Комірчина на п'ятому поверсі

By Metardis

2.3K 98 205

Мародери і їх щасливі пустотливі роки в Гоґвортсі. Жарти, авантюри, кохання: як це бути старшекласником у шко... More

Баланс
Ліс
Спектральна класифікація зірок
Таємниці
Найліпша піжама
Жаби і НОЧІ
Окуляри
Улюблене місце
Власний казан
Ти, в моїй голові
Гра
Детективне агентство: Медові руці
Ірландська кава бабусі О'Рейлі
Таємне життя гравців у квідич
Пиріжечок, папараці і улюбленець бабусь

Обіцянки

96 5 14
By Metardis

Серпень. 1977

ЛІЛІ


Ремус поїхав додому за тиждень до кінця літа. 28 серпня мала бути повня і він категорично вирішив бути в цей час подалі, не наражати нікого на небезпеку. Ні ми, ні батьки Джеймса не змогли вмовити його залишитись.

За два тижні, що ми гостили в будинку Поттерів я встигла зрозуміти, що вони за люди, тому мене абсолютно не здивувало, що вони знають про невеличку "проблему" Люпіна.

Насправді, я впевнена, що вони знали і про характер наших з Джеймсом стосунків задовго до того як запросили нас в гості. Для мене це трохи дивно, але тепер... Як я вже сказала, все стало ясно. Підозрюю, що вони навіть силою втримуються від жартів про "Коли весілля?".

Джеймс так хотів виконати свою обіцянку, що вмовив усіх влаштувати похід в останні дні канікул. Його батьки вирішили не йти з нами, але охоче брали участь у наших зборах: містер Поттер полагодив стареньку палатку, в якої зламались кілочки; місіс Поттер наготувала нам із собою вагон похідної їжі – один рюкзак в нас був повністю набитий продуктами; і вдвох вони засипали нас порадами, де краще розміститися, а Джеймс повторював, що він все це пам'ятає з їх родинних посиденьок біля вогнища.

Сіріус, як і я, в походах не бував, але навіть мені зрозуміло, що грамофон з платівками в ліс не беруть.

— Хлопці, — покликав містер Поттер, коли ми вже в повному спорядженні стояли на ґанку, — На два слова.

Навіть знати не хочу, що за інструкції він їм давав з таким серйозним обличчям.

Ми вийшли з дому Поттерів пообіді. Рухались на північний захід і милувались пейзажами. Щоразу як ми виходили на якусь невеличку галявину, вигукували, що отут файне місце для зупинки, але Джеймс постійно йшов далі і казав, що це не те. 

Часом ми сходили зі стежинок і блукали між густих дерев. Часом знов виходили на стежинки, а може навіть оминали їх і знов заходили в хащі. Ніхто не хвилювався, що ми можемо заблукати, бо наш "гід" впевнено йшов далі. Про компас, звісно, ніхто з друзів не знав, а коли я про нього розповіла, Поттер, здійнявши від здивування брови, витягнув з кармана паличку, поклав її на долоню, промовив якісь чари і паличка повернулась в руці на північ.

Куди там маґлівським винаходам, якщо в тебе є чарівна паличка. Обожнюю магію.

Сонце опускалось до горизонту і світило в очі крізь гілочки дерев, коли ми вийшли до чергової галявини. Але цього разу ми прийшли куди треба.

— Тут, — Джеймс спустив рюкзак на землю.

— Чому саме тут? Ми вже десяток таких місць пройшли...

— Зрозумієш, коли сідатиме сонце, — заінтригував він і почав розкладати палатку. Насправді йому достатньо було витрусити її з мішку і промовити, — Еректум! — і наше укриття на найближчі два дні вже стояло посеред галявини, наче було тут завжди.

— Так не цікаво, — усміхнулась я, — А як же: повозитися зі шпицями, мотузками?

— Хмиз для вогню підемо збирати руками, — "заспокоїв" він.

Вони з Сіріусом пішли назад в хащі, а ми з Хеллі залишились розбирати речі.  Я не відслідкувала, коли її локони перестали рости, але востаннє місіс Поттер підрізала їх тиждень тому, і до цього моменту необхідності повторювати процедуру не з'явилось.

В мене не було сумнівів, що ми вчотирьох вмістимося в цій палатці, коли дивилась на неї ззовні, тим паче таких сумніві не виникло, коли ми зайшли всередину. Здається, усі споруди в магічному світі – зачаровані якось... Палатка за розміром була пристойною кімнаткою в готелі, з ліжками на металевих рамах, маленьким столиком і розкладними стільчиками. На ліжках були складені старенькі клітчасті ковдри. 

Ми витягли столик з палатки на галявину і поставили біля двох повалених стовбурів дерев – певно тут часто влаштовують вогнище, між колодами була темна випалена пляма. Розклали чашки, тарілочки, дістали ніж з дощечкою і прийнялись нарізати продукти.

Хлопці склали з сухих гілочок  пірамідку і дуже довго намагались її підпалити. По черзі махали паличками, але дерево ніяк не  хотіло запалюватись, рівно до того моменту, як Хеллі психанула і махнула паличкою так, що не тільки вогонь розвела, але й змусила розлетітися частину гілок  в щепки. Від несподіванки ми прикрили голови руками, коли полум'я здійнялось в повітря, але потім покотились сміхом.

Я не одразу зрозуміла, як ми збираємося смажити їжу без якоїсь пательні або шампурів... А потім досвідчений-син-природи-Джеймс наказав кукурудзі "Вінґардіум Левіоса" і вона сама по собі підвисла над вогнем. Весь вечір відчуваю себе темною маґлою, навіть смішно – і де ті шість років життя в світі чаклунства?

— Тепер розумієш, чому це місце? — Поттер махнув в бік, де галявина рельєфно прямувала вниз з пагорбу, там відкривався неймовірний вид на захід сонця.

— Та-ак, — протягнула я.

До сутінок ми повечеряли смачними ковбасками, з яких ще крапав розпечений жир, томатами і картоплею з підгорівшими шкірочками, неймовірною солодкою кукурудзою, прохолодними сендвічами з шинкою, і нарешті прийшов час до чаю з лимоном.

На вулиці піднявся прохолодний вітер і ми закутались в старенькі ковдри. Вже було зовсім темно, ми насолоджувались запахом ночі і багаття.

Я відчула, що починаю засинати у Джеймса на плечі і він відвів мене в палатку. Хеллі з Сіріусом залишились біля вогню.

— Мені так не хочеться, щоб це було востаннє, — як тільки я торкнулась головою подушки, спати перехотілось.

— Ще обов'язково підемо, не сумуй. І цілий день попереду, — усміхнувся хлопець, він сидів на ліжку поряд зі мною.

— Я про поїздку в Гоґвортс...

— О-о, — він обійняв мене, — Ми обов'язково ще раз поїдемо в Гоґвартс, після різдвяних канікул. Батьки дуже хочуть, щоб ви до нас приїхали.

— Ви плануєте Різдво з серпня? — усміхнулась я.

— Так, а ви ні? — здивувався Джеймс.

— Ні, — сміялась я, — Думаю, то тільки ви такі унікальні.

— Ще скажи, що ялинку в листопаді не наряджаєте?! — кепкував він, а я і далі сміялась.

В якусь мить стало зовсім темно. За секунду зрозуміла, що погас вогонь на вулиці, і стало якось незатишно.

— Джеймс! — пролунав стривожений голос Блека.

Поттер миттю вибіг з палатки, а я за ним. Галявина занурилась в якусь неприродньо густу темряву, я ледь могла зрозуміти, де стоять наші друзі. Навпомацки підійшли до них.

— Що таке?

— Це не ми погасили вогонь, — серйозно відповів Сіріус. Після цього вони почали озиратися в усі боки.

 — Пішли всередину, тут холодно, — сонно здригнулась і позіхнула.

— Тш-ш-ш, — тихо шикнув на мене Джеймс.

Мені стало лячно. З'явилось відчуття, що на галявині окрім нас є ще хтось, але я нікого не бачила і не чула. Тихо брякнули дзвіночки, які Хеллі повісила на вході в палатку.

— Забирайся геть, — комусь погрозливо сказав Сіріус, а з його рота пішла пара.

— Їх двоє, — відповів йому Джеймс.

— Ти бачиш?

— Ні, просто чую з двох боків, — він махнув в сторони, про які говорив і я побачила в його руці паличку.

— Хто це? — пошепки спитала Хеллі, та замість відповіді хлопці посунули нас назад.

Від страху руки пітніли і холоднішали, серце било по ребрах і хребту.

— Ти зможеш?.. — почав Сіріус.

— А в нас є вибір? — питанням на питання відказав йому друг.

Я ахнула коли побачила гнилі чорні ступні, які ступали по землі, а кроків не було чутно. Придивилась і розгледіла дві височенні темні фігурі.

Хлопці одночасно махнули паличками і темні фігури відступили від не менш величезних, настільки сяючих, що засліплювали очі. Спершу я подумала, що це Поттер і Блек обернулись на оленя і пса, але я відчула руку Джеймса, яка притримувала мене за його спиною.

Сяючі велетні кинулись на непрошених гостей, пес впився зубами в шию, олень бив рогами. Точно таку картину ми бачили рік тому на озері з Люпіном. Але навіть тоді не було так страшно.

Ніч просяяла, я знову бачила контури палатки, дерев.

— Повертаємось, — Джеймс поспіхом махнув палатці і та склалась назад в мішок, Сіріус повиливав з чашок залишки чаю у погасле вогнище і покидав всі речі, що залишились після вечері – посуд, ковдри – по рюкзаках.

— Це були...? — нарешті до мене повернулось мовлення, коли ми поспішали лісом додому.

— Дементори?! — Хеллі жахнулась і прикрила рот рукою.

— Так.

— Вони можуть повернутися, — знову вони говорили між собою.

— Що ти пропонуєш? — перепитав Сіріус.

Вони різко зупинилися.

— Батько наче знав, що доведеться...

Блек у відповідь кивнув.

— Ви вмієте являтися? — повернулись вони до нас.

— Ні, — ми дивились на них з переляканими очима.

— Тоді, тримайтеся міцніше.

Часу обдумати такі дії в нас не було зовсім, Сіріус схопив Хеллі за талію, вона тільки встигла обома руками його обійняти і вони з дзвінким ляском роз'явилися. Джеймс міцно взяв мене за руку, іншою я обійняла його і на мить втратила свідомість.

Впала на коліна посеред поля і мене вивернуло, хтось швидко зібрав мені волосся на потилиці. Вуха заклало, я наче в якомусь трансі підняла очі: в будинку горіло світло, містер і місіс Поттер бігли до нас в своїх нічних халатах.

— Що сталося? — кричала наче з-під води мама Джеймса.

— Довелось роз'являтися, ви наче знали, попереджали перед дорогою... — сказав Сіріус, коли до мене повертався слух.

— Встати можеш? — тихо спитав Джеймс, я похитала головою.

Він стягнув мій рюкзак, віддав його Блеку, і підняв мене на руки.

У вітальні було жахливо яскраво. Лежачи на канапі я прикрила руками обличчя.

— Щастя, що ви змогли повернутись неушкодженими, — почула голос містера Поттера, вони про щось говорили.

Хеллі принесла мені на лоб холодний мокрий рушник і я видихнула з полегшенням.  А місіс Поттер дала горнятко міцного солодкого чаю, я спочатку відмовлялась, але після пари ковтків стало значно краще.

— Що я пропустила?

— На жаль, "найцікавіше" пропустили Ми, — відповіла місіс Поттер.

— Ти як? — Джеймс сів на краєчок канапи.

— Жахливо, соромно і сил немає.

— Йди відпочивати, — порадив містер Поттер, — Допоможи їй, — звернувся до  сина.

Підніматися сходами я змогла сама, він мене тільки підтримував за талію.

— Йди, я тут почекаю, — вирішила вмитися, і Джеймс притулився плечем до стіни біля ванної.

Ледь-ледь почистила зуби, вмилася холодною водою і навіть волосся трохи намочила, щоб прийти вже нарешті до тями. Але в голові все одно трохи паморочилось. Відчинила двері, хлопець так і стояв біля стіни.

— Я впораюсь, можеш йти відпочивати, — слабким голосом сказала, коли сіла на ліжко.

Він мовчки підійшов до шафи, відчинив її.

— Ця твоя? — вказав пальцем на мою рожеву піжаму на поличці, і я кивнула, — Допомогти? — без натяків запропонував, протягуючи мені одяг.

— Та ні, впораюсь.

Взяла піжаму і стала перевдягатися, а Джеймс несподівано відвернувся і втупив погляд у вікно.

— Все, — склала свій одяг і поклала на стілець.

Поки я вкладалась в ліжко, Поттер підійшов, поправив ковдру, підіткнув з усіх боків і ліг поряд.

— Являння – це не моє, — усміхнулась я.

— Ти наче свідомість втратила, на якийсь момент я злякався, що впущу тебе з рук, ти так різко обм'якла.

— Взагалі не пам'ятаю цього. Коли ви навчились являтись?

— В липні. Батько наполіг, щоб ми пройшли курси. Склали іспит якраз за день до вашого прибуття. 

— А там, в лісі? Це було Патронус Чарм?

— Ага. Теж тато... Другий рік ганяє нас, хоча ми навчилися викликати його ще минулого літа, він змушував тренуватись і цього. Взагалі не давав нам присісти до вашого приїзду. Тепер хоч думаю, що це було не дарма...

— Чому нам цього в школі не показували...

— Це ж не шкільний рівень чарувань. Та і необхідності захищатися від дементорів, що живуть десь посеред океану і з людьми не контактують, раніше не було. Ти ж бачила наш підручник по Захисту, коротенька виноска із загальними відомостями.

— Твій батько щось знав? Чому вчив вас?

— Йому довелось якось потрапити в подібну ситуацію. Здається, тепер в нього фобія.

— Ну, не знаю. Фобія це невиправданий страх, а тут дуже навіть навпаки...

Якусь хвилину ми мовчали.

— Такий собі похід вийшов... — усміхнувся він, — Треба буде виправити це.

***

На ранок голова була ясною, але чомусь сильно боліли м'язи, на спині і довкола ребр. Спустилась до сніданку останньою, а на столі в їдальні було повно солодощів.

— Ого, — тільки і сказала я.

— Сідай, — місіс Поттер встала зі стільця, підійшла і почала вкладати в мою тарілку оладки, тістечка, рясно поливала все шоколадним сиропом, налила велику горню кави з купою цукру,  — Їж, не пручайся.

— Ми сьогодні кормові гуси, — пожартував Сіріус.

Щілинка для листів ляснула, Джеймс повернувся з передпокою з кількома листами і газетою. Дорогою розгорнув останню і настрій в нього зіпсувався.

— Що там? — перепитала я.

Він поклав першу шпальту на стіл перед нашими з його батьками  очима, а Хеллі з Сіріусом підійшли ззаду.

"МІНІСТЕРСТВО ВТРАЧАЄ КОНТРОЛЬ: Частина дементорів покинула свою варту у в'язниці Азкабан"

— Частина? — висміяв Сіріус заголовок, — Яка частина? Дев'яносто дев'ять і дев'ять десятих відсотка? Брехуни кляті, — скривився він, а Флімонт зробив зауваження.

—Ви маєте навчитись захищати себе, — звернувся Блек до нас, і цього разу містер Поттер йому підтакнув. 

— Куди зібрались? — зупинила Сіріуса місіс Поттер, — Поїжте спочатку. Щоб тарілки порожні були.

Після сніданку ми мали б збирати речі на завтрашній Гоґвортс-експрес, але тато Джеймса наполіг почати навчання.

— Вам буде недостатньо одного уроку, я напишу Макґонеґел щоб знайшла когось для вас у школі, — я його таким серйозним ще не бачила, — Сьогодні хоча б покажу, як це робиться.

Пояснення теорії зайняло десь півгодини. Тільки він сказав, що потрібні якісь щасливі думки, я одразу згадала ніч в комірчині. Ми розмістились на задньому подвір'ї. Погода була похмурою, я навіть вдягла кофтину перед тим, як виходити на вулицю.

За ще півтори години тренувань з моєї палички почала випливати якась срібляста тінь, але вона не світилась так, як ті велетні. А ось в Хеллі зовсім не виходило, і Сіріус, який допомагав їй з практикою, починав виходити з себе. На кожну її невдалу спробу, він казав, що це все не те.

— Сіріусе, в дівчат була важка ніч, — намагався вгамувати його містер Поттер, — Тим паче не чекай так багато від першого уроку, згадайте себе.

— У нас всіх була важка ніч. У Лілі ж вийшло! А якщо на них знову нападуть, а нас поряд не буде?!

— Парубоче, підійдіть на кілька слів.

Після розмови Сіріус кудись пішов.

— Не звертай уваги, — звернувся чоловік до Хеллі, — Йому ніколи не стати вчителем...

— Він повбиває своїх учнів після першого уроку, — усміхнулась вона.

Не розумію, як вона так стійко витримала цей тиск.

— Точно, — засміявся містер Поттер, — Сіріус змусив тебе думати, що потрібен якийсь спогад, але насправді це може бути і вигадка. Просто щось таке, від чого ти стаєш щасливою, метелики літають в животі, думка про щось бажане, або мрія.

Він залишив Хеллі в роздумах і підійшов подивитися, що в мене виходить. Через кілька хвилин повернувся Сіріус. Я краєм ока бачила, як він підійшов до дівчини, поклав руку на її поперек і нахилився до вуха.

Не знаю, що він сказав їй, але я вперше бачу, щоб людина так сильно здивувалась, не видавши ні слова, вона округила очі і зашарілась.

— Ек-кспекто Пактронум, — запнулась, повторюючи спроби знову, цього разу хлопець нічого не сказав. Зробила вдих-видих і повторила — Експекто Патронум, — з палички нарешті полився сріблястий туман і ми всі так зраділи, я навіть підстрибнула і зааплодувала.

***

До пізнього вечора довелося збирати речі. Валізи були вже на першому поверсі, але наповнення в них і половини не вистачало. Всі двері в будинку були відкриті на розпашку, всюди горіло світло, а ми носились з кімнати у кімнату в пошуках всього, що мали брати в школу.

— Хтось бачив мої терези? — Джеймс ходив туди-сюди.

— Були в тебе на шафі, — відповіла, згадуючи, як бачила їх там тиждень тому.

— Немає там, я дивився.

Я закотила очі і пішла в його кімнату, щоб довести, що він сліпко. Проходила повз двері в кімнату Блека і почула голос Хеллі:

— Як ти міг отак просто зробити пропозицію!? — від цього шепоту в мене обличчя витягнулось до самої підлоги.

Боги, пробачте мене,  я не хочу підслуховувати, воно саме! Від шоку прикрила рота рукою і навшпиньки попрямувала за терезами.

— Ще й просто заради того, щоб маніпулювати моїми настроями! — далі невдоволено шепотіла дівчина.

— Я б не пропонував, якби дійсно цього не хотів. Вирішив, що зараз вдалий момент про це сказати  – тобі ж допомогло.

Секунда тиші. Я стояла в дверях кімнати Джеймса не в силах дійти до шафи.

— Все одно це дурість, ми ще навіть школу не закінчили, — Хеллі намагалась знайти виправдання, — І ти зробив це не за правилами, так що не рахується.

— Ах так, не рахується? — я прямо через голос чула як він хитро посміхається.

Я поборола себе і пішла до шафи. Максимально тихо поставила стільчик і залізла нагору, дістала там "пропажу" і вже виходила з кімнати.

— В школі? — муркотів (?!) Сіріус, — А ви погана дівчинка, міс О'Рейлі...

А ось і розплата за підслуховування, нащо я це почула?! Затулила вуха руками і поспішила вниз.

Різко поставила терези перед Джеймсом і шепнула йому:

— Сіріус зробив Хеллі пропозицію, — і пройшла повз, наче по своїх справах, почала з серйозним виразом обличчя перекладати речі у валізі.

— ЩО? — Джеймса як мішком по голові приклало.

— Тс-с-с, — приклала пальця до губ, — Ти нічого не знаєш.

— А що вона сказала? — йому так само було цікаво як і мені.

— Нічого. Сказала, що це не рахується і ще рано, — я насупила брови, це нехарактерна для неї поведінка... Вона злякалась? І тут згадала кінцівку підслуханої розмови, — І я навіть знати не хочу про що вони ще там говорили... — багатозначно додала.

На це Джеймс засміявся.

— А я тобі підкажу, — хихотів він, а я ляснула його своєю кофтиною, яку намагалась скласти.

Continue Reading

You'll Also Like

65.5K 2.6K 12
Еліс - мила і сором'язлива дівчина. Їй 16 років і вона вперше пішла на вечірку. Зейн - головний красунчик школи, холодний і зверхній. За ним бігає що...
40.7K 810 106
Отож ця історія, ну не знаю як сказати може сам прочитаєш і дізнаєшся? Це переклад на українську мову, тому мова може бути десь не десь проскакувати.