Dag 2: Hans en Grietje

35 5 0
                                    

Je had jezelf belooft om het boek weg te leggen tot de volgende dag. Dat dat ook gelukt is, is een werkelijk mirakel. Het heeft er wel voor gezorgd dat je haast geen oog dicht deed, en bij de eerste zonnestralen die achter de bergtoppen verschenen, ben je klaarwakker. Eigenlijk zou je nog boodschappen moeten doen en nog heel wat verhuisdozen leegmaken, maar dat zal toch moeten wachten.

Nog in je pyjama en met een kom muesli op je schoot, neem je het boek er weer bij. De pagina's zijn wat vergeeld, maar het sprookje van vandaag is duidelijk leesbaar: Hans en Grietje .

Hans en Grietje is één van de bekendste, maar ook oudste sprookjes die er bestaat. De kinderen die verdwalen en het peperkoekenhuisje vinden, je kent het vast wel. Maar ... dat is niet helemaal hoe het gelopen is. Ik zal jullie vertellen wat er echt gebeurd is, want er was wel meer dan één heks in dit verhaal ...

Je fronst je wenkbrauwen. Meer dan één heks? Waar slaat dat nou op? Je leest snel verder.

Het verhaal speelt zich af aan de rand van een groot bos, waar Hans en Grietje met hun vader en stiefmoeder wonen. Ze hebben het niet erg breed, want hun vader is houthakker en verdient niet veel. De stiefmoeder is de twee kinderen liever kwijt dan rijk, want dan zouden ze meer te eten hebben. Ze overtuigt de vader dan ook de kinderen achter te laten in het bos zodat ze zouden verdwalen.

Aha ... Nu begrijp je wat je grootvader bedoelde met de twee heksen ... Dat deel heeft hij echter nooit verteld.

Hans en Grietje hoorden het gesprek en bedachten een plan. Hans verzamelde een hele hoop kiezelsteentjes. Toen ze dan met hun ouders het bos in wandelden, liet hij telkens een steentje op de grond vallen. Als Hans en Grietje alleen worden achtergelaten op een open plek in het bos onder voorwendsel dat ze 's avonds weer worden opgehaald, kunnen ze de weg naar huis zelf terugvinden in het licht van de volle maan dat op de kiezelstenen weerkaatst. Als ze aankloppen, reageert hun stiefmoeder − die de schone schijn moet ophouden − boos omdat ze zo lang in het bos zijn gebleven. Vader is erg blij ze terug te zien.

Het duurt echter niet lang voordat de stiefmoeder het plan wil herhalen, want het voedsel raakt weer op. Deze keer sluit ze 's nachts de deur, zodat Hans geen kiezelsteentjes kan verzamelen. Hij bedenkt een nieuw plan. Hij gebruikt de kruimels van zijn brood om een nieuw spoor achter te laten.  Wanneer ze die avond weer op de open plek achtergelaten worden, merken ze echter dat de vogels de kruimels hebben opgegeten.

Dagenlang zwerven de kinderen rond in het bos, alleen, tot een wit vogeltje hen naar een huisje lokt. Het huisje is gemaakt van brood met ramen van suiker en een dak van peperkoek. Hans en Grietje hebben zoveel honger dat ze van het huisje eten. Een oude vrouw die in het huisje woont hoort te kinderen en komt naar buiten. Ze vraagt de kinderen naar binnen te komen en geeft hen melk, pannenkoeken en een slaapplek.

De kinderen denken dat ze gered zijn, maar niets is minder waar. De oude vrouw is namelijk een heks die het snoephuisje gebruikt om kinderen te lokken zodat ze hen kan opeten. Ze sluit Hans op in een kooi om hem vet te mesten en behandelt Grietje als slavin. Steeds voelt ze aan Hans zijn vinger om te zien of hij al vet genoeg is, maar slimme Hans steekt dan een botje door de tralies. De heks ziet slecht, dus denkt dat Hans nog te mager is.

Haar geduld raakt echter op en op en dag besluit ze dat het tijd is. Ze stookt de oven warm en laat Grietje water halen om hans in te koken. De  heks wil ook van Grietje af, dus besluit haar in de oven te duwen. Grietje weet echter wat er aan de hand is, dus ze doet alsof  ze niet weet hoe de oven werkt. Wanneer de heks haar komt helpen, duwt Grietje haar de oven in. De heks valt haar dood tegemoet.

Grietje bevrijdt Hans en in het huis vinden ze kisten vol juwelen en edelstenen. Ze nemen de rijkdom mee en vragen een grote witte vogel om he terug naar huis te brengen. Hun vader is ontzettend blij om zijn kinderen terug te zien en de gemene stiefmoeder is intussen gestorven. Dankzij de juwelen en edelstenen hoeft de familie niet meer in armoede te leven en leven ze nog lang en gelukkig.

Je slaat het boek dicht. Dat had je niet zien aankomen. Kannibalisme en moord in een sprookje?? Jeetje, sprookjes zijn toch voor kinderen, of niet? Je hebt even tijd nodig om de nieuwe informatie te verwerken. Morgen zal je verder lezen, maar vandaag niet meer. Je vraagt je wel af wat Hans en Grietje met al dat geld gedaan hebben ... Wat zou jij ermee doen?

Wat zou jij doen als je plots heel veel rijkdom zou vergaren? Waar zou je het aan uitgeven? Of spaar je het geld voor later? Laat het ons weten in de reacties! En wil je jezelf uitdagen? Probeer dan antwoord te geven in drabble-vorm (een verhaal van precies 100 woorden)!

Het verloren sprookjesboek [Engagement Week]Where stories live. Discover now