Útěk

76 6 7
                                    

Rossk seděl na antigravitační lavičce v čekárně před operačním sálem. Už to byly čtyři hodiny, co se tlakové dveře zavřely a mladý padawan byl oddělen od svého mistra, jehož stav byl více než bídný. Položil si hlavu do dlaní a nutil se věřit, že mistr Nor zákrok přežije. Jenomže chladný kov, který se dotýkal jeho šupinaté kůže mu na naději příliš nepřidával. Přemýšlel, jak se to mohlo stát?

Vtom se dveře otevřely a vyšel baculatý gran. Byl to přední doktor se specializací na nápravu zranění v boji. Rossk se prudce postavil a čekal na odpověď.

,,Váš mistr může být rád, že je vulbec ještě naživu." řekl gran jakoby se nic vážného nestalo ,,Pustit se holýma rukama proti světelnému meči. Pche! Teď už si bude pamatovat, že to byla hloupost."

Granský doktor mluvil dál, ale Rossk ho neposlouchal. Byl šťastný, že jeho mistr, Leek Nor, útok přežil. Vešel do sálu a spatřil ho, jak leží na lůžku a usrkává jakýsi léčivý roztok z bacty.

,,Mistře." začal nervózně Rossk ,,Jak vám je?"

,,Dobře." prohodil Nor ,,Poslouchej. Musíš něco vědět."

,,Co?"

,,Ty víš, kdo mi tohle způsobil." nebyla to otázka, co Rossk právě slyšel. Nepřemýšlel nad tím, příliš se bál o svého mistra. Ale teď jakoby odpověď trandoshanovi na jazyk zklouzla sama od sebe.

,,Vellactor." řekl.

,,Ano." přikývl Nor. ,,Teď mě poslouchej, padawane. Musíš Vellactora najít a zastavit."

,,Mistře." přerušil ho Rossk ,,Měl byste vědět, že byl v Novorepublikovém muzeu a že ukradl světelný meč lorda Vadera. Už po sobě nechal dvanáct mrtvých obětí."

,,Cože udělal?" rozlobil se Nor.

,,Pátrá po něm celá armáda policistů." doplnil Rossk.

,,Pak na tebe naléhám ještě více. Prosím tě o to. Je nebezpečný."

,,Udělám to, mistře, slibuji."

Rossk odešel z nemocnice s těžkou hlavou. Má za úkol najít a porazit nebezpečného sithského pana, který je ostřílen osmnácti lety bojové praxe. Trandoshan se zúčastnil tří misí. Boj poznal na jedné. I přes obrovskou chybu svého mistra se ale rozhodl misi splnit. Nasedl do speederu a vydal se vstříc nejnižším patrům.

***

Darth Vellactor vešel do vesmírného doku. Snažil se být co nejnenápadnější, aby si ho nikdo nevšiml. Hledal pouze prostředek, který ho dopraví pryč z planety. Procházel terminálem a zkoumal přítomné jedince.

Dva durosané se chlubili skupince rodianů, jak zvládli Kesselský průsmyk pod deset parseků. To byla hloupost. Každý věděl, že rekord v tom ilegálním závodu drží už dekády Han Solo. Kdyby se to změnilo, určitě by o tom vědělo víc bytostí, než jen sedm pochybných opilců.

Co ale sitha zaujalo- nebo spíš kdo sitha zaujal- byl střídmě oblečený muun. Postával u počítače a na cosi čekal. To byla jeho šance. Tato rasa se totiž před dvaceti lety přidala na stranu sithů.

,,Potřebujete pomoct, pane?" zeptal se slušně.

Muun se nevylekal. Pomalu se otočil a změřil si sitha tím pro muuny tak tipickým pohledem s ekonomickou kritikou. ,,Sith na Mon Calamari?" zeptal se napůl překvapeně, napůl nevěřícně ovšem stále s dávkou povýšeneckého odstupu.

,,Muun na Mon Calamari?" opáčil Vellactor.

,,Jsem obchodník, na této planetě jsem legálně." řekl rozhořčeně a pak šeptem dodal ,,Ne u každého mujnského klanu se prokázalo spojenectví se sithy a Republika peníze potřebuje také."

,,Jsem tu jako zajatec a prchám. Ty mi pomůžeš." odpověděl nekompromisně.

,,Tak to tedy ne! Jak mám vědět, že jsi sith?"

,,Tak pojď se mnou." řekl Vellactor a nasměroval si to do temné uličky. Obchodník ho následoval.

Když jejich boky obehnaly stěny a jejich postavy zahalil stín, sith se zastavil.

,,Tak dokazujte, můj pane." uklonil se sarkasticky muun.

Temný pán neváhal. Pomocí síly začal obchodníkovi drtit krk a pocit z toho, že někomu činí agónii, ho opíjel. Na závěr demonstrace své totožnosti zažehl Vaderovu karmínovou čepel. Zloběstný bzučivý zvuk obchodníka naprosto odrovnal. Strachy omdlel.

Sith deaktivoval světelný meč a sedl si vedle ležícího muuna čekajíc, až se probudí. Měl času dost a jistotu, že se vrátí domů na Ossus, také.

Star Wars: ZnovuzrozeníWhere stories live. Discover now