Írástechnika - Jojo Moyes az írói létről, inspirációról /Interjú/

418 27 1
                                    

Jojo Moyes sokunk kedvence lett, az írónő nemrégiben szerzett magának hírnevet a Mielőtt megismertelek című romantikus regényével, amit meg is filmesítettek. Bár Jojo régóta publikál és több könyvét is kiadták, mégis csak most kapott nagyobb figyelmet. Garantálom, hogy mindegyik könyve hasonlóan jó, mint a már említett bestseller, érdemes hozzáfogni. Hoztam nektek egy kis miniinterjút vele, amiben néhány tanácsot is olvashattok tőle.

#1 Hogyan lett belőled író?

Mindig is történeteket meséltem. Már gyerekként is telhetetlen olvasó és mesélő voltam. Miután egy darabig újságírással foglalkoztam, azt gondoltam, hogy van egy egyedi hangom, amit sokan szerethetnek, és találhatnék egy kiadót is. A regényírás ötlete nem tűnt lehetetlennek. Néhány évig éjszakai riporter voltam és napközben írtam. Aztán férjhez mentem, és most a férjem a parkba viszi a lányunkat néhány órára, hogy írni tudjak.

#2 Hány regényt írtál, mielőtt felfigyeltek rád?

Hármat. De ezek nem lettel valami jók. Ezek voltak az első szerzemények, amiken kísérletezhettem. Sosem tanultam írástechnikát és nem is szereztem diplomát irodalomból, szóval ezek az első próbálkozások tanítottak meg a tempóra, a jó karakterekre, megmutatták az írás napos és borús oldalát is. Neked is így kell csinálnod. Soha nem értettem semmihez, mielőtt hozzáfogtam volna.

#3 Ugyanilyen volt, amikor elkezdtél forgatókönyvet írni?

Az egyetlen módja, hogy megtanultam jó forgatókönyvet írni, hogy rengeteg jó forgatókönyvíróval beszélgettem és találkoztam. A másik, hogy megszereztem ismert forgatókönyv-szkripteket, darabokra szedtem és megkérdeztem magamtól, miért működik vagy miért nem.

#4 Te írtad a Mielőtt megismertelek és a Páros, ​páratlan forgatókönyvét is. Hogyan zsonglőrködsz a két írói karrier között?

Imádok forgatókönyvet írni. Nem számítottam rá, hogy a 40-es évek közepén új szerelemre találok, de a forgatókönyvírás azzá vált. Nem tudok könyvet írni délután, de írhatok szkripteket, mert ez sokkal inkább egy technikai folyamat. Különben a dolgokat nagyon vizuálisan látom, így természetes, hogy jól tudom alkalmazni a forgatókönyvírás folyamán. Olyan dolgokat keresek, amiket filmkockák formájában lehet a közönségnek megmutatni, aminek a lényegét csak így lehet átadni.

#5 Újságíróként tudsz bizonyos dolgokat hasznosítani könyvírás közben?

Az újságírás azt tanította nekem, hogyan képes legyek meghallani vagy megtalálni a jó sztorikat. Amikor még csak tanultam a szakmát, sokszor mondták azt: van egy napod, hogy három sikertörténetet találj. Tehát láttam, hogy valami miért lehet jó sztori és miért nem. És nyilvánvaló, hogy tudok határidőre is írni. Úgy gondolom, a kiadók azért szeretik az ex-újságírókat, mert pragmatikusak vagyunk. Nem félek szerkeszteni, és ha jó szerkesztőt kapsz, mindig javulhatsz. Nem szeretem, hogyha körberajonganak és ajnároznak.

#6 Van valamilyen írós szokásod?

Reggel 6 órakor kezdek dolgozni, egészen 7.20-ig, utána a családé vagyok. Ma reggel még egy kávézóban voltam. Az álmom, hogy zavartalanul eltölthessek három napot megszakítás nélkül.

#7 Tavaly a Twitteren egy szerencsés kezdő írónak felajánlottad, hogy egy hetet tölthet el ingyen abban a kuckóban, ahol írni szoktál, hogy befejezhesse azt a regényt, amin dolgozik. Hogyan alakult a dolog?

Ez volt az egyik legkiemelkedőbb dolog, amit valaha csináltam. A jelentkezőknek maximum 500 szóban kellett megírniuk, hogy ez miért lenne számukra nagy lehetőség és mitől lenne különleges. Végül ketten nyerték meg a versenyt. A két író nagyon különböző volt – az egyik egy skót könyvtáros, aki az Asperger-szindrómáról ír, és egy fiatal hölgy, aki a hátrányos helyzetből küzdötte fel magát. Mindkettejüket nagyon megszerettem, olyanok lettek, mint két közeli barát. Mi legalább annyit kaptunk tőlük, mint ők tőlünk. Összesen 566 jelentkezést kaptunk a Brexit szavazás környékén, ennek ellenére elég nagy volt az érdeklődés. Fontos, hogy meghalljunk másokat is, és hogy támogassuk a többi feltörekvő írót.

#8 Ezek szerint, szívesen kiállsz amellett, amiben hiszel – a Women's March-on is részt vettél, ugye?

Éreztem, hogy valami kezd nagyon rossz irányba menni, ezért fontos megmutatnunk, mivel értünk egyet. Megdöbbentett, hogy az egész mennyi férfi ellenszenvét vívja ki, de ez azt mutatja, hogy valamit jól csinálunk. Az öregedés egyik öröme, hogy egyre bölcsebb lehetek.

----

Megjelent az áprilisi Writing Magazine-ban.

cassyblacksmith.wordpress.com

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now