Srdce sithské říše

73 5 1
                                    

Rossk se pomalu probíral. Netušil, kde se právě nachází. Vnímal pouze rozostřené světlo úsporné zářivky a dva hluboké hlasy. Po několika okamžicích úmorně snahy zjistit něco o svepm okolí, zaměřil se sám na sebe.

Hlava ho neuvěřitelně bolela. Vzpomněl si na svého dědečka, který se podle legendy raději umlátil kamenem k smrti, než aby bolesti hlavy musel snášet déle.

Trandoshané měli s Novou republikou uzavřenou zvláštní dohodu. Jediové si budou moci odvádět na sílu citlivé jedince jen v případě, že jim zachovají v mysli jejich kulturu a rodokmen. Jediové zpočátku chtěli odmítnout jakýkoli druh spolupráce, ale kvůli takovým nadaným jedincům, jako byl Rossk, se nakonec uvolili učinit oběť a s kompromisem souhlasili.

Padawan ucítil ostrou pronikavou bolest. Ze vteřiny na vteřinu byl plně při smyslech a vnímal vše kolem sebe naprosto jasně a zřetelně. Pocítil i to, že jeho kybernetická ruka byla pryč.

,,No vida." řekl pochvalným tónem jakýsi muž. Podle nástroje, kteryl se mu houpal na opasku usoudil, že je to sith. Byl mohutný jako wookiee, ale Rossk cítil, že je z jiného druhu. Spíše plaz. ,,Už jsem myslel, že zůstaneš smyslů zbavený navěky."

Rossk zasyčel. Snažil se, aby to vypadalo vzdorovitě, což se ukázalo být naprosto bez účinku.

Temný pán jistým způsobem připomínal maskovaného Vellactora až na svou robustní postavu. Trandoshan si začínal pozvolna uvědomovat, jak strašně moc nenávidí maskované sithy.

Sith se od své oběti odvrátil a jeho zlověstný hlas se rozezněl po místnosti: ,,Vellactore!"

Ze stínu vyšel Darth Vellactor, kterého jedi již velmi dobře znal. Dřív na něj hleděl jako na silného protivníka, jenomže teď působil stejně nebezpečně asi jako corellianská krysa. ,,Ano, můj pane?" pravil opatrně.

,,Připrav ho na souboj. Musíme Republice ukázat, jak slabá a ubohá je."

Vellactor se hluboce uklonil. ,,Jak poroučíte, můj pane."

Mohutný sith v masce opustil místnost. Zbyl tu jen Rossk a Vellactor- dva staří známí neustále se snažilcil jeden toho druhého porazit.

,,Takže, tohle je tvůj pán?" rýpl do svého soka jedi.

,,Darth Quesh." procedil skrze zuby Vellactor. ,,Je velmi moudrý a mocný, zanedlouho poznáš, jak."

,,Na jaký souboj ti přikázal mě připravit?" zeptal se Rossk.

Vellactor ho neposlouchal. Plnil dál vůli svého pána. Pracoval na zdokonalení kybernetické ruky, kterou zanedlouho trandoshanovi vrátí.

,,Myslím, že už tuším." hádal Rossk. ,,Poletíme zpět na Mon Calamari, kde mě Quesh porazí a zabije v nějakém souboji, aby tím dokázal svou moc. Republika se pak vyděsí a vzdá. Sithové zvítězí. Je to tak?"

Vellactor nepromluvil, ale na moment přestal se svou činností. Ten nepatrný okamžik padawanovi bohatě stačil k tomu, aby si uvědomil jak hrozivou má pravdu. Tak přeci jen zemřu mladý, pomyslel si. ,,A ty s tím souhlasíš?" otázal se ,,Chceš mít na svědomí celou Galaxii? Enair by tohle nikdy nedovolil-"

Vtom Vellactor ohromnou rychlostí přiskočil ke spoutanému rosskovi a jakýmsi klíčem mu pohrozil, když mu ho přiložil k odhalenému krku ,,Enair už neexistuje!" vykřikl ,,Tak si to laskavě zapamatuj!"

,,Pokud neexistuje, proč na mě teď mluví?" stál si za svým jedi.

Sith ztrácel trpělivost. ,,Vyřídím to s tebou později!" zasupěl a opustil místnost. Rossk zůstal sám. Sám v samotném srdci říše temné strany.

***

Vellactor seděl ve svém pokoji a meditoval. Enair v jeho těle byl stále hlasitější. Připomínal mu, kým kdysi býval, a kým by se mohl znovu stát.

,,Vždyť jsem tě zabil!" zoufal sith ,,Zbavil jsem se tě!"

,,Ne." odpověděl klidným hlasem Enair ,,Schoval jsi mě hluboko do temnoty, ale nikdy jsem tě neopustil."

,,To není možné!"

,,Jak bych taky mohl. Já jsem ty."

Vnitřní boj, kterého se Vellactor s velkým úsilím roky zbavoval, se vrátil. Temný lord sith byl opět nahlodaný, cítil se nejistý. Rossk měl pravdu. Od začátku měl pravdu. Jenomže co má teď Enair dělat? Nebo je to Vellactor? Je vůbec myšlenka návratu ještě myslitelná? Vellactor se za doprovodu písně slz zhroutil na zem a dlouho takto bezmocný zůstal.

Star Wars: ZnovuzrozeníKde žijí příběhy. Začni objevovat