Bab 2: Part Time Job

217 8 3

2 tahun kemudian.

Kakak Qrish, Tengku Qaisara Bashira berhijrah ke UK 2 tahun lalu, dia berkerja disana kerana dia masih marah bapanya yang merancangkan perkahwinan Qrish hanya untuk majukan bussiness nya dan sebab itu Qrish lari dari rumah.

Adiknya pula tidak mahu cakap atau tegur bapanya dari hari itu sampai sekarang. Abangnya hanya menjaga bapanya yang selalu tak berapa sihat dan tolong uruskan bussiness keluarga dan selalu mencari Qrish.

Umur Qistina sekarang 18 tahun.

"Abah, Qrish pergi hantar surat khabar dengan adik, ok?" Qrish diluar rumah.

Selepas kejadian melarikan diri dari rumah, Qrish berjumpa dengan keluarga yang sedarhana, suami isteri yang hanya ada satu cahaya mata lelaki bernama Adam. Sekarang Adam berumur 8 tahun.

Qrish mencerita siapa Qrish sebenarnya dan mengapa dia lari rumah.

Sekarang Qrish ada part- time job untuk menyenangkan keluarga tersebut. Qrish anggap mereka macam ibubapanya sendiri.

Qrish nak lupakan keluarganya yang mewah jadi dia memakai rambut palsu.

Rambutnya sebenarnya panjang tapi dia memakai rambut pendek supaya keluarganya yang mewah tak kenal apabila TERjumpa sebab keluarganya tahu bahawa Qrish tak suka rambut pendek.

Ayah angkatnya sedang memasak didapur dengan ibu angkatnya, ayahnya menjawab. "Okay, baik -baik jalan. Jaga Adik."

Kerja part time yang pertama menghantar surat khabar rumah ke rumah. Ibu angkatnya jual kuih untuk makan pagi. Ayah angkatnya kerja kilang, adik angkatnya masih sekolah lagi. Qrish pun masih sekolah.

"Adik ,baling jauh sikit takut anjing rumah pak cik ni bising. Haha." Qrish bergurau dengan adiknya sambil menolak basikalnya, disebabkan jalannya berbukit jadi dia harus menolak basikalnya.

"Haha, tak payah kak long. Baik baling sampai pecah tingkap." jawab adiknya.

Hari ni hari minggu jadi banyak kerja yang dia harus buat.

Kerja Part time yang kedua, jadi waiter di kedai makan. Dia berkerja bersama kawan rapatnya, Aisyah. Aisyah tahu semua tentang Qrish termasuk kejadian larikan diri dari rumah mewahnya.

"Wei, besok boleh tolong aku tak?" tanya Qrish kepada Aisyah. Tiada pelanggan masa pagi jadi mereka bersantai.

"Besok? tak boleh lah. Aku nak gi date. hehe." Jawab Aisyah.

'Tingg' loceng pintu kedai bunyi. Qrish dan Aisyah cepat-cepat menyambut pelanggan. "Oh, selamat datang."

Malam sudah tiba, kerja part time yang ketiga, pizza delivery.

Hari ini tak ramai orang order pizza jadi senanglah kerja Qrish.

Bila kerja dah habis Qrish keluar dari kedai tu dan berjalan dan menunggu lampu hijau di traffic light untuk dia melintas jalan.

Ada seorang lelaki yang tengah berjalan diatas jalan, dalam masa yang sama ada kereta lalu dengan laju. Ada orang jerit nama lelaki itu, diseberang jalan "Tuan Ammar! Jaga-jaga."

Lelaki itu hanya kaku mungkin kerana dia terkejut dengan kereta yang laju. Qrish terus tarik tangan dia. Qrish sahaja orang yang dekat dengan dia masa tu.

Lelaki tersebut terjatuh kerana Qrish tarik tangan dia kuat sangat. Bukan lelaki itu sahaja yang terjatuh Qrish pun jatuh. Lelaki itu jatuh atas Qrish. Mereka berdua terkejut.

"Weih, bangun lah, kau berat." Qrish cakap dengan suara yang lemah.

Budak lelaki itu bangun dan jawab. "Ohh, sorry." Dia menarik tangan Qrish. Bodyguard lelaki itu berlari datang ke dia. "Tuan Ammar ok?"

"Ok" lelaki cakap.

Tanpa lelaki itu dapat peluang nak cakap apa-apa Qrish terus melintas jalan. "Awak!" lelaki itu jerit.

Dalam kereta lelaki itu asyik teringatkan perempuan tadi yang menyelamatkan dia,Qrish.

Lelaki itu selamat sampai ke rumah. Lelaki itu duduk di atas sofa bersama maknya ."Tengku Ammar Shahrul!" Maknya menyebut namanya dan sambung.

"Ammar buta ke? sampai warna lampu hijau atau merah pun tak tahu. nasib budak perempuan tu selamatkan Ammar kalau tak mama tak tahu apa yang akan terjadi pada Ammar. Manager Fariz, tolong siasat perempuan itu. Saya nak berterima kasih kepadanya."

"Baik puan." Jawab Manager Fariz.

Ammar masuk bilik dengan rasa marah. "Balik-balik kena marah. bosan ahhhh!" Dan terus baring diatas katil.

Bodyguard Ammar siasat tentang Qrish tanpa Qrish tahu.

Seminggu sudah berlalu. "Ibu, saya pergi dulu dengan adik." Qrish baru nak pergi hantar surat khabar tapi disekat oleh seorang wanita dan dua orang lelaki yang pakai coat hitam.

"B-boleh saya bantu puan?" Qrish tanya.

Wanita tersebut cakap. "Boleh saya jumpa ibubapa awak?"

"Ibu! Abah!" Qrish jerit memanggil mereka.

Betapa Agungnya Cinta KitaRead this story for FREE!