De symboliek

39 4 0
                                    

De plantjes

Zoals misschien opgemerkt, zit er een metafoor verwerkt in het cadeau dat Daniël aan Simon heeft gegeven in de derde week van het experiment.

Wanneer de plantjes aan Simon worden gegeven, heeft het vetplantje al meerdere knopjes en zelfs een aantal bloemetjes, maar bij de cactus is nog niet veel te zien.

De vetplant staat symbool voor Simon, de cactus voor Daniël; de bloemetjes en dergelijke die bij de plantjes op komen dagen, staan symbool voor hun gevoelens/liefde.

Het eerste moment dat de plantjes dus voorkomen in het verhaal, schetst dus het beeld dat Simon al gevoelens heeft, maar bij Daniël zit het verborgen – dit komt ook overeen, gezien Simon later bekent dat hij al vóór het experiment op Daniël was.

Door het verhaal heen is te zien hoe de jongens gevoelens voor elkaar beginnen te ontwikkelen, wat ook een aantal keren terug is te zien aan de plantjes, steeds meer in bloei.



De kettingen

Misschien iets minder duidelijk dan de plantjes was er ook een tweede metafoor in het verhaal: de vriendschapskettingen die Daniël en Simon dragen. Het beeld hierachter is echter iets meer complex.

De kettingen zijn cadeau gedaan met Kerst door Simons moeder, Mira. Ze wilde de jongens iets geven wat hen eraan herinnert hoe bijzonder hun band is.

Naast dat de ketting – net als de plantjes – symbool staat voor de gevoelens voor de jongens, staat hij ook symbool voor hun seksualiteit.

In het boek draagt Simon altijd de ketting boven zijn kleding, wat ook weer verwijst naar het feit dat hij al op Daniël was voordat het experiment begon. Ook speelt hij vaak met de bedel als hij zenuwachtig is, maar ook als hij zich dingen "onbewust" langzaam realiseert over zijn gevoelens en seksualiteit. Omdat hij dus eigenlijk altijd al een beetje wist dat Daniël meer voor hem was dan enkel een vriend en hij zich als een homoseksuele jongen identificeert, draagt hij de ketting boven zijn kleding als symbool hiervoor.

First mention van de ketting bij Simon: Wanneer de koppeltjes voor het experiment net gemaakt zijn, speelt Simon zenuwachtig met zijn ketting. Dit dient als teken dat hij beseft dat zijn geaardheid hierdoor mogelijk naar boven kan komen en zijn vriendschap met Daniël dus een groot gevaar loopt – de "eerste" realisatie en dus de reden dat hij niet mee wil doen.

Bij Daniël bevindt de ketting zich echter vaak onder zijn kleding en zijn er enkel specifieke momenten dat de ketting zichtbaar is. Dit symboliseert dat Daniël pas later zijn seksualiteit begint te ontdekken en er specifieke momenten zijn die hem hier meer inzicht op bieden. Dit zijn de momenten waar de ketting boven zijn kleding komt.

Ook draagt Daniël de ketting met de coördinaten naar zijn lichaam toe, waardoor de kant die zichtbaar is voor anderen een lege kant is. Ook blijft de ketting voor het grootste deel bedekt, zelfs nadat Daniël en Simon hun gevoelens aan elkaar verteld hebben en dus officieel een relatie hebben – en Daniël dus genoeg besef heeft over zijn seksualiteit. Door dit zo te verwerken (de lege kant naar voren en de bedekte ketting), wil ik symboliseren hoe hij geen behoeften heeft aan het labelen van zijn seksualiteit.

First mention van de ketting bij Daniël: Daniël beseft later in het experiment pas dat hij gevoelens begint te ontwikkelen, maar de eerste "spark" van iets nieuws en zijn nog onontdekte seksualiteit treedt op de dag dat het experiment bekend is gemaakt. Wanneer hij naar Simon rent om met hem af te spreken, is de ketting boven zijn kleding te zien – een teken dat iets zijn nieuwsgierigheid en zijn gevoelens heeft getriggerd. Hierna blijft hij er echter vrij nuchter over en denkt niet dat er echt iets zal gebeuren. De ketting blijft weer bedekt.

Daniël voelt zich niet geremd om mee te doen aan het experiment, omdat hij zich zeker voelt over zijn seksualiteit – waar hij later toch opeens twijfels over krijgt. Dit is te zien aan het moment tijdens het babysitten, waar hij gepanikeerd de ketting onder zijn shirt doet.

Later vindt Daniël nieuwe zekerheid in zijn seksualiteit door het onnodig te vinden een label te hangen aan zijn seksualiteit en daarmee zijn gevoelens te laten ontwikkelen zoals ze komen. Hij hoeft zichzelf geen labeltje op te plakken om van Simon te houden.

20 leerlingen in één klas - herschreven versieWhere stories live. Discover now