Írástechnika - Hogyan válasszunk könyvcímet?

1.4K 86 8
                                    

Gondolkodtam azon, hogy mi lehetne a következő írástechnikai téma, és hirtelen eszembe jutott, hogy a címekről még nem nagyon ejtettem szót. Mivel most magam is írok egy olyan történetet, aminek egyelőre még csak "projekt neve" van, ezért nem árt, ha magam is kutatok egy kicsit ez ügyben.

Szóval, mi a helyzet a könyvcímekkel? Tényleg ennyire fontos lenne?

Naná, hogy az. Szerintem, ezzel nem mondtam el új dolgot. Ha magunk is szeretünk olvasni (már pedig gondolom, így van:)), akkor bátran feltehetjük magunknak a kérdést, hogy mi vajon milyen könyveket szeretünk? Mi a kedvenc könyveink címe? Miben mások, mint a többi? Mitől tűnik ki a többitől? Történt-e már, hogy egy könyvet a címe miatt vettünk le a polcról?

Az utóbbi kérdésre én egyértelműen igennel tudok válaszolni. Ahogyan magunk is, úgy a lehetséges olvasóinktól, vagy egy későbbi szerkesztőtől, lektortól sem várhatjuk el, hogy felcsillanjon a szeme egy olyan írás láttán, aminek sablonos vagy semmitmondó címeket adunk. A címnek közvetítenie kell, hogy mennyire profi munka; akár csak az első bekezdés, néhány oldal vagy a fülszöveg, azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy ezt a könyvet bizony érdemes kézbe venni.

Ne feledjük azt sem, hogy a könyv képvisel minket. Amikor az emberek látják a történetet a könyvesboltokban, vagy egy antológiában, meg kell ragadni a figyelmüket, és ehhez nem csak egy jól megírt ajánló, fülszöveg vagy szép borító szükséges, hanem egy hangzatos, érdekes cím, ami kitűnik a rengeteg másik közül.

A következő kérdésed bizonyára az, hogy milyen egy jó cím? Milyen címet érdemes választani?

Néhány fontos szabály:

- Ne legyen unalmas! Böngészés közben, vagy miközben a polcokat bámuljuk egy könyvesboltban, biztosan nem kapnánk fel olyan könyv láttán a fejünket, ami a következő címeket kapta: A ház, A rejtély, Család, Árulás, Gyilkosság... stb. Rengeteg ilyet lehet felsorolni. Természetesen kivételt képez, ha már befutott író vagy, vagy Danielle Steel, akinek 100-nál is több könyve és mesekönyve jelent meg.Gondoljunk csak a következő címekre: Elfújta a szél, A bárányok hallgatnak, Fahrenheit 451, A máltai sólyom stb.

- Legyen könnyen megjegyezhető! Nem éppen szerencsés az sem, ha a cím túl hosszú, bonyolult, vagy nehéz kimondani. Lehet, hogy bravúros írás a Gyilkosság az Wzcyiubjekistan Expresszen, de az egészen biztos, hogy ilyen formában egyetlen szerkesztő sem fogja kiadni a keze ügyéből.

- A cím megfelelő és világos legyen! Fontos, hogy a cím illeszkedjen a stílushoz és a témához. Még véletlenül se adjunk olyan címet, amiből nem derül ki, hogy miféle történet várható. Például szerencsétlen választás, ha a sci-finknek azt a címet adnánk, hogy A végső vallomás, mert az olvasó jogosan fogja azt hinni, hogy egy szerelmi történetről szól. Néhány tökéletes példa, amik passzolnak a témához: Zendülés a Caine hadihajón, Szerelmi történet - Love Story (Erich Segal), A cég (John Grisham), Amityville-i Horror (Jay Anson).

Néhány tipp, honnan szerezhetünk jó címeket:

- A cím lehet egy népszerű kifejezés: Minden végzet nehéz, Közönséges bűnözők, A 22-es csapdája, Eredendő bűn, Ami nem öl meg

- A címben játszhatunk a szavakkal: Csak kétszer élsz, Élni és halni hagyni. Inni és élni hagyni.

- A cím rejtett üzenetet hordozhat, ami később derül csak ki a könyvből: Halálsoron (The Green Mile), Esőember (Rain Man), Farkasokkal táncoló, A 22-es csapdája, Atlantisz gyermekei, Kikötői hírek.

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now