories live. Discover now