17. BÖLÜM GELİNLİK

319 27 0
                                    

        Gerçek bir arkadaş yakınlığından başka bir söz ya da tavır görmüyordum ondan. Beni rahatsız eden en ufak bir tavrında söyleyeceğim sözü biliyordu: " Ben kendimden geçmişim, sana faydam olmaz ki, benim kendime bile faydam yok!" Bu sözü iş yerinde ya da arkadaşlarından biri ile karşılaştırma çabası içinde olanlara söylediğimi biliyordu Halit. Hiç zorlamadı, zor bir adam da olmadı.

      Tek bir şey istemişti benden düğünde giyeceğim gelinliği o alacaktı ve ben itiraz etmeyecektim. Farklı bir şehirde tasarımcı olan bir arkadaşının ona sözü varmış evlendiğinde eşinin gelinliğini o tasarlayıp, dikecek ve bize yollayacaktı. Düğünden bir hafta önce gelecek gelinliği beğenmezsem yenisini alırız demiş ben de kabul etmiştim. Gelen gelinlik benim hayallerimdeki gelinliğin birebir aynısı idi, yakasındaki Nergis işlemesine kadar... Nasıl bir gelinlik istersin diye bile sormamıştı ki Halit. Bir ihtimal Hülya söylemiştir diye düşünmüştüm. Ama ben Hülya'ya söylemiş miydim hayalimi, ondan emin olamıyordum işte.

       Diğer mektuba başlamadan önce gelen yemek siparişi ile yemek işini halledip, bir fincan kahve ile dönüyorum odama. Üçüncü sıradaki mektuba başlıyorum:

    Sevgili Nergis;

     Seninle tanışalı yaklaşık üç yıl oluyor. Bu süre içinde ne kadar içten ve iyi yürekli olduğunu anladım.  Bu arada okulu bitirebilmem için bana verdiğin gazlar için teşekkür ederim. Gerçekten çok işe yaradı, sevdim ben okumayı, senin sevdiğin kadar olmasa da. Haklıymış Rıza seni sevmekte. Hülya ile beni bir araya getirme çabana Hülya da ben de hayran kaldık. Biz sadece Hülya ile arkadaşız emin ol, onu ben evlendireceğim söz sana.  Sana ne zaman dışarıda buluşmayı teklif etmek istesem Hülya engel oluyor bana. "Burası küçük yer, kızın adını çıkartma, adını çıkartırsan onunla evlenmek zorunda kalırsın, hoş sen Nergis ile evlenirsin de Nergis kabul etmez!" deyip duruyor. Anlatamıyorum ki ona senin etrafında olmamın amacını. Arkadaşımın aşık olduğu kadın güvenebileceği biri olduğunda bana derdini anlatabilsin ve benden yardım isteyebilsin diyorum ama nerede anlayan! Senin yanında pek iletişim kurmuyor Hülya benimle. Hoşlanmıyor benden. Aslında Hülya'yı kız kardeşime o kadar benzetiyorum ki, aynı şeylere sinirlenip, tepki veriyorlar. Kuzenim Ahmet ile o kadar yakıştırıyorum ki ikisini! Gör bak evlendireceğim onları. Çok iyi anlaşacaklar.

   Son Rıza ile konuşurken senin henüz evlilik tekliflerine olumlu bakmadığını anlattım. O da "Tabi bakmaz, benden nefret ediyor kime güvenip, inansın ki? Hayallerini yıktım ben Nergis'in. Ama gör bak, yıktığım gibi yeniden tamir edeceğim " dedi. Ne yapıp edip, seni istemeye gelecek olanlara engel olmamı, beceremezsem, sana evlenme teklifi etmemi ve kabul ettirmek için canımı ortaya koymamı da ekledi. Komik adam ne zaman öleceği belli olmayan adamın tekiyim ben canım zaten ortada.  

  Senin arayıp, telaşlı konuşman aklıma geldi de hissediyor bu Rıza senin tüm yaşadıklarını, efsunlu adam mı ne diyorum kendi kendime.  Bir hafta önce söylediği şey gerçekleşti ve sana en kolay çıkar yolunu buldu bile ben sormadan. Aptalca gelebilir belki sana benimle evlenmek ama korkma Nergis! Benden yana sana bir zarar gelmez. Zarar vermek istediğim an kendime veririm o zararı ben. Rıza'nın bir isteğini yerine getirmenin ferahlığını yaşıyordum, seni o alamancıların elinden kurtarınca. Bir de yurt dışına çıksaydın nasıl ulaşabilirdik ki? İyice kaybederdi Rıza seni. " Ulan oğlum ben sana güvenmesem yollar mıydım Nergis'imin yanına? Gözün gibi bak ona, ben ona bakamadım gözüm gibi, sen bak benim yerime, koruyamadığım, eksik bıraktığım her şeyi sen tamamla ki gözüm arkada kalmasın! Ha bir de seninle evlenmeyi kabul ederse sakın gelinlik aldırma ve beğendirme Nergis'e. Düğünümüzde giymeyi  hayal ettiği gelinliği anlatmıştı bana, hala aklımda oğlum, çizdim her bir detayı, benimle evlenmese bile tüm hayallerini gerçekleştirmeden ölmeyeceğim Allah'ın izni ile. Hayal ettiği gelinlikle evlensin Nergis'im. Ben sadece ölçülerini Hülya'dan öğrenmeni isteyeceğim senden. Ona tam olsun istiyorum Halit. Bunun için bir şeyler uydur artık. Olur da beğenmezse diye bir hafta önce göndermiş olurum, kendisinin beğendiği bir gelinlik olsun. İstediğini al Nergis'in! Hoş o sana beğenmese bile söylemez, sen Hülya'dan öğrenmeyi unutma. Belki o mutlu gününde beni ona hatırlatacak bir şeyler istemez. Olur da istemezse yolladığım gelinlik ile gelin olmayı inan bana bırakacağım artık peşini Nergis'in tamamen sana emanet edip, çıkmayacağım hiç yoluna. Ah dostum ah! Bir bilsen ne acı çektiğimi, onsuzluğun beni nasıl tükettiğini, anlatsam bile yetmiyor işte...

     Evet Nergis, senin o üzerinde görür görmez donup, kaldığın ve kendine geldiğinde "Nasıl olur bu" diye tepki verdiğin o gelinlik Rıza'nın sana yolladığı gelinlikti. Bir hayalini daha gerçekleştirmiştik işte. Damat ismi farklıydı ama gelin ve gelinlik aynıydı işte. Düğün günü Rıza geldi ve konukların arasına katılıp, uzaktan da olsa gördü seni beyazlar içinde. " Dostum hala nikah kıyılmadı ve şansınız var, al kaçır Nergis'i ve gidin kurun hayatınızı" desem de o senin kabul etmeyeceğini, aileni düğünden kaçan kızları var sözlerini işitmelerine sebep olmaktansa canına kıyacağından korktuğunu söyledi ve ağlayarak uzaklaştı düğün salonundan. Ben bir insanın bu kadar çaresiz kalabileceğini o güne kadar görmemiştim be Nergis! İkiniz de  çok sevmişsiniz ama Rıza acı çekmeye daha istekli gibi geliyordu seninle aynı evde yaşayıncaya kadar böyle idi bende bıraktıklarınız. 

    Annem ve babam aileni ve seni  çok sevdiler,öve öve bitiremiyorlar yeni gelinlerini, ne şanslı adam mışın ben anneme göre, turnayı tam gözünden vurmuşum. Bilmiyorlar ki gelinlerinin yüreğinin sevmeye kapalı, oğullarının da yüreğinin atışlarının tükenmek üzere olduğunu. 

      Etraftakiler sadece bakıyorlar ama göremiyorlar ki. Sahi Nergis sana çok yalan söyledim değil mi şu ana kadar? Belki de söylemeye devam edeceğim daha. Bu konuda söz veremem sana şimdilik. Yalanlarla başlayan evliliğimiz umarım yalanlarla bitip, düşman olmayız bir birimize. Benimkiler beyaz yalanlar sanki... Umarım gerçekler ile karşı karşıya geldiğinde beni affedersin...

                                                                                                                                                                    Halit KAYA


Yorumlarınızı bekliyorum...

AÇELYA ZAMANI (TAMAMLANDI)Where stories live. Discover now