Szereplőink megismerése - 12 tipp a hitelességhez

1.5K 94 3
                                    

Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy a főszereplő minden történet szíve és lelke. Ha nincs egy szerethető, hiteles karaktered, akivel az olvasó azonosulni tud, akkor tulajdonképpen kukába dobhatod az írást.

Szinte minden nagy történet az emberekről szól. A cselekmény, a háttér, a téma és minden más elem másodlagos helyre szorul. Az a jó karakter, amivel az olvasó szellemi vagy érzelmi szinten tud azonosulni.
Vannak kivételek, természetesen. Néhány olvasó előnyben részesíti az olyan történeteket, ahol a cselekmény kerül előtérbe, de ezek kevésbé népszerűbbek, mint azok, amik sokrétű, kidolgozott karaktereket mozgatnak.

Miért rajonganak sokan Harry Potterért, Edward Cullenért, Sherlok Holmesért, Scarlet O'Hara-ért? Mert ők olyanok, mintha bármikor összefuthatnánk velük az utcán.

Többféle oka lehet, ha megkedvelünk egy karaktert. Lehet, hogy emlékeztet saját magunkra. Lehet, hogy azért szeretjük őt, mert ő képviseli, akik lenni akarunk, vagy talán gyűlöljük, mert emlékeztet a rosszabbik énünkre, amit szégyellünk. Néhány karakter olyan, mintha a barátunk lenne, mások emlékeztetnek az ellenségeinkre.

Hiteles karakter

Az olvasót nem érdekeli a karakter csak akkor, ha hihető. Szóval hogyan hozhatunk létre reális, valószerű szereplőket? Miért tűnnek a leghíresebb karakterek olyan igazinak? Hogy képes néhány író állatokat, űrlényeket, és még az élettelen tárgyakat is külön-külön karakterré varázsolni, hogy kötődjünk hozzájuk érzelmileg?

Íme néhány tipp, ami segít abban, hogy karaktered még valószerűbb legyen:

1. Háttérsztori: Honnan jött a szereplő és hová tart? Mi a karakter előélete? Hol született? Hol nevelkedett? Milyen családba született? Milyen volt a gyerekkora? Mi történt, mielőtt történetünk kezdetét vette volna?

2. Párbeszéd: Nagyban befolyásolja a beszédünket, honnan is jöttünk. Másképpen beszél egy bronxi afroamerikai tinédzser és megint más egy zsidó fiú, aki konzervatóriumba jár. Minden ember beszédében van valami egyedi.

Megismételünk bizonyos szavak és kifejezéseket, ragozzunk bizonyos szótagokat. A new york-i taxisofőrtől nem feltétlen várjuk el, hogy tudja, mikor milyen stílusban illik beszélni, vagy éppen mit jelent az a szó, hogy doxológia. Ugyanúgy nem várhatjuk el egy vidéki birtokon élő kisfiútól, hogy képes legyen fennkölten szónokolni. Ne feledkezzünk meg a gesztikulációról, a mimikáról sem, amit beszéd közben használunk.

3. Fizikai leírás: Ez az elsődleges leírási módszer. A kezdő szerzők tévesen csak ebből a megközelítésből festik le előttünk szereplőiket. Ide tartozik, hogy szereplőnknek milyen a haja, a szemszíne, magassága és súlya, visel-e hegeket, ékszereket, tetoválásokat. De ide tartozik a testtartás, a járás, hogy milyen stílusú ruhákat hord, és minden plusz kiegészítő tulajdonság (pl. szemüveg, fogszabályzó, szeplő, lapát fogak, kurta nyak stb.)

4. Név: A név sok mindent elárul viselőjéről, ráadásul mi előnnyel indulunk, hiszen szüleinkkel ellentétben, nekünk nem kell normákra és hagyományokra hagyatkozni, kedvünk szerint élhetünk a szabad választás jogával.  Ellenőrizzük, hogy a nevek megfelelnek-e a személyiségnek, és milyen szerepet játszanak a történetben. (pl. Voldemort, Gregor Samsa, Humbert Humbert, Zsákos Frodó, Szarumán.. stb.)

5. Célok: Egyesek azt mondják, hogy a karakter céljai vezetik az egész történetet. Megölni a sárkányt. Megtalálni a szerelmet. Legyőzni a gonosz varázslót. A célok lehetnek kicsik (a szereplő új kocsit vásárol) vagy nagyra törő (a főhős megpróbálja átvenni a világ felett az uralmat).

6. Erősségek és gyenge pontok: Melyek a karaktereid legfőbb jó tulajdonságai? És a rosszak? Szorgalmas? Lusta? Szeret pókerezni? Nem veti meg az alkoholt? Vagy matematikai zseni?

7. Barátok és a család: Kik azok az emberek, akikkel szívesen körbeveszi magát? Kik a család tagjai? Kivel érzi jól magát? Kik játszanak fontos szerepet az életében? Egy nagy családban felnőtt fiú kevésbé fogja értékelni a családot, mint egy árva fiú? Vagy fordítva? Milyen új barátokkal találkozik, amikor a történet elkezdődik?

8. Rosszakarók/ antagonisták: A rosszakaró vagy antagonista az a személy, akivel karakterünk hadilábon áll. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ő a főgonosz, de mindenképpen akadályozza a főhősünket céljai elérésében.

9. Helyzet a világban: Mivel foglalkozik? Hogyan néz ki egy napja? Hol él? Kivel él? Mi a karakter szerepe a barátok és a család körében? Hogyan viselkedik másokkal?

10. Készségek és képességek: Van valamilyen különleges képessége? Ha bezárnák egy szűk helyre, hogyan viselkedne? Mi lenne az első teendője? Ki tudna jutni egy elakadt liftből? Meg tud szerelni egy autót egyedül, vagy arra is képtelen, hogy mosson magára?

11. Gesztusok, modor, furcsa szokások: Egy karakter rágja a körmét, miközben horror filmet néz. Egy másik végighúzza az ujjait a haján, amikor megpróbál kitalálni valamit. Egyesek elpirulnak, ha valamilyen intim kérdést tesznek fel nekik, mások nagyzolnak. Van, aki mániákus rendmániás és azzal kezdi minden egyes napját, hogy két órát takarít. Akad, aki ki sem mozdul a lakásból anélkül, hogy megitta volna reggeli kávéját és elszívta volna első cigijét. A főhősünk csak pamut zoknit hajlandó felvenni, míg másikuk meztelenül tud csak aludni. Stew munkája megköveteli, hogy mindig öltönyben járjon, de csak is kizárólag maga vasalja az ingét. Mary nem hajlandó másképp inni a kávéját csak szójatejjel... stb. Merjünk bátran felruházni hasonló furcsaságokkal főhőseinket, hiszen ettől válnak valós emberekké.

12. Félelmek: Egy régi trükk, amikor először kitaláljuk, hogy a karakterünk mi az, amitől igazán fél, majd a történet folyamán szembeállítjuk vele. Mindenki fél valamitől. Sötéttől, szellemektől, pókoktól, az egyedül maradástól, a kryptonittól. Csak akkor lehet szerethető a karakter, ha fél valamitől, hiszen a félelmeink tesznek emberré minket.



A legjobb út, ha nem csak mi magunk, de az olvasó is válaszolni tud ezekre a kérdésekre.

Szorgalmi feladat: Vedd elő kedvenc karaktered! Lehet az egy kedvenc könyv szereplője, mesekarakter, film főhőse. Vizsgáld meg, hogy az adott történetből mennyi minden derül ki a karakterről! Minden kérdésre tudsz válaszolni?

(=^・^=)

Ha tetszett, iratkozz fel, hogy ne maradj le a frissítésekről!

https://cassyblacksmith.wordpress.com

Légy a patrónusom!Ha tetszik a munkásságom és hasznosnak találod a cikkeimet, akkor itt tudod támogatni a munkámat:https://www.patreon.com/cassyblacksmith

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now