Dva žáci

109 9 1
                                    

Několik laserů vyletělo z guavianských hlavní. Leek Nor naštěstí včas vycítil, že jeho trandoshanský padawan žádný útok neočekával, a stihl se před něj vrhnout, aby ho ochránil.

Safítová čepel odrazila karmínové střely. Některé se vrátily zpět ke svým majitelům- nebo spíše do nich- a některé zmizely v korunách stromů.

Rossk se mezitím stačil vzpamatovat a také aktivoval svou listově zelenou čepel. Za jiných okolností by se guavianští piráti polekali, ale válka mečů trvala už příliš dlouho na to, aby jedi svou zbraní někoho překvapil. Stříleli dál zatímco sithský lord se rozhodl čekat.

Leek Nor neváhal. Měl to tak vštípené do hlavy už velmi dlouho. Vysokým skokem se dostal do řad protivníka a jedním táhlým pohybem meče rozsekl dva střelce vpůl. Na druhou stranu nezkušený padawan se snažil spíše bránit sáme sebe, než aby se odvážil oplatit útok.

Až velmi pozdě si uvědomil, že přesně tak to sithský lord chtěl.

Vellactor stál nyní přímo před trandoshanem. Mistr Nor byl zaneprázdněn piráty, takže si svého bývalého učně nevšímal.

Ozvalo se chladnokrevné zavytí světelného výboje a karmínová barva se temnému pánovi odrážela od brnění. Rossk zaujal obranné postavení.

Nor sekl po dalším Guavianovi. Ten se skácel na zem a ještě sebou párkrát trhl, než skonal. Každá rána byla následována bolestným výkřikem, dokud vše neutichlo a Leek nestál sám mezi hromadou mrtvol. Neměl to rád, ale muselo to tak být.

Ohlédl se za zvukem křížených světelných mečů. Spatřil své dva padawany- bývalého a současného- jak proti sobě vedou velice vyrovnaný souboj. V obou rozeznal sám sebe. Své vlastní pohyby a zkušenosti z vlastních chyb. Jeho učení bylo na těch dvou mladících velmi zřetelné.

Nemohl ale na duel hledět dlouho. Jeho povinností bylo ochraňovat svého padawana proti sithské hrozbě, a tak se vrhl Rosskovi na pomoc.

Čepele mistra a jeho bývalého učedníka se střetli, a Nor pochopil, že Enair už dávno učedníkem nebyl. A nebyl ani jediem. Cítil v něm nenávist a hněv, chuť po krvi.

Leek Nor si dával šestnáct let za vinu, že kvůli jeho chybě zemřel jeho vlastní padawan. Nyní si musel dávat za vinu mnohem horší prohřešek- kvůli jeho chybě jeho padawan skončil otrokem temné strany a mrzákě k tomu. Potkal ho horší osud než smrt.

,,Nemusíš to dělat Enaire." prosil Leek Nor.

,,Ale ne." vzdoroval Darth Vellactor ,,Já musím. Udělal jste ze mě nestvůru a to už nejde vratit zpět, mistře, NEJDE!"

,,Ale jde, stačí se jen chopit šance!"

,,A co když nechci?" usmál se ironicky temný pán.

,,Pak jsi zřejmě ztracen, Enaire." Leek Nor rezignoval. Deaktivoval svůj meč a hodil ho na zem. ,,Špatně jsem tě vychoval. Udělej co musíš."

,,Vzdáváte se snadno, mistře. To se vám nepodobá." přesto sith neváhal a připravil se zasadit smrtelnou ránu.

Vtom se do souboje vložil Rossk. Obratně přiskočil a zanránil temnému lordovi vykonat, na co se připravoval.

Každý této nečekané situace využil po svém. Sith obratně vykroutil meč trandoshanovi z ruky a jako neozbrojenému soupěri mu usekl pravou ruku těsně u lokte. Trandoshan zavyl.

Mezitím si Nor pomocí síly přitáhl svůj vlastní světelný meč, který před několika vteřinami zahodil, a sekl svého bývalého učně Enaira do zad.

Sith se skácel na zem, kde zůstal nehybně ležet. Nebyl mrtvý.

,,Vezmu ho na loď, Rossku." vydechl Nor. ,,Ty běž za HIV. Ošetří tě."

,,Ano, mistře." procedil trandoshan mezi zuby. Bolestně si svíral pahýl, který mu zbyl místo ruky a vši silou se snažil nevykřičet svou bolest do světa.

***

Rossk se posadil do křesla a přikročil k němu robot-medik. Vypadal spíše jako ti asasínští bitevní droidi, ale k bojovým účelům nikdy používán nebyl, i když by se k tomu hodil jako ideální robot.

Droidi třídy HIV (Highly Inteligent Variation, nebo také Highly Inteligent Virus (záleželo na majiteli)) byli opravdu multifunkční. Majitel takového drahého droida se málokdy setkal s něčím, o čem by nevěděl.

,,Přidělám vám novou robotickou ruku. Nebudu vám dráty zavádět do hlavy skrze tělo. Použiji novou technologii MindControl. Uvidíte, že nepoznáte rozdíl, pane." recitoval HIV.

,,Děkuji, droide." odpověděl Rossk a pokývl hlavou.

,,Omlouvám se, budu vás muset uspat, pane."

Star Wars: ZnovuzrozeníWhere stories live. Discover now