Duel of the Fates

69 4 2
                                    

Deno Damask opustil orbitu Mon Calamari a spolu se svým záhadným společníkem vyrazili vstříc Mandalore se zastávkou na Ossusu. Nedalo mu to a musel se sitha zeptat: ,,Vy sithové, můj pane, dostáváte jména a titul Darth. Jaké jméno jste dostal vy?"

,,Byl jste mi velmi prospěšný." uvažoval sith v masce. Pohladil si jílec meče ,,Proto vám to řeknu. Jsem Darth Vellactor."

,,Dobré jméno. Hodí se k váší ohromné moci." uznal Damask.

Vellactor vycítil muunovy pocity. Říkal to spíše, aby si zajistil lepší vlastní postavení, než kvůli loajalitě. Vellactor to chápal. To ale neznamenalo, že by to akceptoval. ,,Děkuji." poznamenal na konec a dál se svému pilotovi nevěnoval. Rozhodl se využít volný čas k meditaci, díky které by se lépe naučil svou moc demonstrovat s mnohem menším úsilím. Ve věci síly šlo i mezi sithy pouze o praxi. Věděl to stejně jako Quesh a další.

Vzpomněl si, jak skončila vláda Plagueise, Sidiouse a Vadera nebo Tenebrouse- sithů, kteří si byli až příliš jisti sami sebou, že se odnaučili tento nácvik uplatňovat. Všichni zemřeli rukou svého následovatele nebo předchůdce.

Po několika hodinách ho muun opět vyrušil: ,,Jsme na Ossusu, pane" řekl sithovi.

Vellactor otevřel oči a zhluboka se nadechl. Pocítil silnou vůni domova a temné strany. Postavil se. ,,Děkuji za odvoz." řekl. Aktivoval rudou čepel Vaderova meče a jedním jediným dlouhým tahem rozsekl Damaska vpůl.

Nasál pach smrti a strachu, kterým byla pilotní kabina nasáklá. Dlouho si tu euforii vychutnával. Když skončil, rozhodl se odhlásit náklad i loď s galaktického obchodního registru. Otevřel dveře kabiny a vydal se do kapitánské kajuty. Na chodbě proti němu stál trandoshan s umělou rukou.

,,Zabil jsi toho chudáka?" zeptal se Rossk rozhořčeně. Nespustil své oči z těch sothových. Rudé panenky vykukovaly ven skrze otvory v masce.

,,A co na tom?" ušklíbl se Vellactor ,,Co tvoje nová ruka?" dodal, když se podíval na náhradu končetiny, které padawana zbavil.

,,Ujde." odpověděl Rossk ,,Možná s ní budu mít většil štěstí."

,,Věříš robotické protéze více než sobě?"

,,Sundám si ji, pokus si ty sundáš respirátor." odvětil vyzývavě jedi.

Sith se rozesmál: ,,Ano, dva mrzáci proti sobě stojí na jedné malé lodi, připraveni k boji na život a na smrt. Tak zaútoč."

Sith sice vyzval k útoku jedie, avšak na nic nečekal. Znovu aktivoval Vaderův meč a vrhl se vpřed. Rossk jen tak tak stihl zareagovat a první výpad odrazit. Vellactor byl rychlý. Okamžitě se otočil a sekl po jediovi, který útok znovu odrazil.

,,Myslíš, že mě zastavíš, hade?" procedil temný pán mezi zuby.

,,Musím." odpověděl trandoshan ,,Jsi nebezpečný na to, abys pobíhal svobodně po galaxii."

,,Musíš." vysmál se mu Vellactor ,,Ty musíš! HAHA! Jsi slaboch, pokud něco musíš."

,,Ty snad neplníš vůli svého pána?"

,,To je něco jiného!" zasupěl sith.

,,Ano, je. Já jsem student... ty jsi otrok."

Sith svůj vztek nedokázal ovládnout. Myšlenka, kterou vyřkl ten padawan na něj velice zvláštně zapůsobila. Nechtěl to ale teď řešit. Teď byl čas zabít.

Vrhl se svému protivníkovi vstříc.

Karmínově rudá čepel tančila tanec smrti s nefritově zelenou. Každé zkřížení, každý dotek hlasitě zaúpěl a dvě humanoidní těla se mrštně a obratně pohybovala po chodbě lodi.

Čepele se zasekly a nechtěly se rozdělit. Praskavý zvuk dvou energetických paprsků rozřezával ticho jako nůž.

,,Jsi slabý i na jedie!" hněval se sith.

,,Dokázal jsem odolat temné straně síly. Co jsi dokázal ty?" bránil se Rossk.

,,Dokázal jsem ji ovládnout!" ječel Vellactor.

,,Jak? Tím, že sloužíš Queshovi? Jsi opravdu mocný pán."

,,TAK DOST!" sith neúprosně máchal mečem kolem sebe a pro jedijského padawana bylo stále těžší se bránit. Proti takové vlně emocí to bylo nemožné. Sekl s vědomím, že buď uspěje, nebo zemře.

Světelné meče prolétly chodbou nikým nedržené. Vellactor klečel na kolenou a přidržoval si pahýl, který mu zbyl z ruky, která svírala meč.

,,Jsme vyrovnáni sithe." pravil trandoshan, když si uvědomil, co se právě stalo. Pomocí síly si přitáhl svůj meč, altivoval ho a namířil na Vellactora. ,,Zatýkám tě, vzdej se."

,,Na to zapomeň, jee'dai!"

Rossk si nestačil uvědomit, co se stalo. Než upadl do bezvědomí, vnímal jen pronikavou bolest, jakoby mu žilami protékala místo krve láva a také viděl pouze purpurové výboje elektřiny. Pak ztratil vědomí.

Star Wars: ZnovuzrozeníWhere stories live. Discover now