Disparatio // Teri

63 5 4
                                    

Vítám vás další kapitoly ve které se dnes podíváme na knížku Disparatio od Ambroise-Alita-Astin. Slečna prozrazuje ve svém popisku, že miluje chození po obrubnících, pití kávy z papírového poháru a taky svoje červené boty a prsty od barvy.

~×~

Název knihy mi přišel od začátku velice zajímavý a v překladu slovo Disparatio, znamená něco jako odlišnost, či rozdílnost.
Upřímně je to zajímavé, ale jsem si jistá, že se k příběhu hodí =), ačkoliv já sama bych příběh nejspíš pojmenovala jinak, ale to jen díky tomu, že každá máme jiný styl. Takže to nemám právo nijak shodit. Upřímně je to určitě název, který je hodně zajímavý =) a čtenáře zaujme.

Anotace: Ušli z hornatého Talianska do teplého Nemecka, len aby zanechali starý život plný problémov a strastí a začali odznova. Štyria súrodenci, ktorí si zo sebou nesú viac tajomstiev, než je zdravé, prichádzajú do malého mestečka v nádeji, že sa im konečne podarí zabudnúť na všetko, čím si svoju slobodu museli vybojovať a pokúsiťžiť ako normálna rodina. Ale s ich odlišnosťou, ktorá ich robí tak výnimočnými, sa opäť vracajú aj starí démoni a minulosť, ktorú by si priali tak velmi zahrabať pod zem, sa opäť ozýva. A je pripravená im zničiť každý kúsok slobody, o ktorú tak tvrdo bojovali. Kolko toho ešte budú musieť obetovať než budú mať svoje šťastnenaveky?

Anotace příběhu mě osobně, na první pohled zaujala. Uvedl do děje, ale nevybalil na mě všechno hned na začátku, což mě vždycky potěší. Zaujme dle mého názoru tak, že se opravdu chcete dozvědět o sourozencích Sinistrových. To, že je anotace psána z pohledu třetí osoby a né z pohledu Antallie nebo Julliana, je jedině dobře. Protože kdyby to tak bylo, mohla by se anotace strhnout k tomu, že by Antallia popisovala sama sebe, nebo to jak to právě ona vidí, což by mě osobně mohlo na první pohled poměrně rychle odradit.

Osobně jsem se potom nemohla od čtení odtrhnout a dočetla jsem knížku v rekordním čase. Ale zpět k anotaci, určitě je fajn, že to není jedna z těch tuctových anotací: Jmenuji se bla bla je mi bla bla bydlím bla bla a mám bla bla sourozenců.
To se ani u zkušených autorů neočekává, ale i tak tento bla, bla styl bije do očí. Jde vidět, že autorka se už poměrně vyzná a ví, jak dobře napsat anotaci. Každopádně tomu nemám ani moc co vytknout. =)

Obálka knížky mi na první pohled navodila dojem fanfikce, nevím proč to takhle bylo, ale i přesto mi přijde, že se obálka úplně nehodí k příběhu, který pojednává o vlcích. Tím chci říct, že bych zvolila spíše jiný obrázek a hlavně - páska FREE THE LGBT překrývá větu, která je pod nadpisem napsaná a ač jsem se snažila tak jsem ji nedokázal přečíst dokonce. Nadpis, který je červeně, mě teda moc neohromil, ale určitě bych doporučila napsat nějakému zkušenému grafikovi, který ti udělá obálku na míru. =)
Dále chci říci, že porovnání bannerů a obálky - opravdu rozdíl. Přijde mi, že bannery byly krásně zpracované, lépe než samotná obálka a více se určitě hodí k příběhu a "ladí" s jeho dějem. Cover mi tedy tak šťastný nepřijde, ale bannery musím pochválit.
Ještě bych se tě zeptala, v jakém programu jsi cover a bannery dělala?

První části knihy, musím velice kladně ocenit a vyzdvihnout, protože jako první vám autorka vysvětlí pojmy např. omega, beta, alfa, rut a tak dále, kterým by člověk, který se o toto téma v dřívější době nezajímal nemusel úplně rozumět. Což je velice přínosné, protože ne každý by si to googlil, nebo tak. Úplně jsem z toho byla nadšená, protože nikdy jsem takový žánr nečetla a některým věcem jsem opravdu nerozuměla a autorka mě takhle velice mile překvapila, takže tleskám. Protože to, jsem běžně ( nebo spíše nikdy ) neviděla v žádné knize, což jí nejenže dodává na originalitě, ale také to čtenáře udrží u děje. Abych byla přesnější, každému se bude číst lépe, když celému textu porozumí a bude vědět oč se jedná.

Ještě dodám, že gramatiku hodnotit nebudu, protože jsem Češka a kniha je psána slovensky.

Celkově musím opravdu upřímně říci, že knížka je hodně propracovaná. Co se týče např. popisů, minulosti postav, obrázků, bannerů apod.
Každá kapitola je napsána opravdu do poslední tečky a celkově jsem knihu měla rychle přečtenou, protože byla hodně poutavá, zajímavá a plná akce, takže jsem se nemohla od ní odtrhnout. Ocenit musím také kapitoly, které byly psané z různých pohledů, hlavních postav a vždy jsem věděla, jak se v té dané situaci cítila Antallia a jak Jullian, což vám pomohlo lépe se do příběhu vžít, než vědět jak to cítí třeba jen Antallia. Občas tam byly také i pohledy jednoho ze sourozenců - což musím taky pochválit, protože můžete nahlédnout do života jednoho z sourozenců, což by se vám u jiné knihy nemuselo poštěstit. Oceňuji taky výběr jmen, protože jméno Antallia, jsem slyšela poprvé a také moc knih s mužským hrdinou, který se jmenuje Jullian nenajdete. Každopádně je to velké plus, protože jména James nebo Josh mě u hlavních postav už doslova vytáčí.
Nesmím zapomenout na kapitoly, ve kterých nám autorka ukázala, jak si právě ona představuje hlavní postavy příběhu, což mně osobně pomohlo k lepšímu představení. Líbí se mi, že život postav není tuctový, který bych našla v dalších deseti knížkách. I když v normální knize se nestřetnete s kapitolou, kde by byly obrázky hlavních postav, vůbec mi to na ničem neubírá. Dle mého názoru je to fajn ( pokud tam nepicnete na fotku její rivalky, obrázek Loren Gray, což jsem taky už viděla ). To se ale nestalo, takže můžeme přejít na konec, této recenze.

Na závěr bych chtěla jen říci, že samotný příběh má opravdu docela velký potenciál, z mého pohledu je opravdu krásně zpracovaný, promyšlený a i docela dlouhý, což na druhou stranu nemusí vyhovovat každému, ale já jsem s tím byla maximálně spokojená.
Příběh, vysvětlení některých slov, obrázky postav, bannery - to vše vyjma coveru hodnotím velice kladně a oceňuji to.
Jestli můžu doporučit, poradila bych ti zaměřit se na obálku. Zkusit vytvořit něco reprezentativnějšího a propracovanějšího a pokud to nebudeš umět, nebo si nebudeš vědět rady, klidně požádej zkušeného grafika nebo covermakera, aby ti nějakou obálku udělal a pokud budeš chtít může i nás. Mě konkrétně ne, ale ostatní holky, které se zabývají tvorbou grafiky a coverů.

To by bylo ode mě vše. Ještě dodám, že jsem nesnažila nic shodit, ale podle mě pravdivě zhodnotit a poslat zpětnou vazbu autorce =).

Krásný zbytek dne vám přeje teri_cas!

RecenzeWhere stories live. Discover now