Slovo závěrem

179 28 8
                                    


„Konce jsou složité. Každá opice s holým zadkem dokáže naťukat začátek, ale konec je něco jiného. Snažíte se uzavřít všechny mezery, ale nikdy to nedokážete. Fanoušci budou nadávat, vždycky vám tam zůstanou díry. A protože jsou to konce, mají vést k poučení, takže je s nimi otrava..." 

(citace ze seriálu Supernatural, season 5)


Přemýšlel jsem nad tím, jaké ponaučení a jakou myšlenku by toto dílo mělo ve čtenářích zanechat. Po celou dobu jsem se snažit obsáhnout co možná nejvíc věcí, které můžou potkat mladého člověka na jeho životní pouti. Každý dospívá a snaží se v tomto světe nalézt svoje místo, nějak ho pochopit a snažit se ho možná co nejlépe uchopit. Vnímám za důležité vyzdvihnout pár věcí, které se zdají být jednoduché a přitom je někdy tak těžké začlenit je do svého života a řídit se jimi.

Zaprvé, aspoň tedy pro mě samotného, je důležité mít v životě cíl. Cíl, anebo směr, který nám říká, kam směřujeme a jestli se ve svém životě posouváme.

Další důležitá věc je brát život možná s trochu větším nadhledem. Většinou na to dojdu sám ve chvílích, kdy vzpomínám, jak jsem kdysi bral některé věci vážně a přitom s odstupem času zjišťuji, že stačilo dát si trochu odstup, vzít to více s nadhledem a humorem a ulehčil bych si spoustu věcí. Protože ač se to někdy nezdá, nic není tak zlé, jak to vypadá.

A třetí a poslední věc, kterou bych chtěl vyzdvihnout je toto: Budujte smysluplné vztahy. Je to sice stokrát omílaná věta, ale je pravdou, že vztahy, ať už rodinné, přátelské nebo milostné, jsou to nejcennější, co v životě máme.

Proto vám všem přeji, aby se vám v životě dařilo, tak jako mladíkovi, vytyčit si cíl, který vás bude motivovat k tomu, jít stále dopředu. Přeji vám, abyste dokázali brát život s úsměvem a s nadhledem a přeji vám, aby se vám dařilo budovat vztahy s lidmi, se kterýma se cítíte dobře a které mají smysl.

Doufám, že vám tyto rady pomůžou, i když můj skepticismus říká, že člověk něco pochopí, až když si to sám prožije (což je občas velká škoda).

Konce jsou hrozně těžké... Ale na druhou stranu, nic doopravdy nekončí, viďte?

Doufám, že se potkáme u dalších příběhů.

- JakubKo11 -

Mládíजहाँ कहानियाँ रहती हैं। अभी खोजें