Greşeli prea frecvente #1

363 56 24
                                    

Ca orice om greşim. Bene, bene greşim că doar nimeni nu-i perfect, dar pe Wattpad greselile predomină mult prea mult.
Ca de la Wattpadian la Wattpadian vă voi prezenta cele mai frecvente greşeli pe care chiar Wattpadiştii le fac mult prea des. Chiar şi eu am făcut la rândul meu aceste gafe!

Dai follow, vrei back

Sunt persoane care dau follow anumitor persoane în speranța că îți vor da înapoi un follow, dar sunt şi alții care dau back şi după ceva timp retrag.
Pentru a da un follow ai musai un motiv:
-Fie îți place descrierea lui Moisescu Pavel
-Fie că Pavel ăsta scrie bene
-Ori că Paveluțu' are o poză de profil faină rău
-Vrei musai să vezi ce cărți scrie/ citeşte Pavel

Pe mine, sincer, mă enervează persoanele care vin frumos şi mă întrebă aşa: "Frătică, care este motivul pentru care mi-ai dat follow?". Dacă mai văd aşa ceva în panoul mieu de mesaje voi răspunde astfel "Eh, mă plictiseam şi am găsit profilul tău."

Comentarii şi lecturi

Chiar dacă, sincer, este urât să mergi tu frumos să-i ceri lu' Cutărescu să se uite peste carte ta nu trebuie să stai să aştepți, cum zice o vorbă veche, şi anume să aştepți ca trenul să plece din gară. NU! Tu dute frumuşel pe la alte cărți şi lecturează-le, lasă pe acolo şi o părere şi poate te trezeşti peste noapte cu citiori care ți-au făcut praf notificările (aşa cum mi le faceți voi de când am cartea asta). Uneori, este necesar ca doar să vi pe Wattpad cu ceva proaspăt şi nu expirat, precum FF-urile pline de Harry, Zayn şi Adrien de care sunt sigură că mai toți ne-am săturat. Uneori, este suficient ca opera ta literară să aibă doar o descriere care să te facă să intri în carte, dar degeaba te atrage descrierea dacă cartea e de tot râsul. Cu o simplă descriere nu se face primăvară, perdono, nu se fac cititori prea mulți doar cu descrierea!
Sincer, pe mine nu mă deranjează cu nimic faptul că voi veniți şi îmi cereți să arunc o privire la cartea voastră. Eu nu voi refuză pe nimeni care vine să îmi ceară aşa ceva, dar îmi voi exprima părerea sinceră legată de carte şi dacă eu cred că vă pot ajuta vă voi lăsa şi un sfat pentru a vă perfecționa  (asta dacă consider că este necesar)

Voturile la nesaț

Acum, chiar vă voi vorbi despre ceva ce mă fucking enervează pe acest site. Vine Căncescu la Țopescu şi îi cere nişte voturi cu frumosul. Țopescu votează până la refuz toate cărțile lui Căncescu, dar îi cere şi lui Căncescu, la rândul său nişte voturi. Frumosul de Căncescu e tare zgârcă şi abia ia dat amicului său doar trei voturi. Țopescu se supără şi amândoi se fac unul pe altu cu ou şi oțet. Asta o numesc eu nesimțire! Mă mai enervează faptul că sunt mulți care citesc anumite cărți de exemplu, citesc doar alea sentimentale. Altceva nu citesc aceaste persoane. Dacă nu citeşti mai multe genuri de cărți nu vei fi prea cultivat (zic yo). Trebuie să descoperi cărți noi că poate descoperi şi noi genii literare.

Cum începi o carte

Am văzut pe această platformă că mulți cu fițe la creier încep aşa o carte:
"Silvia: Bună! Mă numesc Silvia. Am 17 ani si tocmai m-am îndrăgostit de un băiat.
Harry: Cine este acel noroc? O_O
Silvia: Păi tu eşti. :o3"
Sau mai încep aşa:
"Bună! Siljia este al miu numi ami 17 an. Tocmai miam ieșit din vagauna."
La unele linia de dialog nu este fantomă, dar ceea ce scriu ele este de nedescris. Citiți şi voi un alt mod de a scrie:
"-Silvia, vrei în pat? întrebă Harry în timp ce se dezbracă.
-O, vai! Sigur. S-o facem şi pe asta, zise Silvia dând-uşi hainele jos."
Again, scrie aşa ceva şi totul va fi perfect.
Înțeleg, poate vrei să scrii o carte de dragoste, dar nici nu trebuie să descrii aşa de dataliat cum cele două personaje fac ştiți voi ce.
Eventual, pentru a începe un capitol aşa cum se cuvine ar trebui să prezinți întâi de toate gândurile personajului principal sau chiar să altacuieşti o scurtă descriere pentru început. Ceva de genu':
" Atunci când începi să lucrezi uiți de tot şi toate din pricina treburilor care sunt mult prea multe, dar abia ai un ajutor care face doar ce vor mușchii ei că doar ea se crede cea mai mare divă din vale. Când abia ajungi acasă după o zi istovitoare de muncă la fermă te gândeşti doar faptul că mâine te vei duce atât de obosit la muncă încât vei leşina pe lângă cai."
Atunci când două personaje se întâlnesc face to face ar trebui să nu începi cu un "Bună!" sau cu altă formulă de salut că doar e o carte, nu o discuție cu vânătoarea de la tarabă. Începe şi tu ale descrie mai mult emoțiile şi stările în momentul în care s-au întâlnit. Cam ceva de genu':
"Silvia l-a privit adânc în ochi pe acel om. A rămas uitându-se la privirea lui mult timp, până când s-a apropiat de el ca să îl cunoască. Acesta se uita şi el la ochii ei care semănau ca două smaralde." Apoi poți să îi pui dialog. Mulți pun mult dialog, dar lipeşte descriere. Unde mama naibi ai adâncit-o şi pe asta? Alții, în schimb, pun multă descriere şi puțin dialog. Un sfat: Puneți câte puțin din fiecare!

Cam astea sunt cele mai frecvente greşeli făcute de Wattpadieni. Dacă mai ştiți şi altele vă rog să îmi ziceți că voi face un alt capitol şi pentru acelea.

Minunății ale Wattpad-ului : Firul narativ al platformeiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum