Írástechnika - Azok a csúnya rosszfiúk!

1.2K 83 3
                                    

Az írás során mindenkinek meg kell küzdenie a saját démonjaival, mindenki mástól retteg, mindenkinek megvan a saját gyengesége, amin megpróbál sikeresen átvergődni.

Általános tévedés, hogy a legnehezebb találni egy jó főhőst, akit eléggé ismer az ember. Végigcsinálunk rengeteg karaktertesztet, ismerjük a főhősünk minden búját-bánatát, képességeit, gyengeségeit, erősségeit, tudjuk a reakcióit különböző helyzetekben. Viszont gyakran elfeledkezünk a "rosszfiúkról" (egyéb esetekben a "rosszlányokról"). Majdnem minden történetben van egy antagonista, aki megpróbálja keresztülhúzni főhősünk számításait, aki valahogy mindig azon ügyeskedik, hogy ártson a főhősnek/főhősnőnek, aki természetesen ezzel egyidejűleg fejlődik. De ne gondoljuk azt, hogy bárhonnan leakaszthatunk egy gazembert, és ne gondoljuk, hogy ő feleannyira sem érdekes vagy fontos, mint maga a főszereplő.

Íme néhány ikonikus példa: Dr. Hannibal Lecter, Tom Ripley, Szauron, Voldemort, a Fehér Boszorkány, Humbert Humbert... és így tovább. Ugye, ugye?

Azonban egy erős főgonoszt sem olyan könnyű feladat létrehozni. Most bemutatok néhány tippet, hogyan tehetsz szert olyan antagonistára, aki tényleg megállja a helyét a főhős mellett, és legalább annyira emlékezetes, mint maga a főszereplő.

Legalább annyit foglalkozz az antagonistával, mint a főhőssel

Ha elkészültünk a főszereplőnk karakterábrázolásával, karaktertesztjével és tényleg mindent tudunk már róla, akkor ugyanezt tegyük meg a főgonosszal is. Ne gondoljuk azt egy percig sem, hogy ő nem érdemel annyi figyelmet, mint akiért az olvasó végigizgul számtalan órát. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a rosszfiú is legalább olyan fontos, őt legalább annyira ismerned kell, mint főszereplődet. Az előbb felsorolt gonosztevők nem csak egyszerűen megjelennek a történet során és valahogy bajt kevernek, hanem számtalan dolgot tudunk meg róluk is.

Ismertesd a rosszfiú történetét, miért olyan amilyen. Mutasd be a családját, a környezetet, ahol fölnőtt, hogy csalódott-e valamiben az élet során. Az olvasónak le kell tudnia vonni a következtetést, hogy miért olyan amilyen, a főgonosznak is kell egy motiváció, hogy miért akarja mindenáron megkeseríteni a főhősünk életét. Lehet ez egyszerű féltékenység, hatalomvágy, vagy sokkal mélyebb érzelmek. Ha elvégezted a karaktertesztet a rosszfiúval, nem muszáj mindent felhasználod a történet során, csak ami segít megérteni a tetteit.

Adj nekik megbocsátható indokot

Minden gazembernek kell egy olyan indok, ami megmagyarázza miért olyan, amilyen, és amiért egy kicsit megsajnáljuk. Ettől lesz igazán emberi. A saját gonosztevőid ne legyenek velejéig romlottak, ne csak mindent azért kövessenek el, mert CSAK. Ne csak azért, mert egy gonosznak ezt kell tennie. Igazából a gonosz "totális rossz" szerepe a gyerekmesékből alakult ki, ott teljesen elfogadható, hogy motiváció, háttértörténet nélkül olyanok, amilyenek. A Jancsi és Juliska mesében sem tudjuk meg, hogy az erdei boszorkány miért eszik gyerekeket, vagy hogy a magyar népmesékben a sárkány miért rabolja el mindig a királylányt.

Gondold át: Piton professzor a Lily iránt érzett szerelme és az elvesztése miatt olyan, amilyen, Voldamertot viszont a magányos gyerekkora miatt sajnáljuk meg egy kicsit. Emlékezz: minden gonosznak kell egy olyan tulajdonság, amitől valóságos és emberi lesz, ezzel egyidejűleg pedig hihetőek a cselekedetei.

Vajon mindig gonosz volt?

Ez egy nagyon jó kérdés és bátran gondolkozzunk el rajta. Senki sem születik gonosznak. Valakiből az élet hozza ki, egy váratlan esemény, ami átformálja a teljes értékrendjét, vagy elég, ha csalódik valamiben, valakiben.

Az élet számos inspirációval szolgál. Elég csak elolvasni az újságot, megnézi a híradót. Hány rémtettet, gyilkosságot látunk-hallunk? Érdemes megfigyelni és jegyzetelni, illetve továbbgondolni, hogy mi készteti az embereket a gonoszságra. Mi vihet rá egy férfit, hogy megerőszakoljon egy családanyát? Mi veszi rá a rablót, hogy betörjön egy idős házaspárhoz és lemészárolja őket? Mi készteti a könyvelőt, hogy milliókat sikkasszon a főnökétől? Miért fog valaki fegyvert legjobb barátjára/feleségére/gyerekeire? A főnök miért terrorizálja az alkalmazottat?

Íme néhány tipp és ötlet, hogyan hozzunk létre emlékezetes gonosztevőket:

- válassz ki egy modellt, aki majd az alapot szolgáltatja a rosszfiúnak. Lehet az egy átlagos ember, az egyik ismerősünk, híresség vagy hírhedt bűnöző. Vizsgáljuk meg az adott személy hibáit és gyengeségeit. Jöhet a karakterteszt: Mi a karakter neve? Hogyan néz ki? Mi folyik a fejében?... stb.

- adjunk neki egy rossz emlékekkel teli múltat: Milyen szörnyűségek történtek vele? Mi az, ami arra készteti, hogy gonosz legyen? Miben, kiben csalódott? Mi az az esemény, ami megváltoztatta a gondolkodását, életét?

- minél több kontrasztos személyiségjeggyel vértezzük fel, annál hihetőbb lesz. Vajon a gonosz mindig ilyen volt? Egyáltalán nincs benne pozitív tulajdonság? Gondoljunk az Amerikai pszicho Patrick Bateman-jére, Perselus Pitonra, A nagy Gatsby Tom Buchanan-jére, vagy a Copperfield Dávid Mr. Murdstone-jára.

- helyezzük a karaktert egy jelenetbe: szólaltassuk meg, figyeljük hogyan beszél. Magasztosan? Titkolódzva? Zagyvaságokat beszél, vagy talán megőrült, mint a Ragyogás Jack Torrance-e? Adjunk külön hangot a karakternek.

Ezek alapján bátran állj neki kísérletezni! :)

(^ _ ^)/

Ha tetszett, akkor iratkozz fel, hogy ne maradj le a frissítésekről.

https://cassyblacksmith.wordpress.com

Légy a patrónusom!Ha tetszik a munkásságom és hasznosnak találod a cikkeimet, akkor itt tudod támogatni a munkámat:https://www.patreon.com/cassyblacksmith

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now