Nářek, smrt a zlom

71 2 4
                                    

Rossk dostal meč. Dostal příležitost. Ale k čemu? K oddálení smrti o pár chvil? Dostal šanci stát se symbolem pořázky tolik milovaných jedijských rytířů? Quesh nebyl hloupý a co víc, nebyl ani slabý šermíř.

Trandoshanský padawan se v duchu omlouval všem přihlížejícím občanům Nové republiky, které za několik chvil zklame. Upřímně litoval toho, že jeho schopnosti nejsou zdaleka takové, jako byly například schopnosti jeho mistra.

Přesto mladík opět vstal a opět se nechal srazit nepřítelovým mečem, který si souboj okatě užíval. Přišla další rána. Další. A další.

Rosskovi jeho síla unikala mezi prsty do hluboké nicoty. Zatímco instinktivně nastavoval svou nefritovou čepel té karmínové vstříc, pohrával si s myšlenkou, jestli by to už nemell vzdát. Přemýšlel, jestli ten souboj má vůbec nějaký smysl. Žádný nenacházel.

Nechal se srazit na kolena. Pozvedl ozbrojenou mechanickou ruku vysoko nad hlavu a trpělivě vyčkával na úder osudu.

***

Leek Nor neváhal. Naskočil na střechu prvního vznášedla, které se mihlo v jeho zorném poli, když vyšel ven z vojenské nemocnice. Odpor vzduchu mu unášel sporé ošacení silou pryč, jakoby ho z něj chtěl celé strhnout. Na první pohled přesluhující špinavá a otrhaná látka však nechtěla povolit. Ještě ne.

Podíval se pod sebe a spatřil to, co by opravdu nečekal- droida PMS-446. Police Mechanic Safety byla řada robotických ochránců pořádku, jenž dbali na to, aby každý nepřítel svobody a demokracie pykal za své skutky, a svou práci vykonávali opravdu znamenitě.

V policejním vznášedle byli dohromady čtyři- pilot, zaznamenávatel poruch systému a dva ozbrojení příslušníci zásahové jednotky.

Ti ozbrojení okamžitě vylezli na střechu.

Jeden ihned spustil hlubokým robotickým hlasem: ,,Identifikace: Leek Nor, rytíř jedi, povinné léčení. Systémová chyba; zajmout a dovést na ošetřovnu."

Leek se pousmál a připravil se branit své tělo i úmysly. ,,Zprávy se šíří rychleji, než tomu bylo za mých mladých let."

Droidi odpověděli palbou nastavenou na omráčení.

Zkušený a životem zocelený rytíř to už dalvno čekal. Než stačil jakýkoli energetický výboj zasáhnout jeho hbité tělo, vskočil do útrob toho létacího stroje. Zaujal místo, které zbylo po ozbrojencích a neváhal deaktivovat dva droidy sedilcí před ním.

Deaktivovaná duraocelová těla vyházel pomocí síly ven a usadil se za panelem ovládání. Několika manévry setřásl zbylé droidy a namířil k místu, kde jeho učedník bojoval o holý život. Pokud ještě není mrtvý.

***

Rosskem tolik očekávaná rána nepřišla. Dlouho otálel pohnout svým tělem, a když to udělal, spatřil to, co rozhodně nečekal: Silueta ohromného a mocného Dartha Queshe stále stála nad ním i s aktivovaným nástrojem smrti. Jenomže rudou čepel olizoval jazyk jiné takové zbraně.

Queshův meč zkřížil svou čepel s pradávnou zbraní pradávného temného lorda- s mečem Dartha Vadera.

Trandoshan se překvapením téměř lekl. Stočil svůj zrak na úpícího Vellactora, který ze všech sil jedijského padawana bránil a nastavoval přitom vlastnil život.

,,E-" koktal Rossk ,,Eraine! Co to děláš?"

Vellactor procedil mezi zuby: ,,Jak mi jednou řekl jeden moudrý muž: s touto zbraní jsem jako Darth Vader II. A ten svůj čin na Druhé Hvězdě smrti nikdy nezapře."

Do rozhovoru se vmísil pán ze sithu: ,,Věděl jsem, že jsi slabý. Myslel jsem ale, že budeš mít víc snahy stát se silným, než doopravdy máš. Nezasloužíš si žít."

,,UTEČ!" křikl Vellactor na Rosska a pustil se do souboje se svým mistrem.

Rossk ale byl pevně rozhodnut, že zůstane už dalvno předtím, než mu sith přikázal, aby utekl. Společně s Vellactorem doráželi na stále méně sebejistého Queshe, až to chvíli vypadalo, že mají vyhráno. Jenomže temný císař sithského impéria provedl výpad, který tvrdě poznamenal respirátor jeho učedníka-zrádce.

Vellactor ze šoku sekl podobným stylem a podařilo se mu prorazit brnění svého mistra.

Oba sithové padli na zem. Dav neměl nejmenší šanci pochopit, co se děje. Všichni jen mlčky stáli a čekali, co se bude dít dál.

Vellactor sebou škubal a Quesh se nehýbal vůbec. Bylo slyšet syčení zničeného respirátoru.

Rossk si klekl k padlému sithskému učedníkovi. Vellactor-Erain měl masku rozpůlenou, takže bylo možné ji bez větší námah odejmout. Trandoshan to udělal.

,,Eraine!" vydechl a stiskl mu ruku. Věděl, že umírá a cítil, že Vellactor nechce pomoct a nechce mu ani rozmlouvat jeho rozhodnutí o tom, že by pro nějakou došel. Velactor našel přítele, u kterého se cítil bylt opět svobodným a chtěl u něj v posledních chvílích života být.

,,Řekni Leeku Norovi, že jsi měl pravdu." sípal Erain. Temnota ho opouštěla a s ním i jeho prokleté jméno. ,,Od začátku jsi měl pravdu. Řekni mu to." žadonil.

,,Řeknu, ano! Ano řeknu!" trandoshan ronil slzy. Ne pro sitha, ale pro člověka, kteryl zachránil život jemu. Truchlil pro pravého hrdinu. Pro Eraina.

Křečovitý stisk ruky v černel rukavici povolil. Pronikavý pohled vystřídal neurčitý kamsi do dáli.

Erain zemřel tak, jak měl. Jako hrdina a osvoboditel.

Quesh zemřel tak, jak měl. Jako hnusný zbabělec konfrontující slabé a poražen vlastním stínem.

Star Wars: ZnovuzrozeníWhere stories live. Discover now