Bab 6: Kesan Cedara

175 7 4

"(Dalam hati Farhan) Sombong jugak eh minah ni, dia tak ingat aku daa ke? Dia ingat menyamar macam ni boleh tahan lama ke? Tapi... I'll protect you sebab awak kawan saya, ehh lupa First Love saya. Kalau dia lupa aku maknanya dia lupa daa Ayahanda, tapi takkan laa.. Bukan ke dia pernah belajar silat.. Tapi kenapa dia tak lawan balik tadi? Dia ni ada penyakit amnesia ke apa?? Kena siasat ni."

'Qistina!! apa dah jadi? Weyh kau ok tak?" Aisyah tanya

"Kau ada ubat tak?"Qrish tanya Aisyah tanpa menjawab soalan Aisyah

"Ada, kau kenapa ni? kau gaduh dengan sapa?" Aisyah tanya lagi

"Ishh kau ni bising ahh.. bagi je lah ubat tu."

"Nah."Aisyah menghulurkan ubat.

Qrish menceritakan apa yang jadi tadi.

"Aku ingat nak balik terus tapi takut mak aku tanya.. Aku tak nak dia risau." Qrish cakap, lepastu Qrish terus rampas kain yang berada di tangan Aisyah.

"Ermm. Qrish..." Aisyah panggil nama Qrish.

"Apa?" Qrish jawab dengan tegas. Sambil mengelap meja.

"Kau nak aku tambah lagi ke lebam kau tu??"

"Ehh, kau dah kenapa? Kau nak aku lap otak kau sekali ke?? Kalau nak, pergi ambil parang untuk aku, senang sikit nak potong kepala kau tu. aman hidup aku." Qrish sindir Aisyah, Sambil meletak tangannya keatas bahu, macam mak nyah. Tanda dia bergurau sahaja.

"Aku yang tolong dia pastu sindir org. Weyh, kau tak de kelas piano ke petang ni?"

"Alamak, mati aku , bye aku bla lu." Qrish lari.

"Kesian aq tengok Qrish ni, dia ni tak pernah rehat ke?"

7:34pm
Qrish buka pintu rumah.
"Saya da balik"

"Nana, kenapa ni?? Sampai berdarah bibir? Nana gaduh ke kat sekolah?" Ibu angkatnya risau sebab muka Qrish cedera.

"Takk, macam ni cerita dia... Ada seorang perempuan dia tengah berlari nak ke tandas tiba-tiba...tiba-tiba... Jeng jeng jeng... Boom kaboomm.. Jatuh sebab lantai licin sangat... Hebat budak tu jatuh macam drama bersiri tak pun cerita Bollywood, tengah-tengah nak jatuh tu tiba-tiba berdiri semula." Qrish jawab dengan main-main.

"Apa kena mengena dengan bibir Nana berdarah?" Ibunya tanya dengan keliru.

"Nana laa yang jatuh tu, bergolek-golek jatuh."

"Ishh.. Tipu lah, macam mana jatuh lantai sampai berdarah bibir? Nana cakap betul-betul"

"Betullah, masa Nana jatuh tu baldi yang makcik cleaner tu guna untuk mop lantai tu tercampak, sekali kena bibir Nana,tu bedarah tu. Nasib laa makcik tu lari cepat-cepat kalau tak huhh, dengan makcik tu jadi bowling pin, terus strike."

"Ish kamu ni ada- ada je lah, kenapa kamu tak ajak je makcik tu join kamu, strike sama-sama." Ibu Qrish bergurau dengan Qrish.

Qrish masuk bilik...
Qrish campak beg sekolahnya keatas katil. Dia masih bengang dengan Tengku Ammar Sharul.
"Tak guna punya Arul. Nasib laa muka aku nampak cantik lagi, ishh kau laa ni, hilang perangai keperempuanan aku ni. Since aku daa tunjuk peragai sebenar aku susah laa nak tackle abang-abang macho."

Qrish sambung sambil baring atas katil. "Hermm, esok aku nak tegur dia macam mana? Ishh mesti dia datang punya, untuk minta maaf. Tapi dia ni spesies yang minta maaf ke? (Dalam hati)Ishh aku dah kenapa ni? Suka hati dia laa nak minta maaf ke tak nak."

Esok pagi
"Qrish"!" Ada orang panggil Qrish. Qrish pusing belakang. Mata qrish tak boleh duduk diam. Qrish berdiri kaku tanpa bergerak, Qrish terkejut. Lemah lutut Qrish. "Tak, tak mungkin. Biar betul?! Alamakk..."

#SORRY LAMBAT UPDATE DAN CHAPTER PENDEK... ADA EXAM SO KENA REVISE.

Betapa Agungnya Cinta KitaRead this story for FREE!