Kreatív írástechnikai feladatok #1

637 66 8
                                    

Mi írók tele vagyunk ötletekkel, folyton potenciális lehetőséget látunk minden olyan hatásban, ami ér minket. Ha olyanok vagytok, mint én, akkor sokszor nem tudjátok eldönteni, hogy éppen melyik tesz ki egy teljes regényt, vagy éppen melyik csak egy novellát. Néha úgy érzem, tele van a fejem ötletekkel és nem tudok tőlük szabadulni. Ilyenkor szükség van a kikapcsolódásra, arra, hogy másfelé koncentrálok, ezért magam is előszeretettel csinálok írástechnikai feladatokat.

Mivel magyarul még nem találkoztam olyan bloggal, ami ezzel foglalkozik - kivéve az Aranymosás magazint - ezért gondoltam, biztos lesz még olyan, akinek szüksége van némi támpontra, ezért megosztok veletek néhány feladatot.

Hiszen egy írónak mindig gyakorolnia kell. Kezdjük is!

A következőkben néhány kezdő mondatot, vagy egy kezdő jelenetet fogok leírni, a feladat az, hogy ezeket fél vagy egy oldalban kibontsátok. Figyeljetek a leíró részek és párbeszédek egyensúlyára, szóismétlésekre, helyesírási hibákra, gyakoroljátok a "mutasd, ne mondd szabályt".

Ha van kedvetek, különböző műfajban is kipróbálhatjátok magatokat, akár mindegyiket más-más szereplőkkel, más környezetbe helyezhetitek. Higgyétek el, megéri a befektetett időt. Nem kell egyszerre az összeset megcsinálni, csak ha úgy érzitek, van időtök ezzel foglalkozni, vagy ha túlcsordulnak a fejetekben a saját történeteitek, és szeretnétek egy kicsit mással foglalkozni.

Aztán ki tudja.

Ha jól csináljátok, még egy novella vagy talán egy új történet is kerekedik belőle. :)

#1 - A feleségem 1995. január 10-én nyomtalanul eltűnt.

#2 - Anyu azt mondta, hogy ez minden lánnyal előfordul néha, de szerintem csak azért állítja ezt, hogy megnyugtasson.

#3 - Jared egy utolsót gurított a fóliába csomagolt holttesten, ami végül zuhanni kezdett a csatorna mélyére.

#4 - Az elmúlt négy évben tizenkét bolygón jártam, és sehol sem éreztem magam otthonosan.

#5 - Maggie utoljára visszanézett a bátyjára, mielőtt az főbe lőtte volna magát a nappali közepén.

#6 - Tom nem tudta eldönteni, hogy mi lesz ezután. Csak azt tudta, választania kell. Vagy felszáll az űrsiklóra, vagy leveti magát a mélybe az Empire State Building tetejéről.

#7 - Este eldöntöttem, hogy eladom mindenem és veszek egy Harley Davidsont.

Remélem, jól fogtok szórakozni. :) Ha tetszett, akkor iratkozzatok fel e-mailben a blogra, hogy ne maradjatok le semmiről. És, ha van kedvetek, osszátok meg velem az írásokat, kíváncsi vagyok rájuk!

Írástechnikai cikkek és tippek - Hogyan írjunk regényt?Where stories live. Discover now