H5.

329 16 1
                                    

TAPE 3:

Je hebt vast weleens gehoord van het vlindereffect. Als een vlinder met z'n vleugels fladdert op het juiste moment kan dat duizenden kilometers verderop een orkaan veroorzaken. Het is de chaostheorie. Maar de chaostheorie gaat niet over chaos. Het gaat erover dat een kleine verandering in een groot systeem alles beïnvloedt. De chaostheorie. Klinkt dramatisch, maar dat is niet zo. Vraag maar aan een wiskundige. Of vraag het aan iemand die een orkaan heeft meegemaakt. Alex. Jij hebt de orkaan veroorzaakt. Het is jouw beurt. Geen idee dat jij mijn leven voor altijd zou verkloten. Geen idee dat jij mijn orkaan zou zijn. Misschien vind je dat ik me aanstel. Ik ben een stom meisje dat zich druk maakte over iets onbenulligs. Maar onbenulligheden doen ertoe. Je hebt me nooit verteld dat jij en Jessica een relatie kregen. Maar ik weet hoe het eindigde. Met jouw lijst.

"Alex?" Clay loopt naar Alex die net erg afwezig aan een schooltafeltje is gaan zitten. Clay neemt plaats naast hem. "Kunnen we.. hierover praten?" Fluistert Clay terwijl hij zijn tas openritst en de cassetterecorder half uit zijn tas laat zien. "Wat valt er te zeggen?" antwoordt Alex chagrijnig. "Verteld Hannah de waarheid?" "Wat denk jij?" "Heb je gedaan wat ze beweert?" "Jij?" Er valt een stilte die onderbroken wordt door een meisje die Alex roept waarna hij vertrekt.

We hadden niet meer gepraat sinds jullie een stel werden. En toen leek het alsof jullie geen stelletje meer waren. Heb je het daarom gedaan Alex? Misschien vind je dat het niets voorstelt. Het zijn maar woorden. Misschien was je gewoon een eikel, Alex.

Wanneer Clay spijbelt van zijn geschiedenis les merkt hij Alex op in de gangen. Hij trekt verschillende posters van de muren af. Posters die mede leerlingen zouden moeten weerhouden van zelfmoord. Posters met leuzen als: ZELFMOORD IS GEEN OPTIE. "Alex.." roept Clay wanneer hij richting hem loopt. "Ga terug naar de les, Clay." "Wat doe je?" "Ik ruim op. Denken ze echt dat ze zo iemands leven kunnen redden? Weet je wat? Blijkbaar is zelfmoord wel een optie. Waarom hangen ze geen posters op met daarop: 'Wees geen eikel'? Waarom doen ze dat niet?" Alex is woedend. "Goed idee. Ik probeer geen eikel te zijn." reageert Clay droog. "Dat proberen we allemaal." "Heb je het gedaan? Wat je volgens Hannah haar en Jessica hebt aangedaan?" "Wat denk je?" "Wat doen jullie jongens?" Klinkt er ineens van de trap in de hal. Het is Tyler Down. Een rustige jongen, met als passie voor fotograferen. "Ik wil Clay werven voor de Illuminati. Kom je er ook bij?" reageert Alex chagrijnig. "Alex over de Illuminati moet je geen grapjes maken. Geloof me maar. Waar hebben jullie het over?" Alex en Clay snappen niet waarom Tyler ineens zo nieuwsgierig is, en ergeren zich dood. "Huiswerk. We hebben een project." Probeert Clay om Tyler weg te krijgen. "O ja, jullie 'project'. Jullie hebben alleen gym samen." "Het is eng dat je dat weet. Verdwijn gewoon!" Alex kijkt hem met grote enge ogen na wanneer Tyler eindelijk vertrekt. "Ik geloof niet dat je zoiets zou doen. Ik dacht dat je van Jessica hield?" Gaat Clay verder. "Dat deed ik ook. Misschien nog steeds, maar.." "Waarom zou je dan.." "We kunnen hier niet over praten." Mr. Porter komt aangelopen. "Waar horen jullie te zijn jongens?" Vraagt hij. "Dat is nogal een vraag. Dat is bijna existentieel." Probeert Alex. "Alex kom maar met mij mee. Ik wilde je toch spreken." Alex verstijft van angst en ademt diep in. "Clay, kom jij ook mee?" "Ik moet naar de bieb. Coach heeft de verkeerde dvd en de hele klas zit te wachten." "Oke, we spreken elkaar later." En Mr. Porter en Alex verdwijnen vervolgens de schoolgang in.

Je vindt misschien dat ik me aanstel dat ik van het minste of geringste overstuur raak maar jij hoefde niet door die gang. Je voelde die blikken niet. Je hebt het gefluister niet gehoord. Mijn eerste gedachten was: Wat een stomme lijst. Jessica is veel knapper dan ik. Ik had de chaos niet zien aankomen. Maar het was een grapje. Of niet, Alex? Je vindt dat ik het te serieus neem. Maar weet je wat? Jij bent geen meisje.

Gym. Clay staat in de zaal naast Tony, wanneer een potje volleybal bezig is. Clay ziet het als een kans. "Waar ging je vrijdagavond heen toe ik je zag?" "Ik moest boodschappen doen." "In de oude buurt van Hannah?" "Aan jullie kant van de stad zitten de beste winkels. Rijke blanken" "We zijn niet rijk. Je bent toch familie van Angie Romero?" "Ja, ze is mijn achter-achternicht of zoiets." "Waarom zit ze niet meer hier?" "Ze zit nu op een katholieke school." "Waarom?" "Geen idee. Haar vader is erg streng en katholiek." "Had het met haar lippen te maken?" "Haar lippen? Oh, vanwege de lijst?" "Vond ze die lijst erg, net als Hannah?" "Volgens mij niet." "Maar Hannah.." "Hannah werd gekwetst. Dat gebeurt soms. Je weet nooit wat mensen raakt. Je weet niets af van iemands leven." "Jij zou het toch wel weten?" "Kijk uit!!" En Clay krijgt een head-shot van de volleybal.

In de kleedkamer komt Alex naar Clay. "Wat zei je tegen Tony?" "Niks, hoezo?" "Mr. Porter stelt vragen. Zeg niets tegen hem. En hou je mond dicht tegen Tony." "Tony is een vriend." "Niet op dit moment." "Ik zie je bij Monet's na school oke?" En Alex vertrekt weer zonder verder iets te zeggen.

𝟷𝟹 𝚁𝙴𝙰𝚂𝙾𝙽𝚂 𝚆𝙷𝚈  (𝙉𝙇)Where stories live. Discover now