Kapitola 8. - Černé chlupaté neštěstí

159 15 1
                                    

Čím blíže byli městu, tím více pociťovali změnu atmosféry, která je pohltila hned jak vjeli skrz dřevěnou bránu ověšenou barevnými šátky dovnitř. Vítr si pohrával se zvonkohrou vyrobenou z kostí, která visela na holém stromě po jejich pravici. K domům lemujících hlavní cestu byly připevněny provazy, ze kterých - stejně jako ze stromů ve městě – visely barevné fáborky. Výzdoba byla podivná, ale jistým způsobem kouzelná a dokázala strhnout pozornost. Obyvatelé dobře zapadali do prostředí, jelikož jejich oblečení bylo stejně barevné - jako výzdoba – a barbarské. Ženy se pyšnily pentlemi a korálky zapletenými do vlasů, které většinou měly zacuchané do dredů. Nechybělo ani důmyslné malování na obličejích i pažích.

Loki zaraženě seděl v sedle se zády rovnými jako prkno. Přítomní obyvatelé ztichli a sledovali projíždějící, ale po chvilce se vrátili ke svým činnostem. Někteří pozdravili Amoru a jiní se ledabyle poklonili Thorovi, jehož tvář byla jistě známá i v této končině. Lokiho jejich pohledy zneklidňovaly a občas měl nutkání je nenávistně probodnout pohledem, ale udržel se. Trochu se obával, že jestli se na někoho křivě podívá, pověsí ho a nechají oškubat havrany.

Sif zdravila a rozhlížela se kolem s naprostou uvolněností a zájmem, zatímco Thor nasadil úsměv a zdravil. Netrvalo dlouho a vytvořil se kolem nich menší hlouček dětí, který si zvědavě prohlížel cizince. Amora je rychle odradila od otravných otázek, ale nijak jim nebránila v pokřikování a smíchu.

Hlavní cesta je dovedla až na náměstí, které fungovalo jako rozcestí a místo pro shromáždění. Vlastně to byla jen plocha udusané hlíny.

Amora zastavila a letmo se rozhlédla. Nechtěla je teď hned tahat k vědmám, které určitě nikam neutečou. Potřebovali se z cesty trochu probrat a řádně se připravit. Obávala se, že by je tam Loki v tomhle stavu ještě napadl a urážel.

„Takže," vyhrkla a podívala se na trojici, která se jako na povel podívala na ni. „Určitě uvítáte pořádné jídlo, koupel a měkkou postel. Vědmy budou rády, když přijdeme spořádaně a zcela při smyslech. Pár hodin nám neuškodí. Nechám vás ubytovat a sama zajdu za vědmami, abych je obeznámila se situací, ale mám dojem, že stejně už všechno vědí."

„Jo, s tím souhlasím," přikývla Sif a protáhla se.

Loki se ani nevyjadřoval, protože ani na přikývnutí neměl sílu natož náladu. Teď, když byli na místě, na něho padla únava a další neduhy nepohodlí.

„Mám chuť na pivo," oznámil Thor a s úsměvem se podíval na Sif.

„Ani náhodou. Jedno možná." Sif varovně zvedla ukazováček a podívala se na Thora s tvrdým pohledem.

„Tak jdeme," vyzvala je Amora a pobídla koně, aby zavedla skupinku k jejich novému útočišti.

***

Každé město i nejmenší vesnice se nemohly obejít bez jedné věci – krčmy. Ať už by člověk zavítal kamkoliv, vždycky se najde místo, kde se můžou lidé sejít a opít. A přesně takové místo Amora vybrala a nechala je, ať se zabydlí. A tak všichni tři seděli u stolu a Thor si vychutnával vzácnou chvilku s jedním korbelem piva.

Loki seděl na lavici opřený zády o zeď a s nohama nataženýma před sebe. Talíř s jídlem si položil do klína a nedůvěřivě se v něm přehraboval vidličkou, než se překonal a pustil se do jídla. Překvapilo ho, že maso i zelenina chutnaly stejně jako u nich, a tak z hladu rychle snědl poslední kousek.

Sif si počínala stejně a utrhla si kousek z bochníku chleba. Nelámala si hlavu se stolováním a rozhodně nepotřebovala na nikoho dělat dojem, takže se cpala, jak jen mohla.

Age of IceWhere stories live. Discover now