Lekce historie

101 6 8
                                    

Leek Nor podal hlášení o své misi Nejvyšší radě jediů. Rossk musel všem dvanácti členům ukázat svou novou ruku, aby mohlo zranění vejít do oficiálních jedijských záznamů a následně evidovat do novorepublikových dat o zraněních. Poté odevzdali sošku, pro kterou na Yavin IV letěli. Mistři si dávali velký pozor, aby se artefaktu nedotkli holýma rukama, a uschovali ji do meditační komory, kde se ji pomocí síly naučí ovládat. Je to příliš riskantní, namítal Nor, ale byl odbyt. Názor rytíře nemusel přeci mistry zajímat. Jen ať si s tím dělají, co chtějí.

Leek odešel nabroušený, přestože se celou dobu snažil ovládat, aby nepodlehl zbytečně velkému množství hněvu.

Nastoupil do svého speederu a odletěl do spodních pater. Celou tu dobu, co ho jeho dopravní prostředek unášel do průmyslové zóny města na vodní planetě, přemýšlel, jestli to, co udělal, bylo správné. Čím si byl jistý, byl jeho padawan. Zajistil mu imunitu tím, že ho do celé té věci nezasvětil.

Ale sebe ano.

Z dávných dob pocházelo spoustu příběhů. Některé se proměnily v legendy a později v povídačky pověrčivých gandů, ale jiným přetrvaly důkazy.

Kolovaly příběhy o takových bytostech, jako bývali Darth Nihilus a Sion, nebo Darth Bane, Krayt. Ale tím nejznámějším se stal příběh lorda Vadera. Každý zapomněl, že to byl právě on, kdo učinil přítrž nekonečné moci Galaktického Impéria a zabil Dartha Sidiouse. Ne. Každý si pamatoval pouze černou masku, za jejíž průzory se skrývala ještě černějšil duše. Vrah desetitisíců jediů posloužil jako skvělý příklad pro jedijské legendy- od temné strany není návratu ke světlu. A právě to chtěl Nor vyvrátit.

Rozhodl se udělat si ještě krátkou přestávku v novorepublikovém muzeu. Vystoupil ze svého speederu a vešel dovnitř.

,,Přejete si?" zeptala se arkanianka, která zrovna stála u dveří, aby návštěvníkům pomohla s orientací v areálu.

,,Ano, prosím." přikývl Nor a schoval světelný meč pod róbou ,,Chtěl bych se podívat na, no, však víte."

,,Na Vrahovu tvář?" dokončila arkanianka.

,,Pokud je to Vader, pak ano."

,,Výborně, pojďte se mnou."

Arkanianka se Leekovi líbila. Vypadala o mnoho mladší, než byl on sám, ale nemohl si pomoci. Zkrátka mu dělala dobře její přítomnost. ,,Nemohl bych to mít i s výkladem, prosím?"

,,Ale ovšem." usmála se. ,,Po vaší pravici se nachází bílé zbroje takzvaných Stormtrooperů, příslušníků útvaru zvaného 501. legie. Přezdívalo se jim Vaderova pěst, protože spolu s temným lordem ztělesňovali to nejhorší zlo." notovala dívka ,,Po levici je model ničivé bitevní stanice Hvězdy smrti. Ano, a zde leží sithův světelný meč. Už sto padesát let ho nikdo nezkoušel, ale nemělo by se jednat o repliku."

,,Úžasně děsivé, co tehdy dokázali."

,,Ano, to ano." přikývla smutně ,,A zde jsou modely pouze těch nejvýznamějších Vaderovch obětí. Cin Drallig, Barris Offee, Darth Maul, Asajj Ventress, Ezra Bridger, Kanan Jarrus a samozřejmě Obi-wan Kenobi a Ahsoka Tano. Jak jistě víte, Vaderových obětí bylo mnohem více."

,,Proto se mu také říká jedislayer, že ano?"

,,Přesně tak. A ano, konečně, zde leží originální kus jeho masky."

,,Děkuji vám, slečno. Myslím, že odtud to zvládnu sám." uklonil se Nor.

Arkanianka se usmála a odešla.

,,Vadere." promluvil Leek, když si byl jistý, že je sám. ,,Všichni tě znají jako zrůdu v černé zbroji, ale víš stejně jako já, že tomu tak nebylo vždycky. Umřel jsi jako jedi. Jak jsi to dokázal? Poraď mi, prosím."

Zdeformovaná maska se ani nepohnula.

,,Myslíš, že zvládnu Enaira obrátit zpět na světlou stranu síly?"

Nic.

,,Pomoz mi, prosím." otočil se a odešel. Nečekal, že k němu maska promluví, ale na sílu spoléhal. Ale ani ta mu nedala odpověď. Opravdu bylo to, o co se pokoušel, špatné?

,,Enaira obrátím zpět ke světlu, přísahám." řekl sám pro sebe. Nasedl do speederu a vydal se za svým bývalým padawanem odhodlaný udělat cokoli, aby ho získal zpět.

_______________________

Tak další kapitolka je venku. Děj se sice moc neposunul, zato jsme se ale společně dozvěděli něco o osudech těch znalmějšilc postav z filmů a seriálů, které běží. Samozřejmě, většinu z nich jsem si domyslel sám, přesto doufám, že se to časem stane oficiální (ano svou slabost pro Valar Morghulis nepopřu😁😁) tak ať se líbí, děj odtěd bude gradovat.🙃 lord Svobidus.

Star Wars: ZnovuzrozeníWhere stories live. Discover now