SUDAC MURPHY

4 0 0
                                    

-Consuela je rekla da ipak ne može ostaviti svoju majku te kako će otići na bus. Govorila je nešto o nekakvom zlatu, kako ju mora zaustaviti. Nisam se želio mješati u to pa sam je ostavio blizu autobusne stanice, rekla je da će dio puta proći pješke. Lijepo sam se pozdravio sa njom i otišao na kraći odmor. Kada sam sa automobilom stigao pred svoju kuću i vidio par policajaca, odmah sam se odlučio odvesti u stanicu kod inspektora Blacka. Došao sam tamo i stavili su mi lisice, rekli da je Consuela mrtva, kao i zamjenik inspektora Ian. Nisam mogao suzdržati suze.

Na ovom djelu svjedočenja Jack je pustio svoje prve suze ali je ipak nastavio.

-Odlučio sam apsolutno surađivati sa policijom, rekao sam da me mogu držati u postaji i do kraja života ako treba, samo da nađu ubojicu. Nakon mnogo ispitivanja i mnogo razgovora uspio sam ih nekako uvjeriti da ja nisam kriv, barem tako mislim. Čak sam se i sprijateljio sa Mikeom i Bobom. Bob mi je čak pričao o svoje dvoje djece koji su ovdje prisutni. Sve je bilo u redu, rekli su da nepreduju u slučaju. A onda, jedne večeri, sjećam se kao da je bilo prije par minuta, bio sam naslonjen na rešetke, pričao sa Mikeom i Bobom. Odjednom je u postaju uletio inspektor Black, rekao je da je netko došao pred njihovu kuću. Moguće da je bio ubojica. To su bile njegove riječi. Par minuta su pričali o tome, sagledavali opcije, kada odjednom, u postaju je ušla mala djevojčica, Lucy. Svi su pomahnitali, kćer inspektora Blacka tako daleko od njihove kuće, Mike je dobio zapovijed da pretraži susjedstvo, inspektor Black je uzeo svoju kćer i odvezao se doma. Bob je ostao u postaji. Svi su bili jako zabrinuti. I ja sam bio zabrinut. Nisam znao što se dešava. Nadao sam se da nitko više nije u opasnosti. Komentirao sam to sa Bobom koji je sjedio blizu ulaza, a onda, odjednom, čuo sam prasak pištolja, prepao sam se kao nikad u životu. Pogledao sam kroz rešetke. Vidio sam mrtvo tijelo. Bobovo mrtvo tijelo. Brzo sam ustuknuo, sklupčao sam se u kut ćelije, molio sam da me taj čovjek, taj monstrum ne vidi. Bojao sam se za svoj život. On, došao je blizu ćelije, no, nisam ga mogao vidjeti, bojao sam se podignuti glavu. Nije se skroz pokazao, mogao sam vidjeti njegovu sjenu, jedan visoki jaki čovjek. Rekao mi je da ne stvaram probleme i preživjeti ću. Imao je grub glas. Prepao sam se od samo tih nekoliko riječi koje mi je rekao. Jedva sam izustio potvrdan odgovor i pustio suzu. Ostao sam sklupčen u kutu ćelije. Čekao sam i čekao. Potiho sam plakao. Čovjek je nešto radio. Nisam se usudio pogledati što. Nakon što je obavio posao krenuo je prema ćeliji. Zastao je na pola puta. Ubrzo zatim sam čuo otvaranje vrata postaje. Htio sam viknuti ali, ali, bojao sam se, bojao sam se za svoj život. Žao mi je.

Jack je drugi puta u toku svoga svjedočenja zaplakao.

-Onda sam po drugi puta čuo prasak iz pištolja, tada nisam ništa razumio. Što je napravio, kako je mogao pucati ako je bio blizu ćelije. Nisam razumio, prasak nije dolazio iz njegovog pištolja. Kasnije sam shvatio da je napravio to, sa žicom. Manijak. Bolesni manijak. Kada, kada je ubio Mikea glasno se smijao, kao, kao da je postigao nešto. Otišao je do Mikeovog tijela i premjestio ga, a onda je čekao, samo je u miru čekao. Sve dok nije došao i inspketor Black.

Jack je treći puta zaplakao.

-Nakon toga, čovjek je otišao. A ja, ja sam ostao čekati, u sramu i žaljenju. Bilo me toliko sram što nisam zavikao, što nisam upozorio policajce, ali, bojao sam se. Oprostite mi molim vas. -dok je to govorio Jack se sa suzama u oku okrenuo prema obiteljima koji su pažljivo slušali kako je Jack otvorio svoje srce. Neki su i zaplakali. No nitko nije plakao kao Jack.

*par sati kasnije*

Ušao je u svoju sudnicu kao pravi sudac, sa autoritetom. Svi su ustali. Prohodao je par koraka dok nije došao do svog stolca. Sjeo je.

-Možete sjesti.

Sjeli su porotnici, Jack sa svojim odvjetnicima, tužitelji, Clara i David, Maria, Dave, Rose, Bobova djeca, roditelji Betty White, svi ostali ljudi koji su pratili suđenje.

Poroti je trebalo četiri sata da donese presudu.

Jack je tokom cijelog suđenja izgledao uvjerljivo i na neki način potreseno. Kao da nije mogao vjerovati da se njemu sudi za ove zločine, kao da ne zna kako se sve ovo desilo baš njemu. Tako je barem razmišljao sudac Murphy.

Cijeli slučaj koji je istinski potresao malu zajednicu odslušao je vrlo pozorno. Cijelo Jackovo svjedočenje. Nakon njega svjedočenje Marie Rodriguez, Jackovih roditelja i Bettynih roditelja, Davea i Rose te naposlijetku gospođe koja je pronašla tijela u postaji.

-Ako porota ima bilo kakve pameti vidjeti će da Jack nije kriv. Čak i da odlično glumi, svi su znali da dokaza nema. Dokaza da je Jack Surm kriv. I sam sudac Murphy povjerovao je u Jackovu uvjerljivu priču. Jednostavno on nije takav čovjek. -razmišljao je dok je sjedio na svom sudačkom stolcu.

-Molim porotu da obznani svoju presudu. -rekao je

Jedan niski čovjek srednjih godina ustao je i počeo govoriti. U cijeloj sudnici nastao je muk. Svima je zastao dah. Napetost je bila na vrhuncu.

-Porota je donijela presudu da optuženi Jack Surm nije kriv ni po jednoj točki optužbe. Pod jedan, nije kriv za smrt gospode Johna Dooda i Joeya Dooda. Pod dva, nije kriv za smrt gospođe Caren Dood. Pod tri, nije kriv za smrt gospođice Consuele Rodriguez. Pod četiri, nije kriv za smrt doktorice Betty White. Pod pet, nije kriv za smrt gospodina Iana Burta. Pod šest, nije kriv za smrt gospodina i gospođe Black. Pod sedam, nije kriv za smrt gospodina Boba Bircha i gospodina Mikea McMillana. -nakon svih odbačenih točaka porotnik je sjeo a sudac Murphy je nastavio.

-Sud odlučuje da se optuženog Jack Surm oslobađa svih optužbi i proglašava slobodnim. Tužiteljstvo će snositi troškove suđenja. -svojim batom je udario i za kraj rekao: -Suđenje je završeno.

Ustao je i otišao iza svoje sudnice. Nikad nije imao ovakav slučaj. Razmišljao je da se odlično ponio u sudnici. Razmišljao je kako bi ovo mogla biti prekretnica u njegovoj karijeri.

Na kraju je, iako se nije znao ubojica za barem sedmero ljudi, osjećao sretno. Pravda je bila zadovoljena. Barem je on tako mislio. Sada mu treba malo odmora a onda natrag na posao.

LOVAC NA SMRTWhere stories live. Discover now