Winter's coming

3.3K 146 4
                                    

Erősebben pengettem a húrokat, ahogy a refrénhez értem. A central parki galambok már oda se bagóztak rám, de az újabb és újabb járókelők mosolyogva dobtak aprót a gitártokomba.

Épp befejeztem a dalt, mikor egy esőcsepp koppant az orromon. Fintorogva néztem fel az égre; pár perce a hasas, sötétszürke felhők még sehol sem voltak.

Az aprót a hangszertokból egy befőttes üvegbe kotortam, majd eltettem a gitárom. Ahogy az eső jobban rákezdett, felhúztam a kapucnimat, és megindultam egy sűrűbb liget felé, hogy egy viszonylag száraz helyet keressek éjszakára. Próbáltam kikerülni a sáros foltokat, szerettem a lehető legtovább tisztán tartani meztelen talpaimat.

Egy terebélyes kanadai juharon még kellően sok levél volt, s gyökerei is egész magasan nőttek ki a törzséből. A lombok egy pár napig még talán megvédtek volna az esőtől, de jött a hideg, és a holnap éjszakát már nem bírtam volna. Így is alaposan be kellett ásnom magam.

A gitártokot egy földbarna szemeteszsákba tettem a fa tövébe, és a lehullott leveleket rásöpörtem. Hátizsákomból elővettem a kabátom meg egy pár vastag kötött zoknit. Már elég jól zuhogott, egy-egy csepp a juhar lombkoronáján is átjutott.

Nagy levegőt vettem, és hagytam, hogy a tarkómra tetovált összegömbölyödött róka nyújtózzon egyet, majd lefelé küldtem. Éreztem a csiklandozást, ahogy az apró mancsminták felbukkantak a róka nyomán. A csiklandozás végighaladt a hátamon, spirálban le a bal lábamon, körbefolyta a bokacsontom, s elért a talpamra. Mikor a minta hozzáért a földhöz, a róka ereje hullámként csapódott a göröngyöknek. Én visszafogtam a hullámot, és két gyökér közé irányítottam. A földön egy sáncocska vonult végig, akár a vízfelszínen. Mikor elérte a törzset, visszafordult, én pedig megállítottam, és óvatosan visszacsorgattam magamba, ahogy egy gödröt hagyott a fa tövében.

Visszahívtam a rókát a nyakamra. A pulcsimat levettem, s a gödör aljára terítettem, hogy a föld hidege ne szivárogjon föl a csontjaimba. Felhúztam a kötött zoknit, bemásztam a gödörbe, a hátizsákot párna gyanánt a fejem alá tettem, és összekucorodtam a kabátom alatt.

Holnap délre kell indulnom. Jön a tél, és nem ölthetek bundát.

Megszoktam, hogy mindig vándorlok. Nyáron északnak, télen délnek. Kanadától idáig jórészt gyalog jöttem, mert úgy tűnik arrafelé nem szeretik a stopposokat.

Mióta itt vagyok, meglepően sok pénz gyűlt össze. Ha minden jól megy, vonattal egészen DC-ig mehetek.

Mennydörgés rázta meg az eget. Hirtelen rossz előérzetem támadt.

Holnap ha törik, ha szakad, elindulok DC-be.

A Tattooed Little FoxWhere stories live. Discover now