Introducere

2 0 0
                                    

Variațiile in alimentarea cu materii nutritive a organismului sunt specificul ființelor vii și este interesant de observat cum vegetalele și animalele pot supraviețui in perioadele de lipsuri alimentare. Omul poseda in egala măsura capacitatea de a trai fără hrana un timp îndelungat, chiar cu posibilitatea unor efecte benefice. Or, exista numeroase prejudecăți împotriva postului. De exemplu, medicii le recomanda persoanelor slăbite sa se alimenteze pentru a-și recapătă forțele. Abia recent postul a câștigat in popularitate, după difuzarea unui documentar pe canalul TV Arte in 2012 și după publicarea cărții care i-a urmat*.
Sa postești înseamnă sa te abții voluntar și in totalitate de la orice aliment cu excepția apei, de aceea cuvântul "post" nu este potrivit pentru a descrie o dieta cu suc de fructe sau legume... Totuși, sa postești nu înseamnă nici sa mori de foame. Limita postului este inaniția, care trebuie neaparat evitata. Nu trebuie postit atât de mult încât sănătatea sa aibă de suferit și sa se ajungă la autodistrugere.
Postul este, din contra, binefăcător și se cuvine sa fie considerat ca un repaus fiziologic care trebuie ales in deplina cunoștința de cauza și parcurs cu satisfacție.

A posti pentru a trăi sănătos

Omul postește din cele mai vechi timpuri, in special din motive religioase. Însă in viața modernă postul, pentru mulți sinonim cu refuzul hranei, a fost "excomunicat", in vreme ce in civilizațiile industriale consumul excesiv de alimente a ajuns la un apogeu. Or, aceste excese de "libertate alimentara" nu vin fără inconveniente grave. Au apărut o serie întreaga de tulburări numite "boli ale civilizației", care au fost combătute prin tot felul de mijloace, cu excepția celui de a rezista tentației de a mânca prea mult. Aceasta atitudine de supraalimentare explica abandonarea acestei funcții de supraviețuire care este postul și care a permis multor generații de oameni sa transmită flacara vieții fără sa recurgă la procese de vindecare distructive și degradante.
Excesele permit adesea o întoarcere la echilibru și supraalimentația modernă i-a determinat pe numeroși dieteticieni sa sfătuiască populația sa se hrănească mai frugal. In acest demers spre echilibru, trebuie sa ne întrebam care este locul postului. Fără îndoiala, cel de a regenera organismul, de a-i permite sa renască sau sa retrăiască intinerind.
Căci sa postești înseamnă nu numai sa faci o curățenie interioară și sa te refaci corporal, ci și să-ți cauți timp sa trăiești ca persoana un moment privilegiat, mai ales in aceasta epoca modernă, in care domnește dispersia. Postul este și mijlocul cel mai ancestral utilizat de om ( sau de animale) pentru a-și recupera sănătatea. Învățământul medical modern nu prezintă posibilitățile oferite de post pentru a accede la un înalt nivel de sănătate; nu evoca nici măcar capacitatea lui de a învinge boala. In timp ce ne angajam intr-o cursa dezlănțuita spre o protecție medicală hipersofisticata, postul apare ca mijlocul cel mai natural și cel mai simplu pentru a ne menține sau a ne recupera sănătatea.
Postul este și mijlocul de a ne conserva mai bine patrimoniul genetic pentru a-l putea transmite generațiilor următoare. Sa postești înseamnă in egala măsura să-ți faci timp sa te relaxezi, și recreezi in tine calmul necesar pentru a trai armonios; înseamnă sa-i permiți totalității ființei tale sa acceadă la plenitudine. Intr-o epoca in care mulți nu mai știu ce sa facă pentru a-și păstra sau a-și recapăta sănătatea, exista speranța de a reuși alegând sa postești ca sa trăiești sănătos.

Posibilitățile oferite de post

Longevitatea umană depinde de modul mai mult sau mai puțin armonios de a ne întreține organismul. Credem ca postul favorizează accesul la aceasta longevitate permițându-i organismului sa se purifice și sa se regenereze. Dar cum sa-l definim? Ce diferența fundamentala exista intre postul "renovator" și inanitia distrugătoare? Care sunt rezervele corupului, eventualele lui carente și cum sa le remediem? Cum funcționează metabolismul nostru in cursul postului? Ce este fenomenul de autoliză care distruge celulele corporale inadecvate? Cine poate posti? Doar persoanele supraponderale? Nu, caci postul este cu totul altceva decât un fenomen de slăbit: este deschiderea spre calea împlinirii.
Perioadele de post sunt diverse: primăvara, vara, toamna, iarna; toate au avantajele lor pentru tot felul de persoane, fie ca sunt obeze sau slabe, tinere sau in vârsta. Care sunt așadar beneficiile obținute după un post?

Cei care țin post sunt preocupați de o eventuala pierdere a forțelor. Acest fenomen de flux și reflux al forțelor in prezenta alimentatiei sau in post este la urma urmei pe deplin normal și nepericulos. Postul are minunata putere de a regenera organismul eliminându-i toxinele, permițându-i sa se relaxeze și sa-și recupereze energia.
In timpul postului, organismul se susține din propriile-i celule; este principiul autolizei celulare. Interesul acesteia este ca liza celulara (distrugerea celulelor) sa se efectueze in țesuturile de prisos, inutile sau uneori periculoase. Astfel, rezervele de grăsimi in exces vor fi utilizate cu mult înainte de a fi afectate masele musculare; dacă postul se prelungește, acestea vor putea fi utilizate la rândul lor. Urmând acest principiu, excrescențele inutile sau periculoase apărute in cursul vieții organismului pot fi distruse. Așa se întâmpla in cazul chisturilor, polipilor, fibroamelor și diverselor tumori incipiente. In acest sens, postul poate fi considerat ca o chirurgie fără bisturiu.
Cu toate astea, organele "nobile" precum creierul, țesuturile nervoase, glandele, inima nu sunt afectate de aceasta liza. Postul reprezintă așadar un proces de autocurățire selectiv al organismului. In același timp in care se efectuează aceasta autoliza organica, se produce o eliminare importantă a toxinelor care împovărează de obicei organismul, chiar fără sa ne dam seama. O toxemie - acumulare a toxinelor - prea ridicată determina declansarea reacțiilor salutare ale organismului pentru a se debarasa de ele: așa apar simptomele bolii. Reducerea toxemiei întărește organismul, iar postul este o tehnica de însănătoșire care ne favorizează imunitatea naturală.
"Renovator" al organelor, curățitor, al mediului interior, postul poseda încă o proprietate importantă: aceea de a permite organelor regenerate sa se reajusteze intre ele pentru a favoriza desfășurarea armonioasa a marilor funcții.
Tulburările sistemelor nervos, glandular, digestiv, pulmonar, circulator etc. Se reduc adesea prin practica postului. Aceste rezultate explica de ce postul este atât de apreciat de cei care l-au experimentat cu succes.

* Thierry de Lestrade, Le Jeûne, une nouvelle thérapie? (Postul, o nouă terapie?), Éditions de la Découverte,
2013 (n.a.).

Detoxifiere prin postNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ