Moj beskrajni plavi krug i u njemu zvezda

1.5K 5 0
                                    


Postoji više tumačenja tog simbola koji se pominje u romanu Miloša Crnjanskog ,,Seobe“. Jedni kažu da predstavlja Vukove ideale, njegovu želju za odlaskom u Rusiju koja se, nažalost, nije ispunila. Drugi tvrde da beskrajni plavi krug i u njemu zvezda predstavlja talente i mogućnosti koje leže u nama; leže i čekaju da budu otkriveni.

Sanjala sam o nečemu. Kao mala, a tako i sada. Naravno, želje i gledišta su se menjali. Nekada je najveću sreću predstavljala igračka ili igrica, danas su to neke ozbiljnije stvari. Čoveku je potrebno da teži ka nečemu, da ima cilj koji će pokušavati da dostigne, ostvari. Zacrtala sam i ja svoj cilj, a potrebno je mnogo truda da bi on bio ispunjen. Kada gledam vesti ili čitam nešto informativno, pojavi se vest u kojoj je neko otišao u daleku zemlju, uglavnom neku preko okeana ili na drugoj strani zemaljske kugle. Otišao je i ostvario se tamo. Želela bih i ja tako nešto. Želela bih da vidim sebe na ulicama Njujorka ili nekog drugog grada Sjedinjenih Američkih Država; da živim tamo i bavim se programiranjem aplikacija. Danas je to jedno od traženijih zanimanja. Mnogo privlači mlade i zato je teško probiti se. Ali trud je važan faktor iako veliku ulogu igra i sreća. Neko ima veću sreću od drugoga da dobije stipendiju za tako daleku zemlju. Neretko se desi da se ovaj drugi mora zadovoljiti nekim lokalnim poslom, koji mu nije ni približan struci, zato što nije uspeo pronaći radno mesto za koje se školovao. Ljudi lako gube nadu te zakopavaju svoje ciljeve ubeđujući sebe da su oni nemogući, neostvarivi. Okrenu glavu od svog beskrajnog plavog kruga i u njemu zvezde. Prepuste se ništavilu života. Žive, a ne dišu.

Ja ću se truditi da do toga ne dođe. Teško je, ali dok god postoji sutra, postoji i nada da će se nešto desiti. Možda ipak ne ono što bih ja volela, ali život je zapravo rolerkoster čije šine se lako menjaju. U jednom puckanju prstiju se može desiti nešto neočekivano, nešto dobro jednako kao i nešto loše. Važno je zadržati ideale, snove, na tom putu života. Jer ako čovek nema nešto čemu teži, zašto živi? Rođeni neuki, živimo da učimo i stvaramo. Sâm biraš kakvo će biti tvoje iscrtavanje beskrajnog plavog kruga i u njemu zvezde.

Tragovi detinjstva ✔Where stories live. Discover now