Wat is tijd?

2 0 0
                                    

Even serieus terug naar het grondthema, de tijd. Wat is volgens jou tijd?

Tijd kan men fysiek niet hebben. Tijd is wat nu op dit ogenblik gebeurt. Tijd kan men meten en hoort in het SI-stelsel. Men weet nog niet zeker hoe lang de tijd al bestaat maar het is zeker dat het al voor de oerknal bestond omdat het zonder tijd tot geen ontploffing kan plaats vinden. Tijd zal oneindig kunnen blijven bestaan.

Ik ga er van uit dat mensen ongeveer met hun dertigste een firma gaan opbouwen en zelfstandig gaan werken. Daar is helemaal niets mis mee, maar. Ik heb ooit eens van een bekende business coach het antwoord gekregen waarom zoveel mensen ofwel geen motivatie meer hebben in hun firma, geen tijd hebben, of geen geld meer hebben om de firma te verzorgen. Het antwoord is zeer simpel. Ze hebben allemaal dezelfde fout gemaakt bij het opstarten van hun firma.

Ze hebben te veel tijd ingestoken en minder tijd voor zichzelf gehouden. Wij miljonairs, denken anders over onze tijd. Wij zijn werkelijk lui, maar in de positieve zin. We werken niet veel, maar als we werken is dat meestal de jackpot.

Die die net begonnen zijn met hun bedrijf, maken altijd dezelfde fout. Ze spenderen te veel tijd daarin om onnodige spullen te organiseren. Ik heb aan mijn projecten zeer simpel aan gewerkt. Ik deed hier en daar wat, maar ik zie dat het in actie loopt. De gouden tip om deze fout te vermeiden: "Ruil geen tijd voor geld, maar resultaten voor geld."

In het begin van jouw carrière als zakenman, verwachten veel mensen van je dat je meteen aan taken begint te werken en zo min mogelijk het uitstelt. Ze verwachten dat je de zaken disciplinair uitvoert. Taken op tijd afwerken hoort bij een drukke werkdag erbij. Er bestaat geen of zelden dagen waar je tijdens je werk niets te doen hoeft. Er is wel altijd wel iets te doen.

Hou natuurlijk ook rekening mee dat je je regelmatig pauzes maakt. Je hersenen en jezelf hebben regelmatig energie nodig. Dat vermeit bijvoorbeeld een burn-out of stress aanvallen. Wat ideaal zou zijn voor het bedrijfskantoor, is dat er een tuin of in de buurt een park aanwezig zou zijn. Een frisse neus gaan hallen buiten tijdens de pauzes kan geen kwaad en is veel gezonder voor de longen. Ook leidt het even je af van de stress. Maar als jij even slim genoeg zijt en weet wat juist is voor jezelf kan je normaal geen stress hebben.

Een goede training is ook zaken te doen die je haat. De taken je niet graag doet, doe je zo snel mogelijk eerst zodat je de rest van de in je achterhoofd hebt dat je dat al gedaan hebt. Geloof me, dat doet deugd en je kan zich volledig concentreren op de overige taken.

Daarmee wil men zeggen; dat als je een werknemer zijt, verwacht je nooit om later een miljonair te worden. Als werknemer werk je voor jouw baas. Jouw baas wordt betaald (duidelijk meer dan jou) en jij wordt betaald door jouw baas, maar het geld dat je van jouw baas krijgt is sowieso meestal minder dan je denkt. Het is tenslotte ook je eigen keuze. Als je echt een werknemer wilt worden en een laag loon daarvoor wilt krijgen is dat voor mij even goed dan als je tegen je baas "Luister baas, ik wil me suspenderen en ik ben op zoek om een eigen firma op te stellen. Kent u ook iemand die dat ook wil?" zegt.

Het denken van een winnerWhere stories live. Discover now