Kuran Okurken İnsan Bedenine Neler Olur?

12 2 0
                                    

Tarih boyunca Müslümanlar, Allah'ın kelâmı olan yüce Kur'an'a çok büyük önem vermişlerdir. Bir ibadet aşkıyla okumuşlar, ezberlemişler, dinlemişler, anlamışlar, öğrenmiş ve öğretmişlerdir. Kur'an bilen veya öğrenen kimseler bunun kiymetini iyi bilmeli, düzenli olarak mümkünse her gün okumaya çalışmalıdır. Sahabe-i Kiram bir araya geldiklerinde, içlerinden birinden Kur'an okumasını isterlerdi. Okuduklarını hiçbir zaman kulak zevklerini tatmin için okumaz bilakis okudukları taa yüreklerine kadar inerdi. Kur'an-ı Kerim, Yüce Allah'ın yeryüzüne şeref veren en kutsal kitabıdır. Bu öyle bir kitaptır ki, insanlar ancak onun gösterdiği yolda yürüdükleri takdirde huzura kavuşur ve Allah'ın rızasına ererler. Hiç şüphe yok ki Kuran, Rabbimiz tarafından bize uzatılan bir halattır, ona sıkıca sarılan kurtulur. Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin.” (Ali İmram 103)

Bir bahar mevsiminde yağan yağmurların bitkileri canlandırması gibi, Kur'an-ı Kerim'in ifadeleri de anlayışlı kalpler üzerine yeni bir hayat ve ferahlık verir. Böylece insanı hem dünyasından, hem de âhiretinden haberdar ederek, sonsuz bir varlığa ve mutluluğa kavuşturur.

Kur'an okumak hafızayı güçlendirir. Kur'an okumak, dostun kitabını okumak ve onu anmak olduğu için insana zindelik, mutluluk, neşe ve gençlik verir. Allah katında Kur'ân'dan daha üstün şefaatçi yoktur. Bir müslüman Allah rızası için Kur'ân-ı Kerim'i okuduğu zaman melekler onun etrafında toplanırlar, onun alnından öperler. O kişi için de Allah'tan af ve mağfiret dilerler.

Kur'ân kalplere kuvvet ve gıda, dertlerimize derman, ruhlara da şifâdır. Onu tekrar tekrar okumaya da ihtiyacımız vardır. Gıdanın tekrarı kuvveti artırdığı gibi Kur'ân-ı Kerim'i tekrar tekrar okumak da manevi gıdamızın kaynağıdır.

“Ey insanlar! İşte size, Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdeki dertlere bir şifa, müminlere doğru yolu gösteren bir hidayet ve rahmet geldi.” (Yunus Suresi 57)

Kur'ân, okunduğu yere huzur ve bereket getirir. Okuyan kimselere sevinç verir. Gam ve tasalarını dağıtır, ümitsizliklerini siler, onları canlı ve aktif bir hale getirir. Her türlü vesvesenin o insanlardan kaçmasını sağlar. Peygamber Efendimiz: "Kur'ân okuyunuz! Zira o Kur'ân, okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olacaktır. Evlerinizde çok çok Kur'ân okuyunuz! Çünkü Kur'ân okunmayan evde hayır az, şerse çok olur. Ve o ev halkı daima sıkıntılı ve huzursuzdur. (Yani içinde Kur'ân okunmayan ev oturanlara dar gelir.) Kalbinde ve kafasında Kur'ân'dan hiçbir âyet bulunmayan kimse harap bir ev gibidir. Kur'ân apaçık bir nur, hakim bir zikir ve en doğru yoldur."

Kuran okuyan için her harfine on sevap vardır. Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: “Kur'ân-ı Kerim'den tek bir harf okuyana bir sevap vardır. Her hasene (sevap) on misliyle değerlendirilir.

Ben “Elif lâm Mim” bir harf demiyorum. Aksine “Elif” bir harf, “Lâm" bir harf, “Mim” de bir harftir.” Tirmizi, Sevabü'l-Kur'ân, 16

Zorlanarak Okuyana da 2 Katı Sevabı Vardır

“Kur'ân-ı Kerim'i maharetle okuyan bir insan, Kirâmen Kâtibin melekleri seviyesinde olur. Onu o seviyede beceremeyen fakat halis bir niyet ile okumağa çalışan, okurken de kem küm edip dili dolaşan ve Kur'ân'ı okumak ona zor geldiği halde okuyan insana da iki sevap vardır." Buhari, Tevnid, 52

Bir anne-babanın çocuklarına karşı en mühim vazifesi, onlara Kur'ân öğretmek ve Kur'ân terbiyesi vermektir. Yavrularımızı Kur'ân ve iman dersleriyle tanıştıralım! Şu âhir zamanda maddi elektrik, ışık her yere ulaştığı gibi, manevi elektrik olan Kur'ân ve iman nuru da her gönüllere nakşedilmelidir.

Netice itibariyle, Rabbimizin bizlere gönderdiği İlâhi Kelâm, okumamız ve anlamamız gerekli olan bir konuma sahiptir. O, hem dünya hem de âhiretimiz açısından kurtuluş vesilemizdir. Kur'ân'ın okunduğu yeri melekler ziyaret eder ve orada huzur olur. Kur'ân, kabirde de bir nur olur. Okunan her harfi için, en az on sevap vardır. Zorlanarak öğrenip okuyanın da mükâfatı iki kat verilir. Kur'ân'dan kim uzaklaşırsa, o, âhirette uzaklaşanlardan şikayetçi olur. Unutmayalım ki Kuran bize Rabbimizden verilen bir emanettir.

 Unutmayalım ki Kuran bize Rabbimizden verilen bir emanettir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Araştırma ve Makaleler 3Where stories live. Discover now