Írástechnika - Néhány jó tanács másoktól

1.1K 114 2
                                    

A minap nézelődtem a következő posztom témája után és megragadt a szemem egy twitteres kezdeményezésen (), ahol mindenki szabadjára oszthatta meg kedvenc írással kapcsolatos tanácsát. Akadt néhány nagyon hasznos, vicces is, illetve előszeretettel osztottak meg híres írók is néhány okosságot. (Ezeket fordítottam azok kedvéért, akik nem tudnának angolul.)

Összeválogattam néhányat, amiből lehet okulni:

Robin Connelly - @RobinConnelly (amerikai YA író): Learn the rules then break them. - Tanuld meg a szabályokat, majd szegd meg őket.

Bobbi Dempsey - @bobbidempsey ("Dummies" könyvek): Fiction tip: Don't tell me it's raining. Show me what it feels like to be standing in the rain. - Ne elmond, hogy esik az eső, hanem mutasd meg, milyen érzés az esőben állni.

Roseanne Cheng - @Teachablelit (amerikai YA író): Enjoy the process, even the hard moments. - Élvezd az írást minden nehéz pillanatával együtt.

Andromeda Edison - @Romie (irodalmi ügynök): Write, write and write some more, don't worry about editing until you get the 1st draft out. - Csak írj, írj és írj tovább, ne foglalkozz a javítással, ameddig meg nem kaptad az első szerkesztett/javított változatot.

Josh Hlibichuk ‏ - @qrevolution (YA/Steampunk/Fantasy író): Finishing a project is vital to its success... and so is revision. - Az írás befejezése létfontosságú a sikerhez... és persze az átírás.

Kevin Wohler ‏@kevinwohler (fantasy/sci-fi író): Don't write to sound like your favorite author. Find your own voice and you will be uniquely you. - Ne akarj úgy írni, mint a kedvenc szerződ. Találd meg a saját hangodat és légy egyedi.

Cheyenne Campbell ‏- @chylu (fantasy író): The first page is like starting a dance with a reader who can't hear the music.- Az első oldal olyan, mint táncra perdülni az olvasóval, aki nem hallja a zenét.

Darren J. Smart ‏ - @DarSmart (író és dobos): Find the imagination you had as a kid and enjoy the blank pages. That's a world you're making. - Találd meg a képzelőerődet, mint gyerekkorodban és élvezd az üres lapokat. Ezt a világot te építheted fel.

T. Michael Martin ‏- @TMikeMartin (YA thriller író): Don't compare the 1st draft work you do today to the best edited book someone else published at the peak of their career. - Sohase hasonlítsuk össze a regényünk első változatát/piszkozatát másvalaki munkájával, amit a karrierje csúcsán publikált.

(*^v^*)

Sok sikert!

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now